Închide

Tragedie într-o familie din Cluj, inima unui copil de 3 ani se poate opri oricând. Ce poți face ca să ajuți

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 19, 2017 0 33526

Tragedie într-o familie din Cluj, unde un copil care abia a împlinit  trei anișori a fost diagnosticat cu sindromul morții subite și are nevoie urgentă de o intervenție de specialitate în Spania, ce costă 15.000 de euro.
Inima micuțului Mihai Pătraș se poate opri oricând. Ca Mihăiță să poată trăi, are nevoie de o operație urgentă în Spania, ale cărei costuri ajung la 15.000 de euro iar părinții săi au făcut un apel către clujeni, pentru donații, iar în acest sens au deschis și două conturi, în lei și euro: RO94BTRLEURCRT0427892001 și RO47BTRLRONCRT0427892001.

Am vorbit cu mama copilului, Irina Pătraș: „are blocaje în somn, cel mai des. Noi nici nu am știut, a fost un șoc pentru noi pentru că nu avea nimic, am descoperit pentru că am mers la medic pentru tuse, pentru că tusea la grădiniță. Am fost în consultație în Spania, unde i-au găsit și sindromul morții subite, care pune cea mai mare problemă. În orice moment trebuie să fii atent, să-l ferești de emoții prea mari, bucurie, tristețe, orice l-ar putea speria. Tahicardia e periculoasă, branhicardia, se oprește inimioara mai ales în somn. Nici nu știu cum să vă spun, dna doctor mi-a zis chiar ieri, s-a uitat pe EKG, l-a văzut că se vede foarte pronunțat, se bucură că am reușit să ajungem. Inima se vede că e praf, se văd disfuncțiile, se pierd impulsurile. Riscul e mare. Am stat o lună internați în spital pentru că ne-a spus, când ne-a descoperit, că riscul e prea mare, nu pot sta să mă gândesc dacă acest copil cade și îi repornește inimioara, dacă e cineva prin preajmă, îl resuscitezi dacă ești în preajmă. Singur nu l-am lăsat niciodată. Are sincope, cade jos și își pierde cunoștința câteva secunde. Una dintre caracteristici e că e asimptomatic (sindromul morții subite-n.red.), de multe ori e confundat cu epilepsia”.

În România copilul nu poate fi operat: există un singur doctor specializat pe astfel de intervenții în București, dar numai pentru adulți și, din lipsă de specialiști, și la copii, dar numai de la o vârstă și o greutate în sus, peste 30 de kilograme, or Mihăiță, la cei trei ani ai săi, are 11 kilograme. Alternativa e o clinică din Barcelona, dar costurile ajung la 15.000 euro. „Ne-au trimis doar lista cu costurile, informativ. Ei cer banii înainte în cont pentru că spun că plătește foarte greu CAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate-n.red.)”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare