Închide

Primăria vrea din nou să decoperteze Canalul Morii într-o altă zonă din centrul Clujului printr-un concurs de soluții ambițios

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 24, 2020 0 2418

Străzile Argeș, Bălcescu, Constanța și Paris, din centrul Clujului, vor fi transformate într-un proiect ambițios pornit de Primăria din Cluj – cel de modernizare a liceului Nicolae Bălcescu prin concurs de soluții, primul astfel de concurs anunțat la Cluj pentru modernizarea unei unități de învățământ de această manieră.

În plus, prin acest concurs, municipalitatea își asumă să decoperteze Canalul Morii în zona Pieței Mihai Viteazu, pe primul tronson al străzii Argeș. Și în trecut s-a încercat acest lucru, însă cei care au chioșcuri acolo de pe vremea administrației Funar au reușit să rămână pe poziții după ce au atacat Primăria în instanță.

De data aceasta, spune directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean, proiectul va fi abordat ca la carte, cu dezbateri publice, iar comercianții vor avea parte de altă soluție viabilă pentru a-și vinde produsele.

În proiectul de modernizare care vizează Liceul Nicolae Bălcescu va fi inclusă și o sală de sport de pe strada Argeș, sala de gimnastică Sonia Iovan, pe care Primăria o cere Ministerului Tineretului, spre a o primi în proprietate, la fel cum a cerut și Sala Sporturilor Horia Damian. Concursul de soluții pentru modernizarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu a fost deja anunțat de Primărie ca unul inedit pentru oraș. El a fost reorientat în așa fel încât să cuprindă și străzile din jurul unității școlare și să prindă și finanțări în noul exercițiu financiar 2021-2027 al UE.

Ambiția Primăriei este ca prin acest proiect să se descopere Canalul Morii pe strada Argeș, unde acum s-a betonat porțiunea și există amenajate chioșcuri unde se vând diferite produse.

În 2010, municipalitatea a mai intenționat să desființeze această zonă de comerț stradal, care și acum arată ca un talcioc și să descopere Canalul Morii, însă comencianții au reușit să întoarcă decizia Primăriei prin instanță și au rămas cu chioșcurile pe poziții. De data aceasta, spune directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean, pentru Actualdecluj.ro, lucrurile se vor face ca la carte, cu dezbateri publice, iar tema de concurs va fi făcută în așa fel încât să existe și o solutie viabilă și pentru comercianți.

Primăria a mai inițiat un proiect pentru descoperirea Canalului Morii pe strada Barițiu, cel de modernizare al Parcului I.L. Caragiale pentru care dorește tot finanțare europeană.

În proiectul de modernizare de la Liceul Bălcescu va fi inclusă și o sală de gimanstică de pe strada Argeș, sala Sonia Iovan, sală deținută de Ministerul Tineretului și Sportului și pentru care muncipalitatea a inițiat demersurile pentru a o prelua în proprietate. Aceasta urmează să se modernizeze și să se extindă, după cum a explicat Cîmpean. În acest sens au început demersurile administrative, la fel ca și în cazul sălii sporturilor Horia Demian, consilierii locali urmând să aprobe un proiect de hotărâre la ședința extraordinară programată online în 27 noiembrie, proiect prin care se solicită preluarea respectivei săli de sport.

 

Primăria nu a exclus posibilitatea ca acest concurs de soluții pentru modernizarea liceului Bălcescu să fie primul dintre cele pe care Primăria vrea să le facă în cazul transformării și modernizării unor școli din Cluj-Napoca.

Vezi și:

Primăria pune la bătaie 900.000 de lei pentru organizarea a patru concursuri de soluții pentru transformarea unor școli din Cluj-Napoca

Ce concursuri de soluții pregătește Primăria pentru a transforma școlile din oraș

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.