Închide

Reportaj. „Sfera” în care se adună bani de dat mai departe: muzică pentru copiii de la sate, tabără pentru tinerii dependenţi de dializă, actori în vizită prin spitale

SocialTop News by Kristina Reştea - dec. 18, 2017 0 730

 

Muzicieni de Filarmonică vor să meargă în satele clujene, să ducă muzica înspre copii care altfel nu ar avea nicio şansă la aşa ceva. O asociaţie (ajutată de alta) pregăteşte tabără de iarnă pentru copii care fac dializă de trei ori pe săptămână –  aici nişte copii şi tineri a căror viaţă e legată de aparate au şansa să mai uite de necazurile grele ale anilor lor mici. Câţiva tineri actori duc pungi cu portocale şi fundiţe şi, mai ales, împart din timpul lor cu bolnavii din două spitale clujene, prinşi de boală departe de casă şi, în multe cazuri, departe de cei dragi. Niciunul dintre aceste proiecte nu e (doar) despre a dărui de Crăciun – toate sunt deja în derulare sau vor continua şi pe parcursul anului viitor. Iniţiatorii şi susţinătorii lor s-au adunat într-o miercuri seară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca să vorbească despre ele şi, mai ales, să adune bani ca să le concretizeze şi să le ducă mai departe. A fost a şasea ediţie a unui alt proiect care se repetă de ceva vreme: Sfera Donatorilor din Transilvania (TDS), unde Nişte Oameni strâng, în licitaţii, fonduri pentru câte trei proiecte la fiecare ediţie.

 

 

Ce e, de fapt, o reuniune de „Sferă a Donatorilor”? O seară în care participanţii se adună la evenimentul de prezentare a proiectelor şi sprijină şi financiar, prin donaţii, propunerile care îi conving. De această dată, cum proiectul la care se lucra, pentru a fi prezentat şi susţinut la ediţia de final de an, nu a mai putut fi scos în faţă (din motive birocratice), organizatorii TDS s-au găsit în situaţia de a regândi conceptul. Şi care să fie conceptul? Fiind în decembrie, „luna cadourilor”, totul se învârtea în jurul darurilor de Crăciun. „Ne tot venea în minte cântecul cu „De Crăciun, fii mai bun”. De ce de Crăciun? De ce să fii de Crăciun într-un fel, dacă de obicei nu eşti aşa? Aşa că ne-am gândit să abordăm ceva extraordinar: normalul. Să faci bine, fără să aştepţi ocazii speciale. Sperăm că ziua asta va deveni repetitivă şi veţi face bine, în mod normal”, a deschis Geanina Simion seara, din partea asociaţiei Nişte Oameni. Unii au venit ca să facă o faptă bună, alţii sunt donatori constanţi, alţii găsesc formula asta una potrivită pentru implicare socială. Felicia Tulai vine din mediul de business şi povesteşte cum a ajuns în postura de donator. „Un prieten scoţian mi-a spus să găsesc un proiect pe care să îl susţin. Când am pornit afacerea mea, mi-a spus că poţi dezvolta o afacere pornind de la motivaţia de a susţine alte proiecte. Apoi un alt prieten m-a adus la un astfel de eveniment”, povesteşte femeia de afaceri. Prezentatorii serii – actorii Ionuţ Caras şi Matei Rotaru – sunt, la rândul lor, beneficiari ai unei ediţii precedente TDS. Participând la o „sferă” a donatorilor, au găsit susţinere pentru un proiect inedit: „texte bune în locuri nebune”. Au dus spectacole într-o sală de liceu, într-un ring de box şi luni seară sunt în atelierul de pictură al Teatrului Naţional; urmează o popotă militară. Ideea iniţială a fost de a susţine 3 spectacole în trei luni, dar proiectul se extinde. „Din martie vrem să continuăm demersurile, să mergem în locuri unde nu vă aşteptaţi să se întâmple aşa ceva”, spune Caras.

Sursa foto: Muzeul National de Artă Cluj-Napoca

 

Cele trei proiecte TDS VI

„Luxul” muzicii, dus în sărăcie

Filarmonica de Stat Transilvania are nevoie de bani pentru a face un pas în lume; mai precis: într-o lume unde muzica e lux: în zone defavorizate din preajma oraşului. „Vrem să ieşim puţin din sala de concerte, deşi sunt convins că locul muzicii clasice e în sala de concerte. Dar vrem să povestim ce ştim noi să facem unor zone care altfel nu ar vedea aşa ceva, unor categorii de oameni defavorizaţi. Nu avem pretenţia să îi învăţăm pe oameni muzică, dar am vrea să stârnim nişte zâmbete”, spune Marius Tabacu, manager general al Filarmonicii din Cluj. Primul proiect propus spre susţinere la ediţia de 13 decembrie acesta a fost: ”Note de bucurie”, proiectul prin care Filarmonica îşi propune să ducă muzica cultă în locuri în care ea nu ajunge. Mai mult, deplasarea vine la pachet cu acţiuni educaţionale de care să beneficieze cei ce nu au posibilitatea să participe la evenimentele organizate în Cluj-Napoca. Concertele educative itinerante cu formaţii instrumentale şi corale vor conține lucrări muzicale adecvate vârstei şi nivelului de cunoştinţe ale beneficiarilor şi vor implica activ participanţii, spun iniţiatorii. De fapt, ”Note de bucurie” reprezintă doar o primă etapă dintr-un proiect mult mai vast pe care Filarmonica are intenția să îl deruleze, cu implicarea mult mai profundă a copiilor și a tinerilor talentați din comunitățile defavorizate, care, în urma unor școli de vară , vor învăța cu specialiști și vor putea cânta alături de orchestră. „Ca instituţie de stat, politica poate fi destul de puţin flexibilă. Inclusiv în ceea ce priveşte bugetul. Pentru a lucra în exterior, avem nevoie de resurse de afară”, explică Oana Andreica din partea Filarmonicii. „Noi am făcut deja un pas spre proiecte sociale, cu un concert la penitenciarul Gherla, care a fost foarte bine primit. Ne-a venit ideea să extindem acţiunea şi să ducem muzica spre copii din zone mai puţin favorizate. Noi suntem norocoşi şi privilegiaţi, muzica are capacitatea să schimbe vieţi şi destine. Putem merge spre oameni ingoraţi şi subestimaţi, care nu au legătură cu muzica clasică”, spune Andreica, amintind statistici care arată realitatea cruntă din mediul rural românesc, prins în sărăcie şi abandon şcolar. „Copiii aceştia nu au acces la lumea modernă şi se alimentează, astfel, un lanţ al slăbiciunilor ce continuă şi afectează şi alte generaţii”, spune Andreica. Proiectul propus prevede în primă fază cinci concerte în 2018 în medii defavorizate (există o listă cu posibilele locaţii), dar planul ar fi să se realizeze şi o tabără de vară, în care copiii să fie implicaţi. Targetul de strângere de fonduri pentru 13 decembrie: 9500 de lei, bani de care e nevoie pentru onorarii şi transport. Dacă reuşesc să adune mai mulţi bani, muzicienii ar vrea chiar să ofere instrumente muzicale şi să îi aducă pe copii la activităţi în oraş.

Sursa foto: Muzeul National de Artă Cluj-Napoca

 

Cinci ore la spital, pentru două zile de viaţă. Tabără de „Refresh”

„Copiii  şi tinerii care fac hemodializă vin pentru tratament de trei ori pe săptămână şi fac şedinţe de câte cinci ore. Adică, după cinci ore de dializă, mai câştigi două zile de viaţă”, sintetizează Paula Partnoi, de la Asociaţia Delia Grădinaru, în introducerea proiectului propus spre susţinere. Al doilea proiect din cadrul TDS a fost ”Solidaritate și empatie”. Este vorba de data aceasta despre un proiect mai special, al unei asociații pentru o altă asociație: proiectul va fi implementat de Asociația Derzelas pentru Asociația ”Delia Grădinaru” , propunându-și să sprijine organizarea taberei de iarnă ”Lumina de Acasă – In memoriam Conf. Dr. Aurel Bizo” de anul acesta, pentru 57 de copii și tineri dependenți de hemodializă și/sau transplant renal (plus voluntari, personal medical și aparținători). Tabăra nu e la prima ediţie şi în această iarnă se va desfășura în perioada 27 decembrie 2017 – 3 ianuarie 2018. „Scopul acestei tabere este de a oferi cadrul necesar pentru socializare, educare și informare beneficiarilor Asociației pentru Solidaritate și Empatie ”Delia Grădinaru”. Această tabără nu reprezintă un simplu team building pentru cei care fac dializă, ci un refresh pe care și-l pot da. Oameni a căror viață se împarte doar între patul de spital și casă, găsesc în aceste tabere resurse ca să-și reorganizeze viața, în funcție de nevoile lor, reușind, prin diverse activități pe care le învață, un proces de reincluziune socială”, spun iniţiatorii proiectului. Paula, acum reprezentant al asociaţiei, a început ca beneficiar şi împărtăşeşte din experienţa proprie într-o astfel de tabără. Tânăra face dializă de mai bine de zece ani, după un accident de maşină. „Când la 20 de ani ţi se spune cuvântul „dializă”, planurile tale se opresc. Şansa mea a fost să particip la o astfel de tabără, în urmă cu câţiva ani, la Constanţa. I-am cunoscut pe aceşti tineri. Unii dintre ei se aflau într-o situaţie mult mai gravă decât a mea şi, totuşi, erau mult mai optimişti. Am plecat de acolo schimbată. Am dat „refresh” la viaţă. Mi-am continuat studiile, întrerupte din cauza bolii, am dat BAC-ul, am intrat la Facultatea de Asistenţă socială, am făcut şi un master. Din beneficiar al asociaţiei am devenit voluntar şi m-am şi angajat. Nu sunt un asistat social”, spune tânăra, care acum lucrează la cabinetul deputatului Emanuel Ungureanu, fondatorul asociaţiei şi, de un an, parlamentar. Claudia Cacovean, de la Asociaţia Derzelas, menţionează că ONG-ul pe care îl reprezintă va susţine o parte din proiect, dar tabăra mai are nevoie de încă 6500 de lei. Aici se vor desfăşura ateliere de terapie prin artă, e nevoie de bani pentru transport, pentru o excursie, dar şi pentru mici cadouri pentru participanţi.

 

„Avem 108 copii şi tineri de care ne ocupăm cu asociaţia. Sunt copii şi tineri care fac dializă de trei ori pe săptămână. Viaţa lor e prea scurtă şi prea chinuită, dar să nu credeţi că nu se bucură de viaţă. Sunt tineri ce stau ţintuiţi la pat, pentru mecanismul acesta care le susţine viaţa, dar care, pe de altă parte, le şi distruge viaţa. Pe unii suferinţa îi face mai buni, pe alţii nu neaparat. Cu atelierele prin artă, copiii aceştia mai evadează din zona suferinţei şi a strigătelor”, spune Emanuel Ungureanu, prezent şi el la seara TDS. Acesta a mai precizat că o parte din banii strânşi prin asociaţie vor merge spre susţinerea unei familii greu încercate dintr-un sat aflat la 7 kilometri de Craiova şi a Ancăi, una dintre fetiţele de care se îngrijeşte asociaţia. Ungureanu a împărtăşit şi povestea dramatică a familiei şi de ce e nevoie de ajutor. Cu câțiva ani în urmă, mama Ancăi, Corina, a încercat să-și ajute fiica donându-i un rinichi pentru a o scuti de chinul dializei. La distanță de câțiva ani, mama a pierdut funcția rinichiului sănătos și a devenit colegă de suferință cu fiica, a contractat hepatită în spital şi a decedat în acest an. Anca şi fratele său sunt acum îngrijiţi de mătuşă şi unchi. „Locuiesc într-un sat la 7 kilometri de Craiova. Vrem să le facem o baie. E iarnă, e frig şi ei sunt nevoiţi să se spele în lighean”, a spus Ungureanu.

Pungi cu zâmbete, la spitale

Al treilea proiect propus pentru susținere în ediția a VI-a a Sferei Donatorilor din Transilvania este unul care are de-a face la rândul său cu terapia prin artă şi cu spitalele. ”Terapie prin artă: Dorințe împlinite” al Asociației Create.Act.Enjoy. Şi acest proiect este unul care are continuitate. Mimii muzicali vizitează două spitale din Cluj (Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”)  și duc acolo cadouri, îmbrățișări şi zâmbete. În plus, la Spitalul de Recuperare, pacienții și cadrele medicale au ocazia să participe la un atelier hand-made în care să creeze decorațiuni de Crăciun, iar la Spitalul Militar, pacienții și personalul medical sunt invitați la un concert de muzică live. Adică: 1200 de bolnavi care-și petrec sărbătorile în spitale și le vor petrece mai ușor. Activităţile sunt programate chiar în această perioadă, în 15-22 decembrie. 1.200 de pachete cadou s-au pregătit pentru a le fi oferite celor prezenți în Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca în zilele de 18, respectiv 19 decembrie. „Din 2012, avem un program pe timp de vară în spitale, iar de anul trecut am pornit şi proiectul de Crăciun. Această perioadă, a sărbătorilor, e una mai sensibilă şi putem să le arătăm pacienţilor că nu sunt singuri”, spune Diana Buluga, din partea echipei Create.Act.Enjoy.

 

Sursa foto: Muzeul National de Artă Cluj-Napoca

 

Aceasta a mai precizat că onorariile artiştilor colaboratori se acoperă din surse proprii, sponsorizări şi donaţii, dar era nevoie de fonduri pentru resursele materiale – adică pentru cele 1200 de pachete de dus pacienţilor. Buget necesar 9500 de lei.

 

 

Înainte ca participanţii la eveniment să „liciteze” sume donate pe proiecte, „ambasadorii” fiecărui concept au mai susţinut o dată cauzele. Medicul Nicoale Hâncu a vorbit pentru Note de bucurie, amintind că un Mozart născut în sărăcie poate nu ar fi ajuns geniul recunoscut de azi. Actorul Dragoş Pop şi Ramona Raus au susţinut proiectul „Solidaritate şi empatie”, despre care a vorbit şi fondatorul Emanuel Ungureanu, iar CEO-ul agenţiei Vitrina, Mihaela Rus, a încercat să convingă publicul de ce merită susţinut proiectul Terapie prin artă (şi nu numai acesta) – „ambasadorii” au şi deschis licitaţiile cu donaţii. Mihaela Rus a avut chiar o poveste personală în legătură cu proiectul susţinut. „M-am intersectat prima dată cu proiectul tinerilor de la Create.Act.Enjoy când am dus o vecină la Recuperare. Avea 75 de ani, era singură, nu avea pe nimeni care să o ajute, aşa că am mers cu ea. Între secţiile unde trebuia să ajungem, am văzut la un moment dat că a ridicat privirea şi, pentru o fracţiune de secundă, în ciuda tuturor apăsărilor din acele momente, parcă a zâmbit. A uitat puţin de necazurile prin care trecea. Văzuse o fotografie de la un eveniment al Create.Act.Enjoy. M-am gândit că dacă o fotografie poate face aşa ceva, ce poate însemna prezenţa acestor tineri acolo…”, a povestit Mihaela Rus.

„Sfera Donatorilor” adună participanţi care nu doar că vin la evenimentul de prezentare a proiectelor, ci şi sprijină financiar propunerile care îi conving. Se „licitează” 100 de lei, 200, 300, 400, 500, 1000 de lei. Unii licitează de mai multe ori sau pentru mai multe proiecte, unii donează în „perechi” de „matching”: dau 5oo de lei, dacă se mai adună din sală încă 500.

 

Sursa foto: Muzeul National de Artă Cluj-Napoca

 

La această ediţie de TDS s-au adunat 38.500 de lei. Toate proiectele şi-au depăşit targetele. S-au adunat 10.500 de lei pentru Note de Bucurie, 16.500 pentru Solidaritate şi Empatie şi 11.500 de lei pentru Terapie prin artă. Toate aceste proiecte vor fi duse mai departe şi anul viitor, adică şi dincolo de acest Crăciun.

 

În încheiere, muzică de la Filarmonica de Stat Transilvania (cvartetul de coarde al filarmonicii):

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare