Închide

VIDEO Iancu cu macheta a adus SOARELE în proiectul centrului de cercetare pe care UTCN vrea sa-l contruiască în Observator

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 20, 2015 1 450

O machetă și o înfățișare în persoană în fața plenului au fost necesare pentru ca toate obiecțiile vecinilor legate de însorire și preluate de consilierii locali, privind centrul de cercetare pe care Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) vrea să-l facă cu bani europeni pe Calea Tuzii, să se risipească. Arhitectul Adrian Iancu, cel care s-a ocupat de documentația de urbanism, le-a prezentat aleșilor locali, de la masa lor, filosofia proiectului, asigurându-i că, deși putea îndrăzni mai mult la indicii urbanistici, a făcut un proiect care nu afectează vecinitățile, ba mai mult a integrat în el și prima casă radio din oraș, chiar dacă aceasta nu e monument istoric.

În luna noiembrie proiectul centrului de cercetare al UTCN cu clădiri cu două nivele de subsol, șase etaje dar și cu nouă etaje a fost contestat de vecinii de la blocurile din zonă care s-au plâns că acesta le va lua soarele și că e mult prea aproape de blocul de locuințe în care aceștia locuiesc. În plus, consilierii locali au amânat proiectul, nemulțumiți fiind că Direcția de Urbanism nu i-a informat asupra nemulțumirilor vecinilor.

Ce s-a întâmplat în noiembrie – Google Maps sau cum își salvează consilierii loacali „onoarea urbanistică” când urbanismul e „uituc” cu sesizările vecinilor

La ședința din luna decembrie, arhitectul Adrian Iancu s-a prezentat în fața aleșilor pentru a susține proiectul și a-i convinge să îl aprobe. Iancu a adus o machetă a proiectului și a ținut să anunțe că proiectul său a înglobat și prima casă radio din Cluj din care s-a emis pentru prima dată pe unde radio, pe care a păstrat-o, chiar dacă nu e monument istoric. În plus, Iancu a spus că are un CUT de sub 2,4 pentru întreg ansablul, chiar dacă în zonă PUZ-ul făcut de Sigma Center permite un CUT de 5,4, dar și că anfiteatrele din clădirea cu 6 etaje și spațiile de cercetare și birourile din clădirea cu 9 etaje respectă distanțele legale făță de vecinătăți (HP2-ul, jumătate din înălțime față de limita de proprietate).

Arhitectul a adus și o machetă a proiectului pentru a le arăta consilierilor că singura fațadă de bloc care ar putea fi afectată de proiectul UTCN permite soarelui să însorească blocul de locuințe – „Între 9.40 și 10.40, în ziua de 21 decembrie, există însorire pentru blocul de locuințe din vecinătate”, e explicat arhitectul.

Susținerea lui Iancu

Consilierii locali s-au intersat supra traficului pe care îl va genera proiectul, mai ales că acesta va încărca zona cu mai multe mașini, iar intrarea și ieșirea ansamblului se face pe un singur sens pe strada Observatorului, iar ca să accesezi intrarea trebuie să întorci în sensul giratoriu de sub podul de pe Calea Turzii.

Iancu a explicat că după finalizarea centrului, zona va fi încărcată cu încă 40 de mașini. Deci incinta UTCN va avea o capacitate totală de 160 de mașini. „Și acum s-a constatat că mașinine care parchează în incintă, puține sunt ale profesorilor. Universitatea vrea să nu mai lase studenții să parcheze în această incintă, tocmai pentru a-i încuraja să utilizeze transportul în comun. De aceea am ales să păstrăm circulațiile așa cum sunt. Nu cred că vor fi probleme de trafic în zonă. Iar pentru a altă abordare, primăria este cea care trebuie să vină cu o soluție în zonă”, a mai spus Iancu.

Fiind vorba despre o un proiect pentru care UTCN vrea să atragă bani europeni, consilierii locali au fost de acord să stabilească perioada de valabilitate a documentației de urbanism la 24 de luni, ca să „nu încorseteze universitatea” și au aprobat în unanimitate proiectul centurlui de cercetarea de pe strada Observatorului.

Un comentariu

  1. „HP2-ul, jumătate din înălțime față de limita de proprietate” – corect e H/2, adica H (notatia curenta pentru inaltime ) impartita la 2. Un pic mai multa atentie, ca rade lumea!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare