Închide

Mii de clujeni în cel mai mare protest al ultimelor luni, cel mai mare azi din provincie VIDEO

ActualitateTop News dec. 17, 2017 0 615

Puhoaie de clujeni au ieșit în stradă în această seară în cel mai de amploare protest al ultimelor luni.

actualdecluj.ro a transmis live protestul, care a cuprins mii de clujeni în mitingul care a ajuns în această seară până în cartierul Gheorgheni, în cel mai mare protest cel puțin din februarie, când zeci de mii au ieșit în stradă împotriva aprobării controversatelor ordonanțe de modificare a codului penal; clujenii s-au oprit în fața Instituției Prefectului și, la sfârșitul marșului, în fața sediului PSD, iar mulți sunt hotărâți să-i sprijine mâine pe magistrații din Cluj care au anunțat și ei un protest, la amiază în fața Palatului de Justiție: „ne luăm pauza de masă acolo”, au transmis ei.

Câteva zeci de persoane au manifestat în această seară și ca să atragă atenția asupra faptului că exact azi se împlinesc șapte ani de la evacuarea forțată a mai multor familii de clujeni de pe strada Coastei în locuințe provizorii lângă rampa de gunoi Pata Rât, în toiul nopții, în mijlocul iernii.

Să mai spunem că tot azi se împlinesc și 28 de ani de la debutul Revoluției din 1989 și la monumentul Memorandiștilor din Cluj-Napoca s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor uciși în stradă de armată, în Timișoara.

Am semnalat și un banner nou, afișat în primele rânduri: senatorilor Vasile Ilea (PSD) și Laszlo Attila (UDMR) li se atrage atenția să fie atenți cum vor vota marți în Senat, „spuneți nu legilor Justiției sau spuneți nu unui nou mandat”. Clujul mai are doi senatori, Marius Nicoară (PNL) și Mihai Goțiu (USR). Decizia Senatului privind controversatele modificări ale legislației Justiției e programată pentru săptămâna viitoare.

În această seară unul dintre cei care s-au erijat în conducătorii protestului a fost liberalul Daniel Mihiș; în urmă cu câțiva ani acesta vâslea într-o barcă pneumatică în piața Unirii într-un protest împotriva președintelui de atunci Traian Băsescu. Acum a adus un vas de toaletă pe un cărucior cu roți, pe care l-a vopsit cu spray și l-a umplut cu spumă poliuretanică, pe care l-a împins pe tot traseul protestului în primele rânduri ale acestuia până în Gheorgheni și înapoi, nu înainte de a înfige în vasul de toaletă o pancartă, „PSD, ALDE, UDMR grup infracțional organizat”.

Astfel de proteste au avut loc azi în toate orașele mari din țară: 1.200 la Brașov, 1.000 în Iași, 2.500 în Sibiu, 500 în Timișoara. La protestul de la Cluj au participat aproximativ 6.000 de de persoane. La București numărul protestatarilor a fost estimat la 10.000.

 

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu