Închide

DNA-ul trebuie să decidă dacă Aeroportul mai are voie să se împrumute

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 07, 2014 1 1035

foto: Oradeștiri

DNA-ul a ajuns să decidă în problemele Consiliului Județean. După arestare președintelului Horea Uioreanu, funcționarii nu-și mai permit să autorizeze creditul de 50 de milioane de lei pe care Aeroportul urma să-l încaseze de la CEC pentru a achita lucrările realizate la noua pistă de aterizare-decolare. Vicepreședintele administrației județene, Vakar Istvan, a anunțat că funcționarii au transmis la DNA dosarul cu toate documentele ce vizează propunerea de îndatorare, urmând ca procurorii să emită o părere în privința accesării banilor.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a angajat la CEC un credit de 50.000.000 de lei, pentru a putea achita lucrările derulate la noua pistă a aeroportului. „Toate documentele sunt pregătite, s-a semnat pentru credit, mai este nevoie doar de acordul Consiliului Județean”, a comentat directorul Aeroportului, David Ciceo.  Numai că „acordul” despre care vorbește Ciceo constă într-o procedură administrativă pe care Consiliul Județean refuză să o aplice. Mai exact, pentru aprobarea acestui credit, funcționarii din Consiliul Județean au sarcina de a transmite către Comisia de Garantare de la București o situație privind gradul de îndatorare a instituției. Inițial s-a trimis o documentație în sensul acesta, dar incompletă. Atâta timp cât această Comisie nu își dă avizul pentru împrumut, Aeroportul nu poate încasa banii. „Așteptăm ca administrația județeană să își facă treaba. Pentru că datoria de a achita lucrările de la pistă este  a Consiliului Județen. Noi ne-am angajat să luăm acest credit pentru a-i degreva pe ei de plata acestor lucrări”, a comentat Ciceo.

Funcționarii din Consiliul Județean nici nu vor să audă de argumentele lui Ciceo, în contextul arestării președintelui Consiliului Județean, Horea Uireanu și a constructorului pistei, Ioan Bene. Vicepreședintele administrației județene, Vakar Istavn, susține că în mod logic Aeroportul trebuie susținut, dar că el nu are cum să treacă peste opiniile și rezervele directorilor de specialitate din cadrul instituției pe care o conduce. „Situația este mai complexă. Personal aș fi autorizat creditul, pentru că domnul Ciceo m-a asigurat că este vorba despre plata acelor lucrări care s-au derulat anul trecut la noua pistă de aterizare-decolare și nicidecum despre licitația pentru platforma Apron, care face obiectul anchetei DNA. Numai că directorii de specialitate au mai multe rezerve în acestă privință. În special ei se tem că acești bani ar putea fi confiscați, dacă instanța ajunge la concluzia finală că la Aeroport s-a comis o fraudă. Prin urmare, este de înțeles că nu ne permitem să riscăm, până când această situația nu se lămurește pe deplin”, a explicat Vakar.

Tot Vakar a precizat că pentru liniștea lor, funcționarii Consiliului Județean au transmis la DNA dosarul cu toate datele privind accesarea acestui împrumut. „Așteptăm un răspuns de la DNA. Trebuie să fim siguri că putem lua acest împrumut fără a pierde banii. Colegii mei din Consiliu se asigură, astfel, că procedăm corect, legal. Până obținem un punct de vedere de la DNA se poate aștepta, Aeroportul nu întâmpină nici o dificultate”, a subliniat Vakar.

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Daca trebuie sa ceara voie ca sa sa-si faca meseria pentru care noi toti ii platim,sa-si dea demisia! Niste incompetenti,retardati mintal care taie frunza la caini pe banii platiti de noi si mai au si ifose de mari manageri vizionari. Dar 3 ani de zile unde au fost,de doar acum sesizeaza toate aceste probleme?Unii dintre ei au mai incasat si salarii ca si manageri de proiect la aceste proiecte ale CJ. RUSINE sa va fie jegosilor!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.