Închide

Visa: România ocupă locul trei în Europa la plăţile digitale în transportul public, după Marea Britanie şi Polonia. Compania de Transport Cluj, în top 10 din Europa

Economie by Mihai Prodan - apr. 09, 2021 0 178

Cluj-Napoca e orașul din țară unde se cumpără cele mai multe bilete pentru transportul în comun folosind mijloace electronice de plată, arată datele Visa România.

Călătoriile cu cardurile Visa contactless sunt posibile în 15 orașe din România, care acoperă aproape o treime din populația țării. În decembrie deținătorii de carduri Visa au realizat în decembrie aproape un milion de tranzacții contactless pentru plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun în țară, aproximativ 900.000, ceea ce plasează România pe locul 3 în Europa în privința utilizării plăților digitale în domeniul transportului public. Datele Visa arată că România este devansată în clasamentul european doar de Marea Britanie și de Polonia, fiind urmată la mare distanță de Italia și Franța. Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Metrorex se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa în funcție de numărul plăților digitale efectuate de călători, după cum arată Visa într-un comunicat remis actualdecluj.ro.

În România, plăţile contactless cu orice card bancar sau cu telefonul mobil sunt posibile în prezent în sistemele de transport public din 15 orașe, e vorba de București, Arad, Baia-Mare, Buzău, Cluj, Craiova, Iași, Ploiești, Pitești, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Sibiu, Sighișoara și Timișoara. Orașele care au introdus tehnologia ce permite plata biletelor de călătorie cu ajutorul cardurilor contactless direct în mijloacele de transport acoperă aproximativ o treime din populația României, respectiv șase milioane de locuitori.  ”Observăm un interes tot mai mare din partea autorităților privind utilizarea plăţilor electronice în transportul public urban și suntem în curs de implementare a încă trei proiecte în alte orașe, iar în același timp avem discuții cu multe alte autorități care doresc să meargă în această direcție. În contextul pandemic actual, consumatorii sunt în continuare îngrijoraţi în legătură cu utilizarea mijloacelor de transport în comun. De aceea, suntem bucuroși că există o asemenea deschidere din partea autorităților locale care au înțeles beneficiile introducerii plăților electronice în sistemul de transport public și au făcut pași importanți în modernizarea infrastructurii de plăți”, arată Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Rețeaua de acceptare a plăților cu cardul în transportul în comun s-a extins anul trecut la peste 7.700 de terminale, iar numărul de tranzacții s-a dublat în decembrie 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Dintre orașele care au introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, Cluj, Sibiu, Iași, Timișoara contribuie la creșterea lunară a tranzacțiilor cel mai mult, iar din urmă vin orașe de mărime medie, precum Buzău, Ploiești, Pitești.

În luna martie în Cluj-Napoca au fost cumpărate peste un milion de bilete folosind sisteme electronice de plată, în creștere cu 28% față de luna noiembrie a anului trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.