Închide

Analiză în Clujul imobiliar: care sunt cele mai căutate cartiere la început de primăvară și unde au trecut proprietarii pragul de 2000 euro/mp?

Economie by Kristina Reştea - apr. 08, 2021 0 2872

Clujul imobiliar se află pe un trend ascendent la început de primăvară, spun reprezentanții portalului Compariimobiliare.ro. În topul celor mai căutate zone pentru achiziţia unui apartament se află și două cartiere considerate scumpe: Gheorgheni şi Zorilor. Cartiere constituite, cu infrastructură și servicii. Proprietarii cer pe un metru pătrat de locuință în Cluj în medie cu 100 de euro mai mult decât anul trecut, deși ultimele 12 luni au fost marcate de criză sanitară și economică, în plină pandemie COVID-19.

Conform statisticilor întocmite pe baza ofertelor intermediate prin portal, în luna martie 2021, preţul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor scoase la vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.706 euro/mp cu 99 €/mp de euro peste cel de anul trecut (1.607 €/mp).

La început de aprilie 2021, cei mai mulți potențiali cumpărători căutau mai ales apartamente de două camere – acestea reprezintă 47% din totalul căutărilor. Urmează, în ordinea interesului, apartamentele de 3 camere și cele cu o cameră. Doar 4% din căutări vizează locuințe mari, de 4 camere. În ceea ce privește zonele orașului, cel mai mare interes  s-a manifestat în această perioadă pentru Mărăști (16%), Gheorgheni (15%), Z0rilor (12%), Mănăștur (11%) și Bună Ziua (7%). Cât despre prețurile cerute, situația se prezintă în felul următor, potrivit ofertelor afișate de portal: Mărăști – 1867 euro/ mp, Gheorgheni 1983 euro/ mp, Zorilor – 1893 euro/mp, Mănăștur – 1666 euro/mp, Bună Ziua – 1896 euro/mp. De remarcat că în câteva zone ale orașului prețurile pretinse de proprietari și agenții pentru apartamente au trecut pragul de 2000 euro/mp. Este vorba despre locuințe situate în zona centrală și ultracentrală, Andrei Mureșanu și Plopilor.

De asemenea, datele portalului Imobiliare.ro arată că în Cluj-Napoca prețurile apartamentelor scoase la vânzare au crescut în martie. Mai precis, proprietarii cer acum, în medie, 1.887 de euro pe metru pătrat util, în creștere față de 1.848 la sfârșitul lunii februarie. Sunt cele mai mari prețuri din țară. Spre comparație, în București apartamentele au înregistrat o creștere a prețului cerut de 1,6%, la 1.395 euro/mp, în Brașov prețurile au stagnat la 1.277 euro/mp, în Constanța prețurile s-au menținut la nivelul lunii februarie, la 1.268 euro/mp, iar în Iași și Timișoara prețurile cerute de vânzători au crescut cu 0,7% și respectiv 0,2%, la 1.078 și respectiv 1.304 euro/mp.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.