Închide

Despre alegerile și situația politică din Kazahstan – Consulul Onorific, Ștefan Gadola

ActualitateInternațional by Actual de Cluj - mai 31, 2019 0 368

Moment important în Kazahstan, în 9 iunie, când vor avea loc alegeri democratice, pentru desemnarea unui nou președinte al țării. Reamintim că fostul președinte, Nursultan Nazarbayev, a demisionat după o perioadă de 30 de ani în care a deținut această funcție. Consulul onorific al Kazahstanului în Cluj Napoca, Ștefan Gadola, apreciază că alegerile prezidențiale reprezintă un bun prilej pentru autoritățile kazahe de a întări argumentul că această țară a evolut mult, nu doar din punct de vedere economic, ci și social și politic.  „Sigur, am primit cu tristețe vestea că excelența sa, fostul președinte al Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, a renunțat la funcție, deoarce prin politica și strategia pe care le-a implementat a contribuit enorm la dezvoltarea țării, turnând fundația pentru generația viitoare.  Alegerile democratice pentru președinție – ce vor avea loc în 9 iunie – reprezintă un argumen solid că societatea a evoluat imens, că țara s-a dezvoltat pe toate planurile. Există 7 candidați înscriși în cursa pentru președinția Kazahstanului, ceea ce înseamnă că va fi o presiune foarte mare pentru ca cel mai bun candidat să câștige. Pe lângă acest aspect, o femeie se află printre candidați, lucru care arată că țara s-a schimbat și că este deschisă unor noi posibilități”, a comentat Ștefan Gadola.

Consulul onorific a mai remarcat că și observatorii străini și reprezentanții mass-media au fost invitați să participe la procesul alegerilor prezidențiale: „Este un uriaș exercițiu de transparență. Inclusiv  președintele interimar al Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a afirmat public că își dorește alegeri oneste, deschise și corecte”. Pentru alegerile prezidențiale din Kazahstan s-au înscris peste 1000 de observatori internaționali, iar instituțiile de presă au acces liber la absolut toate informațiile care ține de organizare scrutinului electoral.

„Sunt încrezător că următorul președinte al Republicii Kazahstan va continua să implementeze măsuri pentru creșterea economică a țării și, prin urmare, va consolida poziția sa la nivel mondial. Cooperarea bilaterală dintre România și Kazahstan a crescut în ultimii ani și aștept cu nerăbdare să văd ce va aduce viitorul”, a mai transmis Ștefan Gadola (foto jos). El a precizat că în calitatea sa de Consul Onorific  al Republicii Kazahstan se va strădui să pună în aplicare proiecte viitoare care vor fi benefice pentru ambele națiuni și că, de asemenea, va urmări cu interes rezultatul campaniei prezidențiale.

Persoanele cu drept de vot aflate pe teritoriul Româniaie vor avea posibilitatea să-și exprime opțiunea în privința desemnării noului președinte al Kazahstanului, la secția de votare ce va fi amenajată în cadrul Ambasadei de la București.

România este principalul partener comercial al Kazahstanului în Europa de Sud-Est. De exemplu, în 2018, cifra de afaceri bilaterală a fost de 1,642 miliarde de dolari, înregistrând o creștere cu 65% față de 2017 (992 milioane dolari).

Imagine de la deschiderea Consulatului Onorific al Republicii Kazahstan, la Cluj Napoca

Imagine din Astana , capitala Kazahstan

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare