Închide

VIDEO Variantă de trafic pentru deblocarea proiectelor imobiliare din Baciu. Județul caută investori dispuși să se alăture proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 19, 2020 0 1088

Un proiect urbanistic pentru amenajarea a 200 de apartamente noi în comuna Baciu a deschis discuțiile la Comisia de Urbanism a Județului Cluj privind problema spinoasă a supraaglomerării care există în această cumună de lângă Cluj-Napoca în care s-au edificat foarte multe blocuri, la fel ca în Florești, fără a se avea în vedere alternetive pentru mobilitatea viitorilor locuitori, dar nici dotările socio-culturale de care ei au nevoie.

Pentru degrevarea drumului național de intrare în oraș dinspre Baciu, județul are o propunere de amenajare a unei varinate de trafic și caută investitori dispuși să-și asume participarea la realizarea sa, tocmai pentru a putea construi în continuare în comună.

Terra Baciu și Redi Terra au cerut avizul de oportunitate Comisiei de Urbanism a Județului pentru a amenaja locuințe pe 1 hectar de teren din comuna Baciu. Proiectul e unul mai vechi, din 2008, însă nerealizat.

„Acum am scăzut procentul de ocupare al terenului, putem asigura locurile de parcare necesare iar investitorul a mai achiziționat o parcelă și s-a ajuns la 1 hectar. Se doresc 9 imobile cu 200 de apartamente. Primăria Baciu a cumpărat o parcelă de teren lângă noi, au făcut parcări, iar restul va fi zonă verde”, au explicat proiectanții de la Axia Studio.

Mai mulți arhitecți din Comisia de Urbanism a Județului s-au interesat asupra zonei unde se dorește edificarea ansamblului și toți au convenit că ansamblul edificat lângă nu are o imagine tocmai plăcută.

„Trebuie făcută curățenie acolo și început de la zero”, a apreciat arhitectul Emanoil Tudose. Alți arhitecți s-au interesat dacă investitorii cărora li se refuză dreptul de construire pot contesta în instanță decizia comisiei.

„A dumneavostră, nu. A mea, da. Sunt zero, a nu, am totuși un caz în care avizul negativ pe care l-am dat a fost contestat. Este un caz din Apahida. Problemele aici sunt legate de faptul că lăcomia a dus la nerespectarea nici a ceea ce s-a aprobat, așa cum s-a aprobat nefericit, nu s-a respectat, așa că este mai dificil de contestat”, a spus Salanță.

Comisia a mai semnalat că în Baciu problemele privind supraaglomerarea sunt infinite și că este nevoie de o analiză a întregii zone înainte de acceptarea unor mari proiecte. În plus, arhitectul Gheorghe Elkan a spus că problemele din Baciu sunt și mai mari, întrucât Primăria din Baciu nu și-a asigurat rezerve de teren pentru a face dotări socio-culturale pentru locuitorii din comună.

În schimb, arhitectul sef al Județului, Claudiu Salanță a amintit că noul  PUG al comunei este în faza de scriere a temei și că prea curând nu se vor rezolva problemele generate de marile dezvoltări imobiliare deja edificate în comună. Însă, pentru trafic, există o variantă de drum care poate fi făcută în zonă, spre Tetarom, în zona Tăietura Turcului, tocmai pentru a genera deblocare proiectelor imobiliare.

„De la Tăietura Turcului e încă o problemă. Căutăm însă o masă critică de investitori care se pot alătura proiectului, mai ales că există foarte multe proiecte imobiliare în Baciu în intenție”, a spus Salanță.

Pe unde ar trebui să treacă viitorul drum:

Administrația din comuna Baciu a conștientizat pericolul dezvoltării urbanistice haotice și a decis, temporar, să nu mai autorize blocuri în comună până nu este rezolvată problema utilităților. Mai ales că drumul național care tranzitează comuna Baciu și o leagă și de municipiul Cluj-Napoca este blocat la orele de vârf, iar traficul se sugrumă la intrarea în oraș, formându-se coloane pe kilometri întregi. Recent, punerea în circulație a tronsonului de autostradă Gilău-Nădășel a generat și mai multe blocaje pe ruta Baciu-Cluj-Napoca. Administrația locală avansează cifre de peste 15.000 de mașini care circulă zilnic pe ruta Baciu-Cluj.

În iulie 2018 iulie, Consiliul Local din Baciu a adoptat o hotărâre temporară prin care s-au impus o serie de condiții stricte pentru locuințele colective care se doresc a fi edificate în comună, dar și pentru casele unifamiliale sau cele cuplate. Blocuri se pot construi doar dacă se asigură utilitățile și se fac dotări pentru viitorii locuitori – de la parcuri, la funcțiuni de învățământ. Pentru locuințele unifamiliale se impune ca suprafața parcelei să fie de minimum 500 de metri, iar pentru cele cuplate de 1000 de metri.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare