Închide

Viitorul Someșului. Ce va scrie pe „panglica inaugurală” a străzii Splaiul Independenței

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 16, 2015 2 957

O frază cheie, rostită între mașina edilului Emil Boc și scările Teatrului Național, a pecetluit viitroul Someșului pe artera Splaiul Independenței, după protestul societății civile și discuțiile dintre aceasta și echipa primăriei. „Voi inaugura banda suplimentară auto după implementarea proiectului european de pe Splaiul Independenței ca pietonală, pentru pietoni și bicicliliști”, asta a fost încheierea dezbaterii pe tema viitorului Someșului de pe artera Splaiul Independenței, frază pe care primarul Emil Boc i-a spus-o arhitectului Szabolcs Guttmann, după discuția de ieri la primărie.

EMIL BOC cu Szabolcs Guttmann, după runda III de discutii pe tema viitorului Somesului (sursa foto - Emil Boc -Pagina oficiala)

EMIL BOC cu Szabolcs Guttmann, după runda III de discutii pe tema viitorului Somesului (sursa foto – Emil Boc -Pagina oficiala)

Adică vom avea pe Someș un pietonal asfaltat?

„Da, cam așa, e un compromis, cu schimbarea soluției tehnice din proiectul european, cu zid de sprijin în formă de Z care ar salva rădăcinile copacilor de pe malul râului. Cel puțin așa am discutat”, a explicat arhitectul Szabolcs Guttmann, președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România.

“Proiectantul nu e acasă cu dimensionările. Așteptăm detaliile. În principiu se poate vorbi de acest compromis în ideea în care se face o simulare de trafic cu sensurile unice și acestea sunt optime. Nu facem noi ci specialiștii (Studiul de Mobilitate – n.red.). Nu doar pe tronsolul asta. Dacă lămurim luna aceasta chastiunea atunci așa va fi. Nu o bandă de asflat ca pietonal. Trebuie să arate a pietonal. Nu e totuna cu ce se racordează cu carosabilul sau cu trotuarul. Cu ce materiale se face sau ce soluție tehnică. Dacă se face banda asta, nu cu zid în L și cu zid Z se vor salva copacii. S-a făcut și o schiță. Proiectantul s-a arărat nemulțumit că trebuie el să facă calculele și să se ocupe de aceste noi aspecte. Dacă e zid în formă de Z se lasă rădăcinile și nu cad copacii. E frumos. E un gest. Chiar dacă mic”, a adăugat Guttmann.

Până acum, în ultimele două săptămâni, au avut trei runde de discuții între societatea civilă și primărie pe tema viitorului Someșului pe artera Splaiul Independenței. Pe traseul acesteaia, administrația locală vrea să amenajeze, cu bani europeni (în proiectul de trama stradală), o bandă suplimentată pentru traficul auto, proiectată cu vedere la râu, pe malul acestuia. Cu jerfirea unui viitor spațiu pietonal, dar și a vegetației de pe mal. Și cu anularea tuturor planurilor ambițioase ale arhitecților și specialiștilor care au militat pentru conectarea râului la parcul Central și la complexul sportiv stadion-polivalentă. Inclusiv a celor din dosarul orasului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Ultima rundă de consultări, cea cu numărul 3, a avut loc ieri, pe teren, urmată de discuții la primărie.

Propunere formulata de arhitetcul Marius Moga cu zid in forma de Z: "Am o propunere structurala care ar putea evita tăierea rădăcinii copacilor. Daca intervenția aici nu afectează copacii, reversibilitatea ei e posibila. Am glumit la intalnirea de ieri ca mai bine se face structura in 'Z' in loc de 'L' voila! Daca nu peste tot, cel putin unde sunt copacii... Na, merita incercat orice"

Propunere formulata de arhitetcul Marius Moga cu zid in forma de Z: „Am o propunere structurala care ar putea evita tăierea rădăcinii copacilor. Daca intervenția aici nu afectează copacii, reversibilitatea ei e posibila. Am glumit la intalnirea de ieri ca mai bine se face structura in ‘Z’ in loc de ‘L’ voila! Daca nu peste tot, cel putin unde sunt copacii… Na, merita incercat orice”

Primarul Emil Boc a declarat pentru Actualdecluj.ro că există premisele unei soluții de a se merge mai departe. Adică societatea civilă să nu încerce blocare proiectului derulat de primărie cu ban ieuropeni, iar primăria să continue proiectul.

Cum se va merge mai departe?

Primarul a spus că există două variante. Prima vizează, după cum a explicat edilul, ducerea la bun sfârșit al proiectului, cu lărgirea străzii Splaiul Independenței, iar cea de a doua va viza darea în folosință, temporar, a respectivei benzi suplimentare, pentru pietoni și biciliști, până când vor veni concluziile Studiului de Mobilitate la care se lucrează în prezent. „Dacă va fi zid de sprijin în formă de L sau în formă de Z, asta vor stabili specialiștii. Soluția tehnică. Realizarea benzii se va face pe cât posibil cu afectarea cât mai puțin a spațiului verde pe pe malul Someșului. La final va rămâne un spațiu verde între 1,5 și 3 metri. Dar și cu afectarea câtor mai puțini copaci. Cei care vor putea fi menținuți vor fi, cei care vor fi afetcați vor fi înlocuiți cu alții, plantați la finalul proiectului. Da, va fi o bandă de asflat care va fi dată în circulație pentru pietoni și bicicliști”, a menționat primarul.

În ceea ce privește termenele sau modificarea proiectului, primarul a spus că termenul de finalizarea a șantierului de pe Splaiul Independenței, acum oprit, este 31 iulie 2016 și că echipa de proiect se ocupă de datele tehnice. Fătă să existe termene pentru eventuale modificări sau vreun alt angajament ca să se prezinte eventualele modificări referitoare la zidul de sprijin sau legarea benzii suplimentare de râu. „Dacă vremea ne va permite, vom mai lucra inclusiv în noiembrie, dacă nu șantierul îl vom relua la primăvară”, a mai adugat primarul.

Acesta a ținut să mulțumească societății civile pentru implicare și a ținut să precizeze că se bucură că aceasta a intervenit iar primăria a ținut cont de opiniile exprimate.

UPDATE de pe Splaiul Idependentei – foto arhitect Mihai Racu – muncitorii marchează un trotuar în zona Splaiul Idependenței

12109801_1107800455897559_7819677927780813742_o

Scrie un comentariu

Articole similare