Închide

VIDEO Spectacol aniversar la 95 de ani de la înființarea primei Opere Naționale din țară, la Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - mai 12, 2015 1 1269

Spectacol de anvergură în acest weekend la Cluj, la 95 de ani de la înființarea Operei Naționale din Cluj, prima de acest gen din România.

E vorba de spectacolul „Aida”, același care a fost pus în scenă și vara trecută în aer liber, în piața Unirii din centrul orașului. Repetițiile încep mâine. „Vrem să o învelim într-un staniol mai strălucitor”, spune acum directorul Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, care adaugă că a invitat mai mulți artiști de renume să facă parte din reprezentație, cum ar fi soprana Radostina Nikolaeva de la Opera din Sofia, baritonul Ionuț Pascu și basul Adrian Sâmpetrean, dar și dirijorul Gabriel Bebeșelea.

„Excepționalul spectacol de operă, care va avea loc pe data de 17 mai 2015,  marchează celebrarea istorică a Aniversării a 95 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cel dintâi teatru liric al țării. ”Aida”, de Giuseppe Verdi, este întocmai titlul care inaugura clădirea operei clujene în urmă cu aproape un secol, pe data de 25 mai 1920, Spectacolul aniversar al acestui an purtând, astfel, o profundă însemnătate istorică și sentimentală”, explicau în urmă cu două zile reprezentanții instituției de cultură, într-un comunicat de presă. De altfel, iată mai jos o cronică publicată în presa vremii, după primul spectacol al Operei Naționale din Cluj:

aidapresa

 

Citește și:

FOTO VIDEO Spectacol impresionant în piața Unirii: sute de figuranți, zeci de artiști

Spectaclul de duminică, de la ora 18.30, e unul aniversar, după ce, în urmă cu aproape un secol, pe data de 25 mai 1920, același spectacol „Aida” inaugura impozanta clădire ce găzduia Opera Națională din Cluj, prima instituție lirică a țării. De atunci și până acum pe scena Operei au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete și balete din repertoriul universal, alături de 40 de creații românești, din care multe în premieră absolută.

Opera din Cluj a format artiști de renume internațional, între care Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprișanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Mihai Zamfir și Corina Circa.

Spectacolul aniversar se va bucura, de asemenea, de prezența deosebită și onorantă a unor  personalități marcante din cei mai glorioși ani ai instituției și artiști reputați: Angela Nemeș, Georgeta Orlovski, Niculina Mirea, Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor Dumănescu, Ion Lazăr, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Tiberiu Răzor, Mircea Moisa și Titus Pauliuc. Acești vor împărtăși bucuria și emoția aniversară din sala de spectacol.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare