Închide

VIDEO Variantă de trafic pentru deblocarea proiectelor imobiliare din Baciu. Județul caută investori dispuși să se alăture proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 19, 2020 0 1396

Un proiect urbanistic pentru amenajarea a 200 de apartamente noi în comuna Baciu a deschis discuțiile la Comisia de Urbanism a Județului Cluj privind problema spinoasă a supraaglomerării care există în această cumună de lângă Cluj-Napoca în care s-au edificat foarte multe blocuri, la fel ca în Florești, fără a se avea în vedere alternetive pentru mobilitatea viitorilor locuitori, dar nici dotările socio-culturale de care ei au nevoie.

Pentru degrevarea drumului național de intrare în oraș dinspre Baciu, județul are o propunere de amenajare a unei varinate de trafic și caută investitori dispuși să-și asume participarea la realizarea sa, tocmai pentru a putea construi în continuare în comună.

Terra Baciu și Redi Terra au cerut avizul de oportunitate Comisiei de Urbanism a Județului pentru a amenaja locuințe pe 1 hectar de teren din comuna Baciu. Proiectul e unul mai vechi, din 2008, însă nerealizat.

„Acum am scăzut procentul de ocupare al terenului, putem asigura locurile de parcare necesare iar investitorul a mai achiziționat o parcelă și s-a ajuns la 1 hectar. Se doresc 9 imobile cu 200 de apartamente. Primăria Baciu a cumpărat o parcelă de teren lângă noi, au făcut parcări, iar restul va fi zonă verde”, au explicat proiectanții de la Axia Studio.

Mai mulți arhitecți din Comisia de Urbanism a Județului s-au interesat asupra zonei unde se dorește edificarea ansamblului și toți au convenit că ansamblul edificat lângă nu are o imagine tocmai plăcută.

„Trebuie făcută curățenie acolo și început de la zero”, a apreciat arhitectul Emanoil Tudose. Alți arhitecți s-au interesat dacă investitorii cărora li se refuză dreptul de construire pot contesta în instanță decizia comisiei.

„A dumneavostră, nu. A mea, da. Sunt zero, a nu, am totuși un caz în care avizul negativ pe care l-am dat a fost contestat. Este un caz din Apahida. Problemele aici sunt legate de faptul că lăcomia a dus la nerespectarea nici a ceea ce s-a aprobat, așa cum s-a aprobat nefericit, nu s-a respectat, așa că este mai dificil de contestat”, a spus Salanță.

Comisia a mai semnalat că în Baciu problemele privind supraaglomerarea sunt infinite și că este nevoie de o analiză a întregii zone înainte de acceptarea unor mari proiecte. În plus, arhitectul Gheorghe Elkan a spus că problemele din Baciu sunt și mai mari, întrucât Primăria din Baciu nu și-a asigurat rezerve de teren pentru a face dotări socio-culturale pentru locuitorii din comună.

În schimb, arhitectul sef al Județului, Claudiu Salanță a amintit că noul  PUG al comunei este în faza de scriere a temei și că prea curând nu se vor rezolva problemele generate de marile dezvoltări imobiliare deja edificate în comună. Însă, pentru trafic, există o variantă de drum care poate fi făcută în zonă, spre Tetarom, în zona Tăietura Turcului, tocmai pentru a genera deblocare proiectelor imobiliare.

„De la Tăietura Turcului e încă o problemă. Căutăm însă o masă critică de investitori care se pot alătura proiectului, mai ales că există foarte multe proiecte imobiliare în Baciu în intenție”, a spus Salanță.

Pe unde ar trebui să treacă viitorul drum:

Administrația din comuna Baciu a conștientizat pericolul dezvoltării urbanistice haotice și a decis, temporar, să nu mai autorize blocuri în comună până nu este rezolvată problema utilităților. Mai ales că drumul național care tranzitează comuna Baciu și o leagă și de municipiul Cluj-Napoca este blocat la orele de vârf, iar traficul se sugrumă la intrarea în oraș, formându-se coloane pe kilometri întregi. Recent, punerea în circulație a tronsonului de autostradă Gilău-Nădășel a generat și mai multe blocaje pe ruta Baciu-Cluj-Napoca. Administrația locală avansează cifre de peste 15.000 de mașini care circulă zilnic pe ruta Baciu-Cluj.

În iulie 2018 iulie, Consiliul Local din Baciu a adoptat o hotărâre temporară prin care s-au impus o serie de condiții stricte pentru locuințele colective care se doresc a fi edificate în comună, dar și pentru casele unifamiliale sau cele cuplate. Blocuri se pot construi doar dacă se asigură utilitățile și se fac dotări pentru viitorii locuitori – de la parcuri, la funcțiuni de învățământ. Pentru locuințele unifamiliale se impune ca suprafața parcelei să fie de minimum 500 de metri, iar pentru cele cuplate de 1000 de metri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare