Închide

VIDEO Romii au talent! Și nu doar ei. Finala la Cinema Mărăști. Cei mai buni vor cânta de Zilele Clujului

ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - apr. 06, 2016 0 497

Cei mai talentați romi din Pata Rât și nu doar ei vor susține reprezentații în fața clujenilor, la Zilele Clujului, care urmează să aibă loc la finalul lunii mai. Talentele din comunitate vor fi alese în urma unui concurs de tipul Românii au talent, lansat de clujeni și botezat „Para-Cluj avem talent!”, organziat în cadrul unui proiect cu finanțare norvegiană.  Vineri, 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, va avea loc o gală a talentelor la Cinematograful Mărăști, eveniment în cadrul căruia cei talentați vor susține reprezentații și vor fi aleși viitorii artiști care vor concerta pentru toți clujenii.

„Evenimentul-concurs Pata-Cluj avem talent! are ca scop celebrarea diversității culturale prin aducerea împreună a talentelor individuale ale clujenilor și ale locuitorilor din Pata Rât. În cadrul acestuia a avut loc, sâmbătă 2 aprilie, o preselecție cu juriu în urma căreia cei mai talentați dintre participanți au fost selectați pentru a-și prezenta numărul pe scenă. La preselecție au participat 60 de persoane cu 25 de numere artistice. În urma preselecției au rămas 14 finaliști care au arătat pe scenă numere de: dans, cântat solo, imitație. Finaliștii se vor duela pe scenă la Cinematograful Mărăști, în 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor. Cei mai buni vor avea ocazia să susțină reprezentanții în cadrul Zilelor Clujului programate între 19 și 22 mai”, au explicat organizatorii.

Juriul competiției este format din Miki Braniște – președintă Asociația ColectivA Cluj, Pavel Doghi – președinte Asociația Amare Phrala Cluj, Cristian Gog – iluzionist, mentalist, entertainer, Enikő Gÿorgyjakab – actriță și dansatoare Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Marius Lakatos – consilier pe probleme de romi Consiliul Județean Cluj.

Programul Galei Pata are talent!

16.30 – 16.45 Primirea oaspeților și a invitaților / Muzică lăutărească a tarafului de la Palatca

16.45 – 17.05 Dansuri tradiționale țigănești ale grupurilor invitate ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Consiliul Județean Cluj

17.05 – 17.40 Prezentarea numerelor finaliștilor (partea I)

17.40 – 17.50 Pauză

17.50 – 18.10 Dansuri tradiționale țigănești ale grupurilor invitate ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Consiliul Județean Cluj

18.10 – 18.45 Prezentarea numerelor finaliștilor (partea II)

18.45 – 19.15 Muzică lăutărească a tarafului de la Palatca / Evaluare juriu

19.15 – 19.30 Anunțarea câștigătorilor/Premierea

Competiția de talente adresată comunității din Pata Rât este parte a proiectului Pata-Cluj, „Intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din Zona Metropolitană Cluj, inclusiv a comunităților de romi marginalizate”, finanțat din fonduri norvegiene.

Proiectul este derulat de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Asociația Habitat for Humanity Cluj și Fundația AltArt. Valoarea totală este de peste 2 milioane de euro, din fonduri norvegiene, iar perioada de implementare este de 2 ani. Proiectul a demarat anul trecut.

VIDEO 2 milioane de euro pentru țiganii de la Pata Rât: cum vor norvegienii să rezolve problema comunității de la rampa de gunoi

„Proiectul este unul de intervenție socială-comunitară care își propune să implice populația acestei comunități în dezvoltarea orașului, să susțină desegregarea și să lupte împotriva sărăciei printr-o abordare multisectorială și măsuri integrate. Activitățile culturale ale proiectului sunt stabilite prin curatoriat participativ, un proces inclusiv de proiectare, selecție și planificare artistică/culturală. Odată stabilite prioritățile comunității, partenerii pentru implementarea activităților culturale – artiști, animatori culturali și/sau organizații culturale – sunt identificate prin intermediul unor apeluri deschise pentru proiecte și ca urmare a unor întâlniri de lucru comune. Astfel, prin manifestările culturale generate, dezvoltate și implementate împreună cu cele două comunități în cadrul proiectului Pata-Cluj, dorim să generăm spații temporare de întâlnire, spații în care să creăm contacte umane și experiențe comune directe între persoane care locuiesc în Pata Rât și în celelalte cartiere ale Clujului”, au mai explicat cei din echipa de proiect.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu