Închide

Cum arată noul spațiu care caută în Cluj antreprenori care vor să lucreze „în hub”

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 26, 2016 2 857

Tineri IT-iști care s-au lansat în lumea antreprenoriatului cu mentori din „acceleratorul” de afaceri Spherik, un altul care conduce o companie de soft la Cluj, după ce s-a întors acasă din State, cu un stagiu la Google în CV, oameni din firme de IT deja mature în piață, conducerea centrului de afaceri Liberty, născut pe locul unei fabrici de piane și mobilă sau reprezentanți ai unuli alt „hub” pentru start-up-uri deja funcțional la Cluj, reprezentanți din fosta Capitală Europeană a Tineretului (Cluj 2015) sau a orașului candidat pentru titlul de Capitală Culturală 2021, dar și bancheri pe care îi recunoști după ținuta cu cravată, alături de mai boemii promagatori și designeri de spații. Plus un ambasador (din SUA) și un primar – de Cluj, care nu a ratat ocazia pentru noi fotografii alături de comunitatea de afaceri. Aceștia sunt o parte dintre cei care s-au adunat în noul spațiu de lucru colaborativ– Impact Hub – care se deschide la Cluj din 1 martie, pe un etaj al fostei fabrici reconvertite de dincolo de gară, la Liberty Technology Park.

Sursa foto: quotesgram.com

Sursa foto: quotesgram.com

 

În spațiul unde atârnă din tavan pălării și unde ușile sunt acoperite cu mesaje cu trimiteri la Țara Minunilordescoperită de Alice, ambasadorul SUA Hans Klemm vorbește despre misiunea primită de la ambii președinți – să promoveze prosperitatea celor două țări, ceea ce ar însemna și încurajarea de investițiilor și antreprenoriatului. Așa că, în tur de Cluj, ambasadorul s-a oprit și la noul hub. Decorat în culori prietenoase pentru creativi, cu spații deschise și altele adăpostite de pereți de sticlă, Cluj Impact Hub ocupă 1200 de metri pătrați în incinta Liberty Technology Park.

 

 

Am încercat să aflăm de la Vlad Craioveanu, managing director Impact Hub București și Cluj-Napoca, ce se va întâmpla, mai exact, în aceste spații și cine va lucra aici. Nume deocamdată nu se spun. “Avem conversații cu mulți – de la freelanceri la echipe, e vorba în general de start-up-uri; rolul nostru este să găzduim antreprenori sau freelanceri, firme sau indivizi care doresc să construiască proiecte în România”, spune Craioveanu.

Există cerere pentru așa ceva la Cluj? Mai ales că modelul a mai fost testat, iar opțiunile pentru tinerii care își caută birou se înmulțesc. „Sunt freelanceri care au nevoie de un spațiu, după ce și-au dat seama că poți să o iei razna dacă lucrezi șase luni de acasă sau tineri care încep un proiect și deocamdată au nevoie de un spațiu mic. E nevoie de așa ceva la Cluj și cu cât apar astfel de proiecte, cu atât această comunitate se dezvoltă în continuare”, susține Cristian Dascălu, venit la inaugurare de la „concurență– e co-fondator al Cluj Hub, cu spațiu pe strada Pitești și evenimente dedicate mediului de tineri antreprenori.

Noi chiar am primit cereri care și-ar găsi soluții într-un astfel de spațiu. Chiar din afara țării – sunt investitori care și-ar căuta parteneri sau echipe aici și au nevoie de câte un spațiu mai restrâns. Cum noi încercăm să închiriem mai ales suprafețe mari, o astfel de ofertă cum e a celor de la Impact Hub chiar se potrivește”, spune Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park.

Ce e Impact Hub

Noul spațiu de lucru, întâlniri și evenimente Impact Hub Cluj-Napoca face parte din rețeaua internațională Impact Hub. Locația de 1200 de metri pătrați din incinta Liberty include un spațiu comun de lucru (coworking) cu peste 50 de posturi de lucru, birouri dedicate echipelor cu capacități între 3 și 10 persoane, săli de evenimente, dar și spații comune precum sala de întâlniri, bucătărie, zona de relaxare sau cabinele pentru conferințe telefonice. Spațiile de evenimente pot găzdui evenimente pentru 20 – 170 de participanți: trainguri, workshopuri, lansări de produs, conferințe sau formate speciale. Printre evenimentele ce vor fi găzduite aici în perioada următoare se numără Innovation Labs, Django Girls sau Dev Talks. Amenajarea spațiului a început în toamna lui 2015, iar investiția totală în deschiderea Impact Hub Cluj-Napoca a fost anunțată la 250.000 de euro. Impact Hub Cluj-Napoca este, spun promotorii ei, o „organizație ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor inovatoare în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente”. Impact Hub Cluj-Napoca face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 75 de locații de pe 5 continente.

2 comentarii

  1. Atrage atenția materialul de promovare a Cluj Impact Hub, dar autoarea acestuia se cam încurcă în capcanele intinse de limba română . Fraza alambicată de început, bombardată cu un subiect multiplu este în căutarea unui predicat care s-a pierdut pe drum, iar unele stângăcii de exprimare, gen „ar însemna și încurajarea de investițiilor și antreprenoriatului” fac greu digerabil un asemenea material promotional. Atenție, „scripta…” !

  2. Chiar alambicat textul. Ambasadorul SUA la deschiderea unui nou centru tineri antreprenori in IT? Cred ca publicul tinta e mai elocvent si gandeste mai strucuturat decat cei care citesc stiri despre consiliul judetean.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare