Închide

Drumul de patru benzi spre „Dealul de business” al primăriei s-a năruit. La propriu. Primăria pune banul jos pentru studii de consolidare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 20, 2015 0 554

Nici 7% din lucrări n-au fost executate că drumul cu 4 benzi de 1,6 kilometri care urma să lege centrele de afaceri pe care primăria le-a gândit cu bani europeni pe Dealul Lomb a luat-o la vale. Șantierul e oprit în prezent, iar administrația locală a scos la licitație un proiect tehnic de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren.

Din economiile Programului Operațional Regional se va face drum de patru benzi pentru a lega proiectele din Lomb de oraș. Asta a fost ambiția anunțată de primăria Cluj, după ce a fost criticată că face centre de afaceri pe un deal izolat de oraș. În Lomb, primăria a pornit un centru pentru industrii creative și un centru de afaceri după modelul parcului Tetarom I al Consiliul Județean Cluj, proiecte cu bani europeni.

Începe execuția drumului spre viitoarele centre de afaceri din Lomb

Contractul de lucrări pentru drumul de 1,6 kilometri și patru benzi spre Dealul Lomb a fost atribuit către firma Kiat Group pentru 17,9 milioane lei. Nu bine constructorii s-au apucat de lucrări, că dealul Lomb a început să o ia la vale și șantierul s-a sistat. După cum a spus managerul de proiectul, Ovidiu Câmpean, la 7%.

Acesta a adăugat că situația șantierului și a pierderii banilor europeni nu este dramatică, pentru că oricum acest proiect era unul de rezervă care urma să fie finanțat din economiile înregistrate de oraș în cadrul programului POR. Acum proiectul va fi susținut din bani de la bugetul local.

Primăria a scos la licitație un contract de „elaborare expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, proiect tehnic consolidare zonă supusă alunecărilor de teren”, estimat la 130.000 lei. Ofertele se depun în 23 decembrie. Documentațiile trebuie predate în termen de 45 de zile de la data la care primăria dă ordinul de începere pe respectivul contract. 

Constructorul drumului din Lomb rămâne “în picioare” după contestații

În cazul drumului de acces spre cele aproximativ 20 de hectare pe administrați construiește un incubator de afaceri și un centru pentru industrii creative, acesta a fost prevăzut cu o lăţime de 25 de metri – patru benzi de circulaţie, spaţii verzi alternate cu spaţii de parcare, spaţiu verde şi trotuare. Drumurile interioare care deservesc cele două centre (pe care primăria le amenajează tot cu bani europeni) au fost capacitate la 9 metri (din care cele trotuarele au câte un metru).

Unul dintre centrele primăriei pe bani europeni, centrul TEAM este la peste 90%, iar celălalt, CREIC urmează să se facă tot cu bani de la bugetul local de același constructor ca TEAM, TCI Contractor General, cel care a câștigat licitația lansată de primărie pentru exeucția restului de lucrări, după ce Valve Internațional (firma care trebuia să facă centrul pentru industrii creative din Lomb) a intrat în faliment.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare