Închide

VIDEO Fostul student, acum primar, se întoarce după 25 de ani în gangul primei Primării a Clujului de după Revoluție, pe care a păzit-o cu bâta. Ce spune despre prima administrație

ActualitateRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - dec. 20, 2014 0 619

La un sfert de secol de la Revoluție, tânărul care atunci păzea clădirea primei administrații locale libere a orașului se întoarce cu brasarda tricoloră peste costum, ca să marcheze dezvelirea unei plăci comemorative ce are trecute numele celor care au condus orașul la Revoluție și câteva luni după aceea, până la primele alegeri libere.

Vorbim despre primarul Emil Boc, atunci tânăr student revoluționar. Acesta a dezvelit împreună cu primul primar al orașului de după 1989, Nicolae Vălean, o placă comemorativă – deși puțini sunt cei care au decedat între timp – ce amintește numele primei administrații locale a orașului liber: primarul, doi viceprimari și mai mulți consilieri locali, deși atunci numele erau altele: președinte, vicepreședinți și consilieri, pentru că era vorba de un Comitet Provizoriu de Uniune Națională (CPUN).

În urmă cu 25 de ani minus două zile, de la balconul fostei Primării Cluj-Napoca i se vorbea mulțimii adunate în piața Libertății iar în balcon se afla și tânărul student Emil Boc (foto sus), pus atunci să păzească noaptea clădirea, cu bâte, și timp de două săptămâni a făcut diverse comisioane pentru CPUN Cluj-Napoca, la cererea lui Vălean, între care purtarea corespondenței cu CPUN Cluj, care se afla atunci în clădirea actualei Instituții a Prefectului și era condusă de actorul Dorel Vișan. După două săptămâni Boc renunțase și se întorsese la studii. Acum cei doi au revenit în gangul clădirii ocupate de diverse partide politice, în imediata vecinătate a clădirii fostei Primării, ca să marcheze dezvelirea plăcii. „După părerea mea cel mai bun primar al Clujului de până acum a fost, este și va rămâne domnul Vălean, cu echipa cu care a condus destinele clujului, și în numele clujenilor le mulțumesc cu un sincer mulțumesc”, a spus Boc, rememorând activitatea primului „consiliu local” de după Revoluție: „la acea vreme am văzut un om de la  care am învăațt multe în politica de mai târziu, capacitatea de a fi extraordinar de calm și de precis când în dreapta, în stânga, se trăgea, se dărâmau, erau pericole. La masa de ședințe unde se întrunea echipa și lua deciziile, în frunte cu domnul Vălean, veți vedea la câțiva centimetri de capul dânsului cum a trecut un glonț, și acum este o urmă în perete, cum a trecut pe acolo. Am văzut după aceea și am intrat de câteva ori, pentru că domnul Vălean ne dădea sarcini nouă, celor mai tineri, să facem relația cu domnul Vișan, să asigurăm paza unităților de învățământ, și am văzut și atunci un om impecabil, o echipă întreagă, și gloanțele care au trecut în dreapta și în stânga”.

Vezi ce gânduri are Emil Boc:

În urmă cu fix un an primarul Boc se destăinuia în fața jurnaliștilor și spunea care i-au fost atribuțiile după înlăturarea comuniștilor din structurile de putere, cu puțin timp înainte de fuga lui Ceaușescu și câteva săptămâni după aceea: „a doua zi am ajuns în balcon, alături de revoluționari. Fiind mai tânăr, am fost pus să păzesc sediul Primăriei, împreună cu alți tineri. Păzeam Primăria cu bâtele, noaptea, eram inconștienți la vremea aia, pentru că noi credeam că asta-i Revoluția. Țineam legătura cu cei de la Prefectură, unde era domnul VIșan, după care am făcut parte din organizația studențească, am condus organizațiile studențești până în februarie-martie, după care m-am dedicat din nou studiului. Cred că eram inconștient, nici noaptea, ne putea lua cineva să ne împuște, nu aveam nimic, eram victime la drumul mare. Dar eram mulți oameni și atmosfera era erfervescentă. Pe oamenii care au ieșit în stradă au fost oameni sinceri, care au ieșit în primul rând împotriva lui Ceaușescu și apoi împotriva regimului comunist”.

Citește și:

Actorul care a condus Clujul când au răsturnat comunismul: “A trecut un sfert de secol și noi am făcut din comuniști bolșevici”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.