Închide

Ce concursuri de soluții pregătește Primăria pentru a transforma școlile din oraș

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 01, 2020 0 949

Două licee din centrul orașului, dar și alte unități școlare din cartierele Mănăștur, Zorilor sau Gheorgheni vor fi modernizate în urma unor concursuri de soluții pe care Primăria le va organiza din 2021 în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Nu se vor moderniza doar școlile propriu-zise, ci și străzile din jurul acestora. Primul concurs de soluții va viza liceul Nicolae Bălcescu, după cum au anunțat oficialii Primăriei.

Primăria vrea să facă 5 concursuri de soluții pentru modernizarea unor școli din centrul Clujului, dar și din cartiere. Proiectele vor fi abordate integrat, atât infrstrcutura educațională, cât și cea privind cea de circulație din zona școlilor. Aceasta deoarece municipalitatea vrea să atragă finanțări europene pe următorul exercițiu financiar, finanțări care se acordă în cadrul programului Oraș pentru pietoni/Walkable city. 

Potrivit directorului din Primăriei Ovidiu Cîmpean, primul concurs de soluții va viza liceul Nicolae Bălcescu din centrul orașului, plus o serie de  artere adiacente unității școlare, cum ar fi Constanța, Argeș sau artera Nicolae Bălcescu.

 

Urmează să fie contractate serviciile de elaborare a temei și organizare a concursurilor Ordinului Arhitecților din România și pentru Liceul Gheorghe Șincai din centrul orașului. Proiectul pentru Șincai include și arterele  Kovács Dezső, Avram Iancu, Baba Novac, plus Mihai Kogălniceanu.

Vizate sunt și liceele din cartiere. În Mănăștur, urmează cel mai probabil un concurs de soluții pentru modernizarea liceului cu program sportiv și a Colegiului de Servicii în Turism Napoca, dar și a arterlor Taberei sau Arinilor.

În cartierul Zorilor se va organiza un concurs de soluții pentru reabilitarea și modernizarea Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu, dar și a străzilor Meteor sau Cometei.

În cartierul Gheorgheni urmează să se modernizeze liceul teoretic Lucian Blaga la pachet cu artera aleea Băișoara, plus alte străduțe din cartier.

„Urmează o serie de concursuri internaționale de soluții pentru modernzarea școlilor, primul fiind pentru modernizarea și extinderea Liceului teoretic Nicolae Bălcescu. Încercăm să integrăm programul Oraș pentru pietoni/Walkable city cu dezvoltarea acestor proiecte educaționale, astfel încât în jurul școlilor să avem străzi sigure, care să faciliteze accesul pietonal și să oferim o infrastructură de calitate. Pregătim un proiect similar și pentru Colegiul Național Gheorghe Șincai, dar mergem și în cartiere. În cartierul Mănăștur pregătim un concurs de soluții cu două obiective – Colegiul de servicii în turism Napoca și Liceul cu Program Sportiv și străzile adiacente, în cartierul Zorilor propunem un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului de informatică Tiberiu Popoviciu și a străzilor adiacente, iar în Gheorgheni pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Lucian Blaga și a străzilor adiacente”, a declarat Ovidiu Cîmpean în cadrul unei dezbateri publice privind infrastructura educațională organizate sub tutela Centrului de Inovare și Imaginație civică al Primăriei.

Nu sunt singurele proiecte. În funcție de finanțările disponibile, Primăria va pregăti proiecte și pentru modernizarea altor școli, dar încă nu s-a decis dacă prin concurs sau prin contractarea unor servicii de proiectare specializate pentru studiile de fezabilitate, așa cum s-a procedat și în cazul altor obiective din oraș, cum este Parcul Garagiale sau parcul de pe Canalul Morii, din zona Parcului Rozelor.

Se intenționează modernizarea Școlii Gimnaziale Alexandru Vaida Voievod și a străzilor adiacente cu proprietățile publice aferente, reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Victor Babeș și a străzilor adiacente; reabilitarea şi modernizarea Școlii Gimnaziale Octavian Goga, a Școlii Gimnaziale Ion Creangă, a Grădiniței Albinuța, plus strada Aleea Peana.

Primăria are în lucru patru proiecte de modernizare și extindere a unor licee și școli din oraș, proiecte pentru care a obținut bani europeni. Proiectarea aparține firmei arhitectului Sorin Scripcariu, fostul șef al comisiei de monumente, care a spus pentru Actualdecluj.ro că s-au găsit cele mai bune soluții de modernizare, având în vedere situația din teren a acestor școli, dar și constrângerea că nu au mai putut fi puse niveluri în plus pe actualele clădiri.

Prin proiecte urmează aproape să se dubleze capacitatea acestor unități școlare, dar și să se eficientizeze energetic clădirile, plus să apară terase verzi sau alte zone inedite pentru elevi.

(simulare proiect liceul Onisifor Ghibu, aflat acum în șantier)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.