Închide

Volumul de debut al lui Lucian Blaga, reeditat la Cluj, se lansează mâine

Cultură by Mihai Prodan - mai 17, 2016 0 3646

Volumul de poezii cu care a debutat celebrul Lucian Blaga e reeditat la Cluj, în ediție bilingvă româno-franceză.

Volumul va fi lansat mâine la ora 12 de Uniunea Scriitorilor din România și editura Școala Ardeleană, la a 26-a ediție a festivalului internațional „Lucian Blaga”, de la sediul USR Cluj.

Volumul apare sub egida Jacques André éditeur (Franța) și Editura Școala Ardeleană (România) într-o traducere din limba română şi cuvânt înainte de Jean Poncet, cu o postfaţă de Horia Bădescu. „Iată, au trecut douăzeci de ani – de pe când pregăteam pentru revista SUD traducerea mea Lucian Blaga sau Cântecul ţărânii şi stelelor – de când aştept să văd publicată în franceză opera completă a lui Blaga. O operă a cărei importanţă, cred că am subliniat suficient acest lucru, depăşeşte mult cadrul României, ba chiar al Europei.
Mă bucur de naşterea prezentei cărţi şi sper acum ca, după publicarea Poemelor luminii, să urmeze şi celelalte volume de poezie ale lui Lucian Blaga şi ca publicul francez să descopere acest autor, deopotrivă liric şi metafizic, atât de original, de profund şi de reprezentativ pentru spiritul românesc. Răsplătiţi fie pentru aceasta valoroşii ei editori”, spune Jean Poncet. „Primul volum de poezie al lui Lucian Blaga, unul dintre cei mai mari poeţi europeni ai secolului XX, voce lirică de un vibrant umanism şi de o amplă viziune poetică, se naşte sub semnul luminii. Scriere de tinereţe – Poemele luminii sunt publicate în 1919, atunci când poetul împlinea 24 de ani – de o debordantă sete de viaţă, pasionată şi expansivă, însă deja matură.
Putem spune că, deşi temele majore ale maturităţii poetice blagiene: timpul şi fiinţa, tentaţia tăcerii, semantica absenţei, poetica semnului sau ontologia suferinţei sunt atinse aici, trăirea sub semnul luminii este dominanta acestui volum de debut. Şi ea va continua să rămână pentru întreg universul său poetic, mereu clădit pe puterile luminii”, completează și Horea Bădescu.

La evenimentul de mâine vor vorbi, alături de traducător, Rodica Baconsky, Horia Bădescu, Irina Petraş și Vasile George Dâncu.

Volumul „Poemele luminii” a apărut în 1919 la Sibiu, e volumul de debut al lui Blaga și include celebra poezie „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”.

Citește și:

Cum a fost Lucian Blaga profesor la Cluj. De la moartea sa se împlinesc azi 55 de ani, la Cluj îi poartă numele un teatru, o bibliotecă, un liceu și o piață

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.