Închide

VIDEO Pădurea bântuită Baciu are film documentar pentru turiști, se vinde pe stickuri din crengi de copac

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2016 1 1640

Una dintre cele mai bizare atracții turistice din Cluj, ciudata pădure Hoia-Baciu unde se spune că au loc fenomene paranormale, ajunge subiect de film pentru curioșii ori turiștii care o vizitează. Un grup de clujeni vrea să facă un film semi-documentar pe care să-l publice de Saturnalii, la sfârșitul anului, și pe care să-l vândă turiștilor pe stick-uri confecționate din crengi căzute chiar în pădurea Hoia.

Deocamdată echipa de producție, ce numără mai bine de zece oameni, a făcut public trailerul filmului, la începutul acestei săptămâni, în speranța că astfel vor dobândi mai multă vizibilitate și deci sponsori ca să termine filmul – căci acesta e unul ambițios, cu multe ore de filmare și neapărat în toate anotimpurile.

Coproducător al peliculei e jurnalista clujeană Laura Călugăr, căreia i-am pus câteva întrebări despre proiect. „Deja am strâns peste 300 de ore de muncã la filmãri, editare, montaj, documentare, redactare. Proiectul se va întinde pe tot parcursul anului 2016 întrucât dorim sã surprindem pãdurea în toate anotimpurile”, spune ea, și precizează că din acest motiv, şi provocãrile financiare sunt „destul de mari şi avem nevoie de susţinerea iubitorilor de naturã”. În proiect sunt implicate două firme de producție media  – GVT Media şi Lara Media Production – şi un ONG, RYLEx – Hoia Baciu Project, fiecare cu atribuții clare. „De exemplu, doar la filmarea trailerului au fost șase actori voluntari, doi regizori, doi fotografi pentru “making of”, un specialist în efecte speciale, asistenţi şi documentarişti. Pentru a putea filma noaptea, am folosit un generator de curent, lumini, echipamente performante care pot filma la calitate de  cinema şi în întuneric, maşini de fum etc. Doar vremea ne-a dat emoţii în ziua filmãrilor trailerului pentru cã plouase fãrã încetare cu douã zile înainte şi riscam sã nu putem urca nici mãcar cu maşina de teren pânã în Poiana Rotundã, zona în care au avut loc filmãrile. Din fericire, în ziua filmãrii a fost soare, iar seara am reuşit sã urcãm în pãdure fãrã probleme, cu tot echipamentul necesar”.

The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend – Official Trailer from GVT Media – Ghid Video Turistic on Vimeo.

Mai sunt și alte obiective turistice în Cluj – Cheile Turzii, Salina Turda, Stufărișul de la Sic, ca să enumerăm doar câteva. De ce o pădure, fie ea și Hoia, să fie obiectul unui documentar? „Pãdurea Hoia-Baciu este cel mai cunoscut obiectiv din judeţ. E cunoscut în special la nivel internaţional, dupã ce-a fost inclus de cãtre BBC în topul pãdurilor bântuite din lume, iar revista americanã Travel&Leisure a cuprins locul, încã din 2012, într-un top al celor mai bântuite destinaţii de cãlãtorie din lume. Cu toatã notorietatea câştigatã pe neaşteptate, nimeni nu a realizat pânã acum un documentar turistic ori artistic despre pădure, care sã poatã fi disponibil oricãrui turist pasionat de acest tip de turism de nişã. Orice obiectiv major din Europa sau alte pãrţi ale lumii are spre vânzare un documentar video despre acel loc. Vizitatorii vor sã ia cu ei suveniruri care sã fie nu doar frumoase, ci şi utile sau informative. Pãdurea Hoia-Baciu este primul obiectiv cu potenţial turistic internaţional la care ne-am gândit, dar asta nu înseamnã cã pe viitor nu vom realiza materiale documentare şi despre alte locuri atractive ale judeţului.  Documentarul “The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?” va cuprinde mărturii ale vizitatorilor care susţin cã au experimentat fenomene stranii în pãdure. Toate aceste povestiri vor fi reconstituite în imagini video, fără exagerari sau mistificãri. De asemenea, documentarul va include şi interviuri cu specialişti în paranormal, cercetători, oameni de ştiinţă, botanişti. Nu ne propunem sã dãm un verdict – de tipul “e bântuitã sau nu pădurea? – ci vrem pur şi simplu să prezentãm mai multe opinii, iar turistul să tragă singur concluziile ori sã-şi doreascã sã viziteze pădurea pentru a se convinge singur”, explică Laura Călugăr.

Pădurea Hoia, fiind în imediata vecinătate a orașului, se confruntă cu tãieri ilegale de arbori, construcţia de blocuri tot mai aproape de lizierã și depozitarea ilegalã de deşeuri. „O parte din fondurile obţinute din donaţii (avem o campanie de strângere de fonduri pentru producţie pe site-ul oficial al documentarului, www.hoiabaciuforest.ro, dar vom demara în câteva zile şi o campanie de strângere de fonduri pe platforma de crowdfunding Indiegogo; parte din fonduri sunt asigurate de producãtorii filmului, însã restul vor fi strânse din donaţii) şi vânzarea documentarului vor fi folosite la acţiuni de ecologizare, montarea unor panouri informative în cele mai cãutate locuri ale pãdurii, amenajarea unor spaţii de campare ori de odihnã, precum şi a unor trasee turistice. Pãdurea are 295 de hectare, iar vizitatorii se pierd în desiş dacã nu au un ghid care sã-i ducã direct în cele mai ciudate locuri”.

Proiectul are un buget estimat de 12.000 de euro, bani din care până acum au fost asigurate 2.000 de euro. În rest, „Ne bazãm pe partenerii noştri (Polus Center, Daisler Print House, O’Peter’s Irish Pub), pe banii pe care-i vom strânge prin campania de crowdfunding de pe platforma Indiegogo, dar şi pe contribuţiile donatorilor şi ale potenţialilor sponsori”, arată coproducătorul.
Până acum aveți trailerul, dar nu și filmul – când va fi gata?

Trailerul are scopul de-a promova documentarul şi de-a ajuta la strângerea de fonduri necesare producţiei. Pentru a putea livra un produs de calitate, vrem neapãrat sã filmam în pãdure în toate anotimpurile, motiv pentru care documentarul va fi gata doar la sfârşitul anului 2016. Îl vom lansa în luna decembrie, în perioada Saturnaliei, o sãrbãtoare romanã închinatã zeului Saturn, caracterizatã prin inversãri de roluri şi libertãţi  privind comportamentul. Cel mai probabil, lansarea se va face într-un cinematograf în care se va face o vizionare în premierã a documentarului, alãturi de echipã, invitaţi şi fani.
Cum plănuiți să vindeți stick-urile?

Documentarul va avea doi naratori cunoscuţi. Cei care îl vor cumpãra, vor putea auzi vocile lui Peter Baker (fost prezentator BBC) şi Eric Gordon (voiceover CNN International). Cei doi au acceptat sã faca parte din acest proiect, dupã ce au citit şi ei despre misterele pãdurii datoritã includerii locului în diverse topuri internaţionale. Naraţiunea va fi în limba englezã, dar vor fi disponibile subtitrãri in limbile francezã, germanã, maghiarã, românã şi spaniolã. Stick-ul pe care va fi stocat documentarul va fi confecţionat din crengi uscate, cãzute pe jos în Pãdurea Hoia-Baciu. Astfel, turiştii vor putea sã ia cu ei mici pãrţi din acest loc misterios. Stick-ul va fi “ambalat” intr-o cutie personalizatã cu logo-ul filmului. Toate aceste caracteristici vor da greutate produsului finit, astfel ca ne aşteptãm sa devinã cel mai râvnit suvenir din acest loc.
Vânzarea propriu-zisã se va face online, prin site-ul oficial al documentarului, de unde doritorii vor putea face comenzi. De asemenea, turiştii care vin în vizitã în padure prin Asociatia RYLEx  (unul dintre parteneri), vor avea posibilitatea sã achiziţioneze acest produs, ca amintire, suvenir.

Reacţiile sunt mai mult decat îmbucurãtoare. Suntem asaltaţi de felicitãri şi de oameni interesaţi sã ne sprijine, însã întotdeauna e loc de mai mult. Cumpãrãtorii gãsesc pe site un algoritm prin care vor fi recompensaţi pentru donaţia lor, în funcţie de cuantumul acesteia. Ei pot primi de la mulţumiri pe site-ul oficial şi pagina de Facebook a documentarului, pânã la tururi gratuite ghidate, de noapte, în pãdurea Hoia-Baciu ori chiar dreptul de-a participa la workshop-uri de fotografie cu producãtorii documentarului. De asemenea, donatorii pot fi recompensaţi cu ediţii speciale ale filmului, precum şi albume foto profesionale cu imagini din pãdure. Deja avem foarte mulţi pasionaţi de mister care ne întreabã când va fi gata documentarul pentru cã vor sã-l cumpere. Spre sfârşitul anului, pe site se vor putea face pre-comenzi.

Echipa de producție:
Producãtor: Cosmin Giurgiu
Co-producãtori: Laura Cãlugãr, Marius Lazin, Alexandru Surducan
Videografi: Cosmin Giurgiu, Gabriel Dicu, Radu Zincã
Regie:  Cosmin Giurgiu, Laura Cãlugãr
Script: Laura Cãlugãr
Fotografi: Cristi Veşcan, Camelia Giurgiu
Efecte speciale: Florin Giurgiu
Asistent: Dan Giurgiu
Design: Alina Bondrea
Webmaster: Horaţiu Mărgăvan
Voiceover: Peter Baker (BBC), Eric Gordon (CNN International)

Citește și:

Un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags

    Articole similare