Închide

Vrei să lucrezi la cafea? Un tânăr din Cluj a făcut site în care adună ofertele din piaţa „birourilor” altfel

EconomieUncategorized by Kristina Reştea - mart. 10, 2016 1 1260

Aţi văzut probabil laptopuri pe mesele vecine în vreo cafenea preferată sau poate v-aţi testat chiar dvs “creativitatea” în locuri mai prietenoase decât biroul de companie. Lucrul în cafenea nu mai e de mult ceva atipic în Cluj. Iar dacă nu e munca la cafenea, atunci există alte variante de muncă: în parc, în piaţă publică, într-un “hub”, într-un spaţiu de “co-working”, adică în câteva birouri puse la comun (un segment de piaţă mai recent dezvoltat la Cluj). Un tânăr de 23 de ani s-a gândit să înceapă un business din treaba asta şi să adune pe o platformă referinţe de locaţii pentru munca ceva mai relaxată.

Site-ul se lansează chiar azi şi, cu mici stângăcii în exprimare (versiunea e totuşi „proaspăt” expusă în public), adună deocamdată referinţe pentru 7 unităţi la categoria „Eat&Drink” (restaurante şi cafenele), un spaţiu de co-working şi două zone publice (Piaţa Unirii şi Iulius Park).

 

site WIC

Sergiu Andreca, absolvent de UTCN şi “muncitor” în domeniul Comunicării, este cel care care testează ideea în capitala Transilvaniei şi spune că “Work In Cluj” (căci aşa e botezat conceptul) e o platformă care va aduna referințe pentru cei care lucrează în regim freelance. Nu numai prin recomandarea de locații din Cluj, ci și prin articolele documentate “cu sfaturi despre productivitate, randament la locul de muncă și tips&tricks din secțiunea de blog”. Publicul-ţintă: freelancerii, dar și corporatiștiu care vor să mai schimbe mediul de lucru.

“Numai în Cluj numărul persoanelor care lucrează și nu au un birou fix este în creștere și se apropie de 20%. Cu o piață imobiliară și IT care depășește capitala, munca la birou în Cluj Napoca este de multe ori foarte stresantă. Iar mulți dintre noi poate ne dorim să “evadăm“ din când în când. Ei, și atunci, variantele sunt puține sau chiar lipsesc”, susţine iniţiatorul proiectului, plusând la capitolul „dinamism” pe piaţa locală de IT. Astfel, pe site se vor aduna informații și referințe despre locații, recomandări, date de contact, facilități necesare pentru lucrul la cafea. Adică WIC va furniza review-uri, ranking-uri și recomandări care se adresează specific nevoii de a lucra. Se iau în considerare câteva aspecte importante pentru momentele când se lucrează dintr-un local: conectivitatea la wi-fi, accesul la priză, existența unei parcări. “Locațiile vor fi afișate doar în momentul în care au fost vizitate de către unul dintre reprezentanții noștri pentru a ne asigura de autenticitatea informațiilor”, dă asigurări tânărul. “În urmă cu două luni aveam trei ore libere între două întâlniri, iar în acest timp trebuia să răspund la niște e-mailuri, dar îmi era și foame și căutam o soluție. Aveam nevoie de o priză și acces la internet. Astfel mi-a venit ideea să fac ceva petru a oferi ajutorul celor aflați în situația mea. Acela a fost momentul în care am și început documentarea pentru Work in Cluj“, aminteşte fondatorul site-ului, Sergiu Andreca. Work In Cluj se adresează clujenilor și îşi propune chiar să atragă turiști.

 

Sursa foto: Work in Cluj

Sursa foto: Work in Cluj

L-am întrebat pe Sergiu de ce crede că e viabil un astfel de proiect şi cum se va concretiza ideea în piaţă.

Care sunt spaţiile din Cluj care vor apărea pe site?

„Categoriile principale de astfel de locaţii vor fi restaurante, pub-uri, cafenele, hub-uri şi parcuri. Puţină lume stie de exemplu faptul că în Piaţa Unirii există o conexiune foarte bună la internet, iar dacă vizitezi Clujul, acesta poate fi un loc perfect pentru a-ţi organiza agenda sau a răspunde la emailuri”, zice Sergiu.

În ce fel e proiectul acesta o afacere? Cum monetizaţi ideea?

„În primele 6 luni ne vom ocupa exclusiv de adăugarea de astfel de locaţii şi oferirea de informaţii utile ceror care doresc s[ schimbe mediul de lucru. Pentru monetizare, după 6 luni dorim să oferim diferite pachete work in cluj, la diferite locaţii, pentru cei care lucrează din astfel de locuri. Un astfel de pachet ar fi “O cafea + Croissant – ora 10:00, o limonadă la ora 12:00, meniul-zilei ora 13:00 la doar 20 RON”. Acestea vor putea fi achiziţionate doar de pe site-ul nostru”, spune iniţiatorul platformei.

De ce ar apela cineva la un astfel de serviciu, în loc să testeze singur câte un loc de munca alături de o cafea?
„Cel mai potrivit ar fi să vă dau exemplul meu. Mă aflam în zona magazinului Central şi aveam nevoie de un loc de unde să muncesc 3 ore, dar şi să mănânc în acelaşi timp. Aceste două informaţii pot fi găsite pe orice site cu locaţii, însă eu mai aveam nevoie să ştiu dacă pot să îmi parchez maşina în acea zonă şi aveam neaparată nevoie şi de o priză, lucru pe care nu l-am putut afla de pe alt site. Ghinionul a facut ca prima locaţie unde am ajuns sa aibă o priză doar lângă bar, motiv pentru care am fost nevoit să caut un alt loc.
Înainte de a fi adaugată pe site, fiecare locaţie este verificată de către un reprezentant Work in Cluj. Ne asigurăm că acea locaţie doreşte să găzduiască persoane pentru a munci, fiindcă atunci când lucrăm nu ne dorim să fim deranjaţi din 30 în 30 de minute pentru a ni se spune “vă rugăm să comandaţi ceva”. De asemenea, vor fi găsite criterii relevante precum: accesul cu mijloacele de transport, apropierea de o parcare de maşini/biciclete, daca locul dispune de prize, oferă suficient spaţiu pentru a fi sigur că cel de lângă tine nu observă ce ai tu scris în agenda ta şi dacă ambientul e placut. Vei mai putea afla dacă acea locaţie este potrivită pentru o întâlnire cu un potenţial client sau pentru o întâlnire cu echipa”, spune Sergiu.

Despre noile spaţiu de lucru la comun în Cluj puteţi citi şi aici:

Hub pentru creativii Clujului în centrul orașului, costă zeci de euro ca să-l folosești

şi

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.