Închide

Vizita Papei Francisc în România. Mii de pelerini vor pleca duminică din Cluj spre Blaj, pentru pentru a participa la ceremonia oficicată pe Câmpia Libertății

ActualitateSocial by Actual de Cluj - mai 31, 2019 0 267

Peste 6.000 de pelerini vor pleca de la Cluj-Napoca la Blaj, pentru a participa la vizita Papei Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertăţii. Oamenii se duc organizat, cu trenuri și autocare închiriate special pentru acest eveniment.

Eparhia Greco-Catolică Cluj-Gherla a închiriat trei garnituri de tren care vor porni spre Blaj duminică dimineață, de la orele 4:30, 5:50 și 6:30. Sunt așteptați peste 3000 de oameni pentru cele trei transporturi. E bine de menționat că toate locurile sunt epuizate, mai ales că s-au făcut înscrieri cu câteva luni înainte.

Pe lângă trenuri, credincioșii vor merge organizat și cu mai multe autocare. Potrivit Episcopului Greo-Catolic Florentin Crihălmeanu, peste 6000 de pelerini vor ajunge din Cluj la Blaj pentru a participa la ceremonia de pe pe Câmpia Libertăţii. Suveranul Pontif urmează să îi beatifice pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri – Iuliu Hossu, Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţi, Ioan Suciu, Liviu Chinezu şi Alexandru Rusu. Papa Francisc se află în vizită oficială în România de astăzi și până pe 2 iunie.

Suveranul a ajuns în România vineri, la ora 11.30, unde a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis. După primirea oficială de la aeroport, Papa Francisc merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României şi întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, Pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

La 15.45, Papa Francisc merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu Patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei. Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita Papei şi a Patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea ”Tatăl Nostru” şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala ”Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie, la ora 9.30, Pontiful pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

Succesiv, Papa Francisc merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice. În jurul orei 17.00, Papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la Catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, Papa Francisc se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie, Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Aici, Pontiful celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În jurul orei 17.00, Papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun. Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

 

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare