Închide

VIDEO Un jurnalist francez a filmat Clujul în 1990 pentru un documentar. A găsit un oraș curat, liniștit și foarte verde.

Recomandarea redacțieiSocial by Catalin Suciu - mart. 11, 2015 3 1436

Jean-Claude Rondeau venea în România în primul an de după Revoluție. A pornit din București și-a suprins multe zone din țară pentru un film documentar.

Jean-Claude Rondeau

Jean-Claude Rondeau

O mare parte a filmării se concentrează pe Transilvania, unde francezul vizitează Brașovul, Sibiul, Alba Iulia, Oradea și Cluj-Napoca. Jean-Claude prezintă Clujul drept “orașul lui Doina Cornea”- cunoscuta publicistă și disidentă anticomunistă-  și al “unei importante comunități ungurești”.
Acesta arată filmări de pe Calea Turzii, Strada Horea, zona Avram Iancu, Teatrul Național, iar în final ajunge la o familia Kelety, unde este întâmpinat cu multă ospitalitate.

 

CITEȘTE ȘI: Cum a evoluat Clujul în urbanism. Varianta „fotografiată” de francezi

3 comentarii

  1. Cu siguranta se respira un aer mult mai curat in Cluj pe vremea aceea. Acum suntem sufocati de masini. Contrastul cu orasele olandeze e ca de la cer la pamant… in Cluj ma sufoc

  2. Bună ziua,

    Numele francezului care a filmat in anii 90 este Claude Roudeau (și atât, fără cel de-al doilea prenume Jean). Este unul din initiatorii mișcării Opération Villages roumains. De asemenea, fotografia din material nu este a lui Claude Roudeau, cel care a realizat filmul. Claude Roudeau a fost ofițer de armată, mare mutilat de război și avea 60 de ani în 1990.

    Romulus Cristea

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.