Închide

Program de 150 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor din Cluj-Napoca la pachet cu străzile din vecinătate. Primăria vrea să transforme 10 școli din oraș cu bani europeni și concursuri de soluții

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2021 0 1670

Zece noi școli din Cluj-Napoca urmează să fie extinse și modernizate la pachet cu străzile din proximitate. Investițiile pregătite de Primăria Cluj-Napoca sunt evaluate la peste 150 de de milioane de euro, după cum a anunțat directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, citat de Radio Cluj, iar intenția municipalității este să atragă bani europeni pentru susținerea lor. Deja Primăria are investiții în derulare cu bani europeni de peste 20,9 milioane euro la patru școli din oraș.

„Pregătim zece proiecte de extindere și modernizare a unor școli din Cluj-Napoca, un program de investiții de peste 150 de milioane de euro, pentru care ne dorim să atragem finanțări europene. Primele școli care vor intra în acest program sunt Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul de Informatică, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic Napoca sau Liceul Lucian Blaga. Încercăm să avem astfel de investiții în fiecare cartier al orașului. Sigur, am prioritizat investițiile în funcție de starea clădirilor la aceste școli și, de asemenea, în funcție de numărul de elevi”, a declarat directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, citat de Radio Cluj.

Proiectele sunt incluse pe lista de investiții în bugetul pe 2021 care urmează să fie aprobat de Consiliul Local. Sunt vizate școli atât din centrul Clujului cât și din cartierele orașului unde se dorește mărirea spațiilor educaționale dar și dotarea lor cu aparatură și mobilier modern dar și schimbarea abordării în ceea ce privește spațiului public din proximitatea lor.

Modernizările școlilor se vor face fie prin concursuri internaționale de soluții, fie prin contractare unor firme de arhitectură reputate care să propună conceptele de modernizare și să realizeze studiile de fezabilitate.

„Urmează o serie de concursuri internaționale de soluții pentru modernzarea școlilor, primul fiind pentru modernizarea și extinderea Liceului teoretic Nicolae Bălcescu. Încercăm să integrăm programul Oraș pentru pietoni/Walkable city cu dezvoltarea acestor proiecte educaționale, astfel încât în jurul școlilor să avem străzi sigure, care să faciliteze accesul pietonal și să oferim o infrastructură de calitate. Pregătim un proiect similar și pentru Colegiul Național Gheorghe Șincai, dar mergem și în cartiere. În cartierul Mănăștur pregătim un concurs de soluții cu două obiective – Colegiul de servicii în turism Napoca și Liceul cu Program Sportiv și străzile adiacente, în cartierul Zorilor propunem un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului de informatică Tiberiu Popoviciu și a străzilor adiacente, iar în Gheorgheni pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Lucian Blaga și a străzilor adiacente”, a declarat Ovidiu Cîmpean în cadrul unei dezbateri publice privind infrastructura educațională organizate sub tutela Centrului de Inovare și Imaginație civică al Primăriei.

Nu sunt singurele proiecte. În funcție de finanțările disponibile, Primăria va pregăti proiecte și pentru modernizarea altor școli, dar încă nu s-a decis dacă prin concurs sau prin contractarea unor servicii de proiectare specializate pentru studiile de fezabilitate, așa cum s-a procedat și în cazul altor obiective din oraș, cum este Parcul Caragiale sau parcul de pe Canalul Morii, din zona Parcului Rozelor.

Se intenționează modernizarea Școlii Gimnaziale Alexandru Vaida Voievod și a străzilor adiacente cu proprietățile publice aferente, reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Victor Babeș și a străzilor adiacente; reabilitarea şi modernizarea Școlii Gimnaziale Octavian Goga, a Școlii Gimnaziale Ion Creangă, a Grădiniței Albinuța, plus strada Aleea Peana.

Primăria are în prezent în derulare patru proiecte cu bani europeni pentru extinderea și modernizarea unor școli din oraș. Acestea nu s-au făcut la pachet și cu străzile din vecinătate. Investițiile în aceste școli depășesc 20,9 milioane de euro.

Vezi și:

Ce concursuri de soluții pregătește Primăria pentru a transforma școlile din oraș

Primăria vrea din nou să decoperteze Canalul Morii într-o altă zonă din centrul Clujului printr-un concurs de soluții ambițios

Nici un comentariu

Scrie un comentariu