Viaţa de vecin în „noile zone de urbanizare”: „Miniblocul va avea direct vedere înspre curțile noastre”
AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 20, 2015 0 679

Şi-au construit locuinţele în noile extensii imobiliare ale Clujului, dezvoltate haotic în anii recenţi, iar acum sunt îngrijoraţi de noile construcţii care le-ar putea apărea în vecinătate. Este şi cazul unui grup de cetăţeni din zona de sud a oraşului: un viitor bloculeţ care ar urma să se construiască alături de casele lor de pe strada Nectarului i-a adus pe vecinii nemulţumiţi în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână, unde Planul Urbansitic de Detaliu necesar noului imobil se afla pe ordinea de zi şi aştepta votul consilierilor.
Proiectul de “imobil de locuinţe colective mici” prevede o clădire cu parter şi două etaje, pe terenul de pe Aleea Nectarului, chiar la nr. 1 şi este propus de patru beneficiari privaţi. Conform unui Plan Urbanistic Zonal din 2010, parcela era parţial încadrată în zona locuinţelor individuale şi colective mici şi parţial în zonă de activităţi agro-industriale. Conform regulamentului aferent noului Plan Urbanistic General (aprobat în 2014), parcela e încadrată ca fiind în “zonă de urbanizare” şi permite construirea aici de locuinţe cu regim redus de înălţime. Pe terenul de aproximativ 1000 mp, proprietarii vor acum să ridice un imobil cu şase apartamente. “Nu ne opunem construirii imobilului cu două etaje, dar avem obiecții. Dorim ca acel minibloc să respecte aliniamentul caselor noastre. La cum se dorește construcția, cu 11 metri retragere, va avea direct vedere înspre curțile noastre, construcțiilor existente. Acel imobil P+2 are etaje de câte 3 metri, iar podul de 3,3 m. Acela e pod? Probabil se va dori mansardarea”, au sugerat în şedinţa de Consiliu Local reprezentanţii locuitorilor îngrijoraţi de apariţia noului bloc vecin. De asemenea, noile parcări amenajate la nivelul solului vod aduce poluare şi deranj, au mai atras atenţia vecinii.
Reprezentanţii beneficiarilor care doresc noua construcţie le-au răspuns, în scris, cetăţenilor care au ridicat obiecţii, iar explicaţiile lor figurau de asemenea în mapele consilierilor. “În legătură cu susţinerea că intimitatea curţilor este redusă, ca urmare a construirii clădirii la 11 m de la stradă. Subliniem că retragerea de la aliniamentul prevăzut prin PUZ este de minim 5 metri, deci acest aliniament poate fi mai mare, şi anume 11 m, conform propunerii noastre. Clădire nouă se retrage de la limita laterală de proprietate, cea comună, cu 5,6 m. Înălţimea maximă a construcţiilor permisă este de 10 m şi este respectată”, se arată în răspunsul dat unui vecin de parcelă. Mai mult, proiectanţii precizează că au prevăzut pe latura sudică doar ferestrele de baie şi o ieşire de terasă pentru cele trei apartamente care ar urma să se învecineze cu unul dintre cetăţenii care au ridicat obiecţii, tocmai pentru “un grad de confort mai ridicat”.
Proiectul de hotărâre, obiecţiile formulate în scris ale vecinilor şi răspunsurile beneficiarilor pot fi consultate integral AICI.
Răspunsurile formulate nu i-au mulţumit însă pe cetăţenii din zonă, aşa că aceştia şi-au exprimat obiecţiile şi în şedinţa de CL, încercând să le arate consilierilor că noua construcţie le va afecta (şi nu în bine) zona. Discuţiile din şedinţă nu s-au prelungit însă foarte mult, fiindcă primarul Emil Boc a decis că proiectul va fi retrimis în comisia de urbanism şi discutat încă o dată.