Închide

FOTO. Pavilion nou pe malul Someșului. Se inaugurează duminică

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 06, 2016 0 1709

Mic „șantier” pe malul Someșului: azi dimineață a început construirea „Locului de întâlnire pentru comunitate”, plănuit de echipa celor de la Someș Delivery. Acesta va fi amplasat pe strada Gavril Muzicescu din cartierul Grigorescu și este construit în cadrul unui workshop. Cei zece studenți participanți sunt coordonați de Adriana Măgerușan, Marius Moga și Bogdan Vrabie, din echipa Someș Delivery. Noul spațiu de întâlnire și relaxare pe malul Someșului se inaugurează duminică, 10 aprilie, iar ediția din acest an a Someș Delivery va avea loc în weekendul 18-19 iunie și vizează tronsonul de râu dintre podurile Napoca și Garibali.

Sursa foto: SD, foto Roxi Pop

Sursa foto: SD, foto Roxi Pop

 

Ediția pilot din 2015 a început un dialog cu „vecinii Someșului” printr-o amplă cercetare sociologică, iar anul acesta consultarea lor va continua prin întâlniri săptămânale, spun reprezentanții Someș Delivery. Echipa proiectului va aborda în cadrul acestora teme precum amenajarea Someșului și punctele de trecere a acestuia, spațiile publice existente pe malul râului, potențiala apariție a unor străzi pietonale și situația mașinilor parcate pe stradă, precum și transportul în comun din cartier. Întâlnirile vor avea loc în pavilionul temporar ce va fi amplasat pe o porțiune de mal verde a Someșului, respectiv pe strada Gavril Muzicescu, cu 10 metri în aval față de intersecția cu strada Sigismund Toduță. Pavilionul a fost proiectat de studenți la arhitectură și este construit printr-un workshop cu aceștia, în zilele de 6-9 aprilie, și cu sprijinul partenerilor de la Pikowatt. Inaugurarea „Locului de întâlnire” va avea loc duminică, 10 aprilie, la ora 16, cu o prezentare informală a proiectului Someș Delivery și a mizelor sale, urmată de socializare cu locuitorii zonei. Ulterior, întâlnirile vor avea loc în fiecare marți, de la 16 la 19. Discuțiile vor fi coordonate de Dragoș Dascălu, din cadrul asociației Plusminus și a Centrului pentru Mediu Construit.

Sursa imagine: SD

Sursa imagine: SD

„În afara programului de întâlniri cu echipa Someș Delivery, noul pavilion din cartierul Grigorescu va fi deschis locuitorilor din zonă, care îl pot folosi după cum doresc, ca mobilier urban. Scopul acestui pavilion și al întâlnirilor pe care le va găzdui este formarea unei comunități a locuitorilor din zonă și apropierea lor de Someș, creșterea atenției, stimularea implicării și conștientizarea rolului pe care și el îl au în transformarea viitoare a râului. Pe termen lung, obiectivul echipei este de a îmbunătăți calitatea vieții clujenilor, prin transformarea Someșului într-un punct de atracție – curat și amenajat pentru oameni”, transmit reprezentanții Someș Delivery.

Cum e gândit proiectul

Arhitectul Marius Moga a detaliat pentru Actualdecluj.ro planul pentru noua platformă de pe mal de Someș. „Este vorba de un loc de întâlnire. Un loc e definit foarte clar de niște limite foarte clare. O întâlnire are nevoie de un anumit tip de organizare spațială pentru a face posibilă buna desfășurare a acesteia. Deci, am încercat să combinăm două principii. Organizarea spațială e dată foarte mult de panta malului verde care ne-a împins spre o gradenă. O simplă gradenă nu e suficient dacă vrei să ai o activitate pe ea. Atunci am încercat să introducem o platformă care este înconjurată pe o direcție de gradenă, pe alta de o masă cu bancuțe și pe ultima de o bancă. Toate acestea definesc limitele locului care rămâne deschis spre Someș”, explică Moga. Soluția a fost inițiată de studenții care au participat la workshop și s-a conturat pe parcurs. „Am început cu mai multe direcții, am găsit două mai bune din ele, apoi am ajuns la forma finală și la detalierea acesteia. Cel mai important principiu a fost să o putem face noi în câteva zile, deci fără detalii complicate și să nu ne sprijinim decât pe dig și pe bordura de la stradă. Nu am vrut să săpăm sau să ne ancorăm în terenul nartural”, a completat arhitectul după o rundă de muncă pe șantier. Structura a fost verificată de Adrian Turcu, inginerul structurist.

A doua ediție Someș Delivery va avea loc în weekendul 18-19 iunie. Până în 4 mai, este deschis un apel pentru proiecte, în cadrul căruia oricine poate propune evenimente sau amenajări care să fie puse în practică în cadrul Someș Delivery. Câștigătorii concursului vor primi sprijin logistic și financiar pentru a-și transforma ideile în realitate. Despre concurs găsiți mai multe detalii AICI.

 

Sursa imagine: SD

Sursa imagine: SD

Amintim că tocmai de la un proiect Someș Delivery al ediției-pilot s-a declanșat scandalul în urma căruia primăria a renunțat în cele din urmă să mai betoneze o parte din mal de Someș.

 

Au dispărut gradenele de lângă Someș. Urmează copacii de pe Splaiul Independenței. Luați-vă ADIO, faceți ultimele poze!

 

Imagini din prima ediție Someș Delivery găsiți aici:

FOTO/VIDEO Ne-am apropiat de “Fantoma” care traversează orașul. Ce rămâne după Someș Delivery

Ce e Someș Delivery

Someș Delivery este un proiect independent organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Proiectul abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară. Someș Delivery urmărește să identifice potențialul, dar și problemele fiecărui spațiu, prin concursuri de idei și amenajări, prin evenimente care implică riveranii și comunitatea în general, toate organizate cu respect pentru mediul natural. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Someș Delivery sprijină candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare