Închide

Vremea străinilor și-a impresarilor. Cum se schimbă Universitatea în noul sezon și cum e descris Octavian Moraru, cel care se va ocupa de transferuri la „U”

SportTop News by Catalin Suciu - iun. 27, 2019 3 1721

Noul „team-manager” de la Universitatea este Octavian Moraru, fiul omului de afaceri Valeri Moraru, cel care a falimentat Rapidul.

*Octavian Moraru a fost pentru o scurtă perioadă și patron la Zimbru Chișinău în Republica Moldova, echipă ce a ajuns în colaps financiar. Tot Moraru s-a ocupat pentru o bucată de timp de managementul sportiv la Poli Iași împreună cu firma Fotbal Hebdo deținută de impresarul Arcadie Zaporojanu. De-acolo cei doi au plecat cu scandal, fiind acuzați de autoritățile locale că nu și-au respectat anumite promisiuni care vizau investiții.

*La Gaz Metan Mediaș, Moraru a reușit, însă, lucruri fantastice. Dintr-o echipă ca și retrogradată, Mediașul s-a salvat și a fost aproape de play-off. De numele lui Octavian Moraru sunt legate câteva transferuri reușite, cum au fost Mario Rondon, Fabio Aurelio, Ely Fernandez,  Boubacar Fofana sau Carlos Fortes, jucători aduși din ligile inferioare din străinătate.

Moraru se află în relații foarte apropiate cu impresarul Arcadie Zaporojanu și cu a sa firmă de impresariat sportiv Fotbal Hebdo. De altfel, înainte să ajungă în această vară la Universitatea, Moraru și Fotbal Hebdo au negociat cu Petrolul Ploiești, dar nu au ajuns la o formă agreată de ambele părți, iar în cele din urmă, Moraru a fost adus de Universitatea. Mai mulți foști colaboratori de-ai săi îl descriu pe acesta drept un tip priceput, cu relații extrem de bune cu fel și fel de impresari din Portugalia și Franța.

„Salvarea lui Gaz Metan Mediaș de la dispariție i se datorează într-o mare măsură”, spune pentru actualdecluj.ro una dintre persoanele care au colaborat cu Moraru. De ce n-a rămas la Mediaș? Povestea capătă accente autohtone.

În momentul în care toți acești jucători au venit la Mediaș, clubul nu a plătit nici un ban pe ei, nici comisioane către impresari și nici prime de instalare. Au venit toți pe salarii foarte mici, de 2000-3000 de euro cel mult, singura condiție fiind ca Moraru să primească la o eventuală vânzare ulterioară un procent de 30%. Ce s-a întâmplat?

Răspunde o persoană din anturajul medieșenilor: „Și-a luat o mare țeapă și din acest motiv a plecat de la Gaz Metan. A mers pe încredere, dar când a fost vorba de bani, n-a mai primit nimic. Toți jucătorii de la Mediaș, cei mai buni, au fost aduși de el. Are relații extraordinare în Portugalia și Franța. Aduce jucători foarte buni și foarte ieftini. Când a văzut că oamenii n-au cuvânt, și-a făcut bagajele și a plecat. Cunoaște foarte mulți impresari și e foarte apropiat de Arcadie Zaporojanu, ei colaborează foarte bine.”

Apoi, așa cum v-am relatat, Moraru și Fotbal Hebdo au încercat să se impună la Petrolul Ploiești, dar n-au ajuns la o înțelegere cu factorii de decizie de-acolo. Rămâne de văzut ce fel de înțelegere a semnat Moraru cu Universitatea și ce înseamnă, de fapt, această colaborare în procente.

Ce urmează?

E de așteptat ca în perioada următoare, la Universitatea să fie aduși probe fel și fel de jucători din ligile inferioare din străinătate, exact cum a procedat Gaz Metan Mediaș. Așadar, nu este exclus ca din toamnă, echipa clujeană să fie formată din mulți jucători străini, cu care „U” speră să promoveze, iar apoi să-i vândă.

Cel mai bun om al sezonului, luat de Petrolul

„U” Cluj l-a pierdut pe portarul Cosmin Dur-Bozoancă, cel care a evoluat sub formă de împrumut de la Viitorul. Titular indiscutabil, Bozoancă a fost unul dintre cei mai buni oameni ai clujenilor, dar la finalul împrumutului nu l-a întrebat nimeni dacă mai vrea să rămână. În scurt timp, goalkeeper-ul s-a înțeles cu Petrolul, formație cu care a și plecat în cantonament.

 

 

3 comentarii

  1. Într-adevăr Dur Bozoanca bun portar dar
    se pare ca lumea a uitat punctele pierdute cu daco-Getica din cauza lui!A primit un gol ca in curtea școlii.Adevarul e ca celor aduși de la Hagi li s-a dat șansa sa joace indiferent dacă au greșit sau nu!!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare