Închide

Vor să reglementeze grădinăritul comunitar în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 13, 2019 0 1128

O dezbatere despre felul în care se poate încuraja în interiorul Clujului grădinăritul comunitar urmează să aibă loc la finalul lunii. În urma ei ar urma să rezulte un rezumat de politică urbană care să fie înmânat Primăriei și care să stea la baza unei hotărâri de Consiliu Local prin care să se dea startul grădinăritului comunitar în oraș. Deja administrația locală și-a asumat să facă o astfel de grădină comunitară în cadrul reamenajării parcului de pe Canalul Morii, din zona cartierului Plopilor.

„Grădinăritul comunitar este o soluție locală la o problemă globală: criza climatică care afectează întreaga planetă. Argumentele pentru a avea grădinărit în interiorul orașului sunt ecologice, în primul rând, legate de producerea de hrană sănătoasă și proaspătă, dar și de ordin civic pentru că grădinăritul comunitar este un excelent liant social. Din punct de vedere ecologic, grădinăritul urban existent și mai ales cel care cucerește noi spații urbane reglează temperatura orașului, preia o parte din apele pluviale curate (se reduc costurile canalizării și filtrării acestei ape), iar prin compostare se reduc costurile legate de salubrizare.
Din punct de vedere social, se îngrijesc mai multe spații verzi de către locuitori. Ele pot deveni spații atrăgătoare și nu obstacole urbane. Din această deschidere a unor spații urbane beneficiază toate părțile: proprietarul terenului poate să aibă facilități legate de reducerea impozitului pe proprietate. Orașul beneficiază de noi spații verzi care împrospătează aerul, iar comunitatea câștigă locuri noi de întâlnire”, spun organizatorii, asociația SOS Cluj. Organizatorii mai spun că prin grădinărit urban se păstrează tradițiile locale și soiurile autohtone, se alimentează piețele volante, se păstrează obiceiul de a merge la piață pentru legume proaspete și locale.

Discuțiile sunt programate în 29 noiembrie la Urania iar ca participanți-invitați au fost anunțați Diana Culescu (Asociația Peisagiștilor din România), Ana Horhat (peisagist), Cristina Pișleag, arhitectă Planwerk, Octav Florescu, proiect grădinărit bugetare participativă & more TBA. Plus, deputatul Adrian Dohotaru.

În urma dezbaterii, cei de la SOS sunt optimiști că vor strânge material care să stea la baza unei propuneri de politică urbană care să fie înaintată Primăriei din Cluj și care să stea la baza unei decizii a Consiliului Local prin care să fie încurajat grădinăritul comunitar în Cluj-Napoca.

Despre grădina comunitară pusă pe planșe pe Canalul Morii, dintr-o zonă parc de 2,5 hectare pentru care Planwerk a propus un concept de amenajare care să accesibilizeze respectivul teritoriu, directorul de dezvoltare al Primăriei Ovidiu Cîmpean a spus că nu s-a decis deocamdată cu privire la felul în care se va administra, însă a menționat că ele vor veni de la proiectanți și se vor căuta și în cadrul unor dezbateri publice. Chiar Primarul Boc i-a cerut lui Cîmpean la o discuție publică cu privire la proiectul bazei La Terenuri să inițieze consultări cu privire la grădinile de zarzavaturi din Mănăștur.

Aceasta după ce cei implicați în inițiativa La Terenuri au semnalat primarului că străinii care au venit în oraș au fost curioși să vadă grădinile de legume din Mănăștur. „Zona înveciată de grădini cultivate ar trebui și ea discutată și lansăm Primăriei o discuție de acest fel, să încurajăm încă un pionierat al Clujului, mai ales că oaspeții străini au fost curioși cu privire la această zonă și au cerut expres să o viziteze”, semnalase atunci Lala Panait.

Grădinăritul comunitar este și pe listă la Bienala de Arhitetcură Transilvania. Joi, de la 17.00, la Cinema Arta va avea loc o prezentare pe respectiva temă.

Sursa foto: SOS Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.