Închide

Vlad Tepes, la granița dintre ficțiune și adevăr istoric (P)

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 10, 2018 0 4603

De foarte multe ori imaginea Romaniei in strainatate este asociata cu mitul lui Dracula, personaj creat de scriitorul irlandez Bram Stoker, in romanul cu acelasi nume. Acesta s-ar fi  inspirat din legendele despre domnitorul muntean Vlad Tepes, aflate, conform The Guardian, de la istoricul Herman Vanberger, profesor universitar la Budapesta.

Irlandezul a ramas impresionat de cruzimea de care acesta a dat dovada in pedepsirea adversarilor politici si a criminalilor si, asociind imaginea acestuia cu liliacul hematofag, l-a creat pe contele Dracula, un vampir din Transilvania care isi ademenea victimele sub pretextul vanzarii castelului. Cartea a inspirat numerosi realizatori de filme. Cele mai cunoscute productii cu si despre vampirul din Carpati sunt : Dracula (1931), cu Bela Lugosi, Nosferatu, o simfonie a ororii (1922), cu Max Schreck, Dracula: Printul Intunericului (1966), cu Christofer Lee, Van Helsing (2004), cu Hugh Jackman, Dracula (1992) si Dracula (2013), cu Jonathan Rhys Meyers.

Lumea internetului nu putea ramane imuna la un asemenea subiect, dezvoltatorii  de jocuri online lansand numeroase produse cu aceasta tema. Baumbet Cazino (citeste aici recenzia), o platforma online pentru jocuri de noroc, pune la dispozitia clientilor, in sectiunea de cazino, numeroase sloturi inspirate din mitul vampirului din Carpati: Dracula Forty, Blood Suckers, Dracula sau Dracula`s Treasure.

Autoritatile centrale si locale au folosit acest mit pentru a promova turismul in zonele cu castele medievale din Transilvania. In 2016, Municipiul Cluj Napoca a introdus in aplicatia pentru candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021, un proiect muzical cu tema Dracula, o cerinta punctuala a juriului.

Cine a fost personajul istoric care a inspirat acest vampir devenit brand national? Vlad Tepes a domnit in Tara Romaneasca in trei perioade: septembrie – noiembrie 1448, 1456 – 1462 si 1475 – decembrie 1476. El a ajuns pe tron sub numele de Vlad al III-lea. Moartea lui Mircea cel Batran a generat o perioada de instabilitate, la conducerea tarii perindandu-se opt domnitori in trei decenii. Acest lucru a fost posibil deoarece in Muntenia se aplica principiul ereditar-electiv, prin care oricine avea ,,os domnesc” putea pretinde tronul. Practic, cel care avea descendenta potrivita, putea castiga tronul uzurpandu-l pe cel care conducea in momentul respectiv.

In 1447, la conducerea Tarii Romanesti era Vlad al II-lea, tatal lui Vlad Tepes. Acesta si-a castigat numele de Dracul dupa ce a fost investit de Sfantul Imparat Roman Sigismund de Luxemburg cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptei impotriva turcilor. Apropierea acestuia de otomani, l-a determinat pe Iancu de Hunedoara sa il asasineze si sa il inscauneze pe Vladislav al II-lea. In timp ce aceasta il ajuta pe Iancu de Hunedoara in Batalia de la Kossovopolje, Vlad Tepes patrunde in tara in fruntea unei armate si ocupa tronul. Prima sa domnie a durat doar doua luni, deoarece, la intoarcerea din cruciada contra otomanilor, Vladislav al II-lea recucerea tronul.

Vlad este silit sa plece in exil in Transilvania, de unde va fi instalat pe tron de catre Iancu de Hunedoara in 1456. Acesta incerca sa-si consolideze flancul stang al frontului cu otomanii, indepartandu-l pe Vladislav, care intre timp se apropiase de turci. In acelasi an, protectorul sau moare, iar Tepes este nevoit sa se inteleaga cu turcii. In cei 6 ani de domnie, el se arata necrutator cu lipsa de loialitate si tradarea, pedeapsa favorita fiind trasul in teapa, de unde si numele Tepes.

In ultimul an de domnie, 1462, Vlad se rascoala impotriva turcilor, recucereste Giurgiul, cap de pod al turcilor peste Dunare, si nimiceste armata de represalii trimisa de Mehmet al II-lea, sub comanda vizirului Mahmud. In ciuda victoriilor repurtate impotriva turcilor, cea mai cunoscuta fiind celebrul Atac de Noapte, Vlad Tepes este arestat pe drumul comercial Brasov – Campulung, de catre soldati unguri, la comanda lui Matei Corvin. Nu se cunosc motivele pentru care acesta a luat aceasta hotarare, dar, dupa 12 ani de temnita, il elibereaza si il numeste capitan in armata sa, pentru ca in 1474 sa-l inscauneze pentru a treia oara in Tara Romaneasca. Domnia a fost una scurta, fiind asasinat de catre oamenii sai in timpul unei lupte cu turcii.

Domnitorul a fost inmormantat la Manastirea Snagov. Aceasta a fost unul dintre locurile preferate ale lui Vlad Tepes, dupa mutarea capitalei de la Targoviste la Bucuresti. El a construit aici fortificatii interioare, tuneluri subterane in care adapostea averea domneasca si camere de tortura pentru adversarii sai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu