Închide

Vizită pe teren în cadrul primului concurs de soluții din 2023 organizat de Primărie în parteneriat cu OAR. Se caută cel mai bun proiect pentru transformarea Liceului Lucian Blaga din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 09, 2023 0 602

Luna aceasta va fi organizată o vizită pe teren în cadrul primului concurs de soluții din 2023, lansat de Primărie împreună cu Ordinul Arhitecților din România, cel pentru modernizarea și extinderea Liceului Lucian Blaga din Cluj. Potrivit calendarului concursului, proiectele vor fi depuse în luna februarie, când urmează jurizarea și se va selecta cea mai bună soluție propusă pentru transformarea liceului clujean. Valoarea contractului de proiectare este estimată la peste 3,5 milioane lei, fără TVA.

 

Modernizarea Liceul Lucian Blaga face parte dintr-un program de investiții anunțat de Primărie în 2021 pentru modernizarea și extinderea a zece școli din oraș, la pachet cu străzile din proximitate, evaluat la peste 150 de milioane de euro. Intenția municipalității este să atragă bani europeni pentru susținerea lor. Primele școli despre care Primăria anunța că vor intra în acest program sunt Liceul Nicolae Bălcescu (deja s-a organizat un concurs de soluții și s-a încheiat contractul cu echipa câștigătoare), Liceul de Informatică, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic Napoca sau Liceul Lucian Blaga. Prioritizarea acestora s-a făcut  în funcție de starea clădirilor la aceste școli și, de asemenea, în funcție de numărul de elevi.

Primăria a contractat Ordinul Arhitecților din România pentru serviciile (estimate la 900.000 lei) de organizare și jurizare a patru concursuri de soluții pentru  modernizarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, plus străzile adiacente, a Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, plus arterele adiacente, pentru modernizarea Liceului „Gheroghe Șincai”, plus străzile adiacente, dar și pentru Liceului cu program sportiv și a Colegiului Tehnic „Napoca” și  străzile din vecinătate. este estimat la 500.000 lei.

Vezi și: Program de 150 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor din Cluj-Napoca la pachet cu străzile din vecinătate. Primăria vrea să transforme 10 școli din oraș cu bani europeni și concursuri de soluții

Liceul situat în cartierul Gherogheni are 980 de elevi și estimează că numărul acestora va crește la peste 1000 în 5-10 ani. Tema de concurs vizează transformare unității școlare, prin maximizare și eficientizarea spațiilor de învățământ, propunerea unei soluții de eficiență energetică pentru clădiri dar și transformare zonelor interioare și exterioare unității școlare în spații recreative, cu funcțiuni sportive și prietenoase cu copiii și riveranii. Concursul de soluții a fost deja lansat la finalul anului trecut.

„Municipalitatea dorește rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă în prezent atât clădirile, cât și instituția Liceului Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar și spațiul urban adiacent. Ca atare, se urmărește obținerea unei soluții optime, cu un buget de investiție mediu, care să propună o foarte bună gestionare a lucrărilor de construcții necesare atingerii obiectivelor, respectând normele și standardele din domeniul construcțiilor școlare și, în același timp, a funcțiunilor conexe și reglementările urbanistice ale zonei. Scopul concursului este (1) găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, (2) transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate. Obiectivele propriu-zise ale proiectului se referă la completarea și reorganizarea ansamblului educațional în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru școală și adaptării spațiilor acesteia la principiile educaționale ale secolului nostru, precum și la exigențele de eficientizare energetică, integrarea în zona a clădirilor existente și adecvarea noilor intervenții, amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediului, amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători și generând o infrastructură de calitate prin integrarea principiilor walkable și smart city”, arată Ordinul Arhitecților din România, partenerul Primăriei și cel care organizează concursul de soluții. .

Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Calendar
23/12/2022
Lansarea oficială a concursului
13/01/2023
Data limită înscrieri vizită sit
14/01/2023
Vizită sit
16/01/2023
Data limită primire întrebări Runda 1 – ora 12:00
23/01/2023
Data limită răspuns întrebări Runda 1
06/02/2023
Data limită primire întrebări Runda 2 – ora 12:00
13/02/2023
Data limită răspuns întrebări Runda 2
24/02/2023
Data limită Predare proiecte – ora 17:18
27/02/2023
Analiză formală proiecte
Verificare comisie tehnică
27.02.2023 – 02.03.2023
03/03/2023
Jurizare proiecte
03.03.2023 – 05.03.2023
06/03/2023
Anunț oficial câștigător Conferință de presă cu Juriul
15/03/2023
Publicarea Galeriei de proiecte pe Site-ul oficial al concursului
07.03.2023 – 15.03.2023
16/03/2023
Data limită depunere contestații – 10 zile de la data publicării rezultatelor în SEAP
Juriu
Membri titulari

arh. Michál Cohen – Marea Britanie

arh. Anca Mihalache – Marea Britanie

arh. Tamás Fialovszky – Ungaria

arh. Daniel Tellman – România

arh. urb. Vera Marin – România

arh. Irina Tulbure – România

arh. Eleonora Dulău – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR
Membri supleanți:
arh. Andreea Mureșan – Reprezentant al Autorității Contractante

arh. Dragoș Dascălu România
Premii
Premiul I
valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare
3 564 809 LEI fără TVA
Premiul II
75 000 LEI, TVA inclus
Premiul III
40 000 LEI, TVA inclus
Organizatori
Consilier profesional
arh. urb. Ina Stoian
sursă foto cover: admitereliceu.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare