Închide

Noua direcție a Clujului: coridoare pietonale și cartiere pentru oameni. Care sunt noile proiecte

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 19, 2020 0 2943

Mai multe proiecte de reabilitare noi în cartierele orașului se află printre prioritățile din 2020 formulate de Primărie. Acestea vizează transformarea unor străzi și a unor spații urbane din Andrei Mureșanu, Între Lacuri, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Mănăștur sau zona centrală în care pietonii sunt printre priorități.

Primăria Cluj a pornit deja proiectele prin care vrea să dea prioritate pietonilor și bicicletelor în fața traficului auto. În centrul orașului, dar și în cartierul Grigorescu, unde a contractat deja studii preliminare pentru  o suprafață de 3,5 hectare care urmează să fie amenajată unitar în așa fel încât oamenii să fie încurajați să meargă pe jos spre Someș, râul din localitate pentru care administrația are alte proiecte ambițioase de reamenajare a malurilor, tot pentru a atrage oamenii către apă. De asemenea, are în lucru și un studiu pentru transformarea parcului I.L. Caragiale și descoperirea unei porțiuni din Canalul Morii.

„Deja am pornit proiectele din cadrul programului de investiții „Walkable City” (orașul accesibil pietonilor- n.red.). Avem un proiect în cartierul Grigorescu pe care îl pregătim pentru noua perioadă de bugetare a UE 2021-2027. Vrem să demonstrăm că pietonii merită să fie prioritari în oraș prin trasnformarea acestei prime zone din cartierul Grigorescu. Este un proiect complementar cu cel de modernizare a malurilor Someșului și se leagă de pietonalizarea străzii Muzicescu. Avem și alte intenții în celelalte cartiere ale orașului, dar și în centru. Pregătim achiziția mai multor studii de fezabilitate pentru transformare și crearea de coridoare pietonale în cartierele Zorilor, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Mărăști sau Mănăștur”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare din Primărie. El a spus că Primăria are în intenție să atraga și bani europeni pentru aceste noi proiecte.

Pe lista de investiții din acest an apar (cu poziție și sume, fiecare de circa 200.000 lei) lucrări de reamenajare a unor străzi și spații urbane în 12 zone din oraș. Este vorba despre:

  1. strada Republicii (tronson pâna la strada I Creangă), I. Creangă, V. Babeș, B.P. Hasdeu, Piezișă (centru)
  2. piața 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. G. Enescu (Grigorescu)
  3. strada O Petrovici și Parcul I.L. Caagiale și zona adiacentă (Centru)
  4. Strada S.Toduță, Piața 14 Iulie, T.Grăzăvescu, G. Enescu (carierul Grigorescu)
  5. Piața Agârbiceanu, str. M. Nicoară, A, Frâncu, Brașov, B.Ș. Delavrancea, A. Bohățiel, Galaxiei (cartierul Andrei Mureșanu)
  6. Piața 1848, str. Paris, Meseriilor, Olănești, Barbu Patriciu (Mărăști)
  7. Strada Argeș-Cuza Vodă (centru)
  8. Scuarul între Lacuri – strada Dunrii – Lacul 3 – cartierul între Lacuri
  9. strada Brîncuși – Liviu Rebreanu  cartierul Gheorgheni
  10. Observatorului și parcul Iuliu Prodan- cartierul Zorilor
  11. Primăverii – Calea Florești (cartierul Mănăștur)
  12. strada Donath – Someș (cartierul Grigorescu)

Pentru o parte dintre aceste zone, Primăria și-a anunțat intenția de modernizare sau chiar a contractat studiile de fezabilitate necesare. Altele sunt proiecte noi.

Primăria are în intenție să facă și două noi concursuri de soluții, în afară de cele deja anunțate, pentru transformarea zonei  Piața Mărăști – Aleea bibliotecii – B-dul 21 decembrie sau pentru modernizarea Pieței Zorilor – strada Zorilor, str L. Pasteur plus zona adiacentă (proiect rezultat în urma bugetării participative).

Proiectul coridoarelor pietonale între Piața 14 Iulie și Someș sau cel din parcul I.L. Caragiale au deja alocări de sume pentru lucrări, Cîmpean confirmând că Primăria are intenția de a demara și licitațiile pentru proiectare și execuție, apoi să se facă dermersurile de finanțare și din fonduri europene pe următorul exercițiu de finanțare, 2021-2027.

Primăria are deja proiecte cu bani europeni de transfomare a unor zone din centrul orașului, pe modelul shared space (spații în comun pietoni, trafic, cu accent pe cea dintâi categorie) dar și în cartierul Mărăști unde se lucrează la artera Molnar Piuariu care va deveni semipietonală, dar și prima stradă smart din România.

 

(sursă: Primăria Cluj, proiect de buget 2020)

sursa foto: https://hiveminer.com/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.