Închide

FOTO VIDEO Spectacol impresionant în piața Unirii: sute de figuranți, zeci de artiști

CulturăTop News by Mihai Prodan - iul. 05, 2014 2 604

Desfășurare impresionantă de forțe în acestă seară pentru cel mai de anvergură spectacol de operă organizat vreodată în Cluj-Napoca – dar o desfășurare mai puțin spectaculoasă în rândul spectatorilor.

Opera „Aida” e „un hit” încă de când a fost compusă, de Giuseppe Verdi – după cum se exprimă chiar directorul Operei clujene, Marius Budoiu. Aceasta – și faptul că permite o desfășurare de forțe cu mulți figuranți, precum și faptul că în urmă cu aproape 100 de ani a fost primul spectacol organizat la nou-construita pe atunci Operă Națională din Cluj – a stat la baza deciziei ca o reprezentație să fie susținută nu pe scena Operei, ci chiar în centrul orașului, pentru prima dată. Câteva sute de clujeni s-au oferit ca figuranți voluntari pentru un moment din operă, iar pe scenă au luat loc zeci de cântăreți. De exemplu solista e bulgăroaică iar solistul e originar din Mexic, chiar dacă deocamdată s-a stabilit la Cluj. Dirijorul orchestrei e italian (David Crescenzi), soprana e din Bulgaria (Dragana Radakovic) iar protagonistul care-l interpretează pe Radames, Hector Lopez, e originar din Mexic. LOr li se adaugă baritonul Ștefan Ignat care-l interpretează pe Amonasro, invitatul Samuel Druhora care interpretează un mesager, Corina Păștean (marea preoteasă), Andrada Ioana Roșu (Amneris) și Andrei Yivan (regele Egiptului), plus cinci balerini – Daniela Drăgușin, Dorina Lucaciu, Dalia Costea, Lucian Bacoiu și Romulus Petruș.

Cifrele reprezentației: 60 de artiști în Orchestra Operei, 60 de cântăreți în cor, 30 de dansatori și 300 de figuranți, cărora li se adaugă … șase cai cu călăreți, asigurați de asociația Terra Dacica Aeterna.În ce privește audiența, deși foarte mare pentru un eveniment în piața Unirii – câteva mii – , trebuie spus că a lăsat o treime din piață aproape goală. Vezi un video cu atmosfera din audiență:

Vezi fotografii de la reprezentație (foto Mihai Hendea):

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare