Închide

SALVAŢI CETĂŢUIA! Tic-tac, tic-tac… Cadou de Crăciun pentru Oraş, la ofertă: primăria răscumpără "poarta"de intrare în Cetatea Clujului

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 20, 2014 0 1164

 

După ce arhitecţii au sesizat Primăria, arătând că are şansa de a cumpăra şi reintroduce în circuitul public o clădire de pe Cetăţuia neglijată, subiect prezentat de Actualdecluj.ro în urmă cu o săptămână, administraţia locală a decis să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona un imobil monument istoric de pe dealul Belvedere. Scos la vânzare de o companie membră a grupului financiar – brand de Cluj Banca Transilvania şi Unita Turism, „Pavilionul G” costă 20.000 de euro plus TVA. La această sumă se adaugă însă aproximativ 250.000 de euro (plus TVA), cheltuieli estimate pentru renovarea clădirii aflată în stare avansată de degradare. Iniţiativa se află în acest moment la stadiu de proiect de hotărâre, consilierii locali urmând să voteze luni privind soarta imobilului care ar putea reactiva zona pentru care s-a promis de mai mult timp concurs de soluţii şi intervenţii de reabilitare.

 

Actualdecluj.ro a relatat în urmă cu o săptămână despre intenţia proprietarului de a vinde imobilul şi posibilitatea primăriei de a-şi exercita dreptul de preemţiune la achiziţie, după ce reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România (naţional şi Filiala Transilvania) au atras atenţia asupra momentului decisiv în care se află Cetăţuia neglijată a oraşului.

 

SALVAŢI CETĂŢUIA! Tic-tac, tic-tac… Arhitecţii îi oferă Primăriei lui Boc şansa să devină “eroină” pentru o clădire istorică. Primarul se mai gândeşte

 

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de luni se află un proiect de hotărâre care vizează exercitarea dreptului de preemţiune de către municipiul Cluj-Napoca pentru cumpărarea imobilului monument-istoric Pavilion G, care are două camere la parter şi gang de trecere şi etaj cu patru camere. Construcţia are 78 mp, iar terenul 219 mp, iar la costul de achiziţie se adaugă şi costurile de reabilitare, estimate la peste 250.000 de euro. Implicarea OAR, care şi-a arătat disponibilitatea de a participa la demers, nu este menţionată în proiectul de hotărâre. „Construcţia monument istoric se află în stare avansată de degradare. Prin gangul acestei construcţii se făcea intrarea în cetatea de tip Vauban a Clujului, construită începând cu anul 1715”, se precizează în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

 

Parcul Cetăţuia a intrat în proprietatea Unita Turism Holding în noiembrie 1994, dar ulterior imobilul a făcut obiectul unor contracte translative de proprietate, actualul proprietar fiind BT Leasing Transilvania, iar Unita Turism Holding are un drept de folosinţă şi posesie. Asupra imobilului era înscris un drept de ipotecă în favoarea Băncii Transilvania. Printr-o adresă înregistrată la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj în noiembrie, BT Leasing şi-a manifestat intenţia de a vinde pavilionul G, înscris în lista monumentelor istorice, şi a solicitat să i se comunice dacă Ministerul Culturii şi Cultelor îşi exercită dreptul de preemţiune. Ministerul a refuzat să cumpere clădirea şi a transferat acest drept în favoarea autorităţii publice locale, transmiţând o adresă în acest sens către Consiliul Local în 27 noiembrie.

 

pavilion G foto

 

Autorităţile nu au ieşit public cu acest subiect, însă reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor au atras atenţia asupra şansei pe care o are administraţia de a reda în circuitul public o clădire monument istoric dintr-un loc extrem de valoros al oraşului – Dealul de Belvedere al Clujului. Ulterior, primarul a promis un proiect de hotărâre pe această temă.

 

SALVAȚI CETĂȚUIA! Tic-tac, tic-tac…Primarul promite un proiect de hotărâre cu DA pentru cumpărarea unei bucățele din Cetățuie. La ședința din 22 decembrie

 

 

Propunerea arhitecţilor

 

„E ultima şansă! Cei de la Ministerul Culturii au refuzat deja să îşi exercite dreptul de preemţiune, acum primăria trebuie să se exprime, în maxim 30 de zile, din care deja au trecut aproape două săptămâni. E un imobil monument istoric, într-un loc extrem de valoros al oraşului, unde deja s-au vândut clădiri! Pe aceasta administraţia are şansa să o recupereze!”, spunea în urmă cu o săptămână Szabocls Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a OAR, după ce îi solicitase într-o discuţie primarului să intervină. De asemenea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a explicat că organizaţia pe care o conduce este dispusă să intervină, inclusiv financiar, pentru recuperarea clădirii de la Cluj. „Cred că o instituţie cum e Primăria sau Consiliul Judeţean ar trebui să aibă o politică în ceea ce priveşte achiziţiile în interes public şi negociatori specializaţi şi performanţi. Iar dacă nu îi are în interior să apeleze la experţi din afara instituţiei. În Europa administraţiile publice achiziţionează imobile pentru prezervarea şi conservarea patrimoniului. Aceste achiziţii nu sunt consumatoare de bani publici, clădirile sunt luate, puse în valoare şi reintroduse în circuit”, declara Ţigănaş.

 

guttmann si cetatuia

 

 

BT şi Unita se pregăteau să vândă către o societate din Căpuşu Mare. Primăria a decis să cumpere

 

„Având în vedere că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, iar municipiul Cluj-Napoca intenţionează să demareze un amplu proiect pentru punerea în valoare a zonei, în cadrul căruia este necesar a fi efectuate lucrări din fonduri publice, s-a identificat soluţia achiziţionăriii construcţiei pavilion G de către Municipiul Cluj-Napoca, urmând ca acesta, în calitate de proprietar să aloce fondurile necesare reabilitării acesteia”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Acesta conţine şi punctul de vedere al specialistului evaluator din cadrul Serviciului Evidenţă patrimoniu şi cadastru: valoarea solicitată de proprietarul BT Leasing pentru imobil, de 20.000 de euro plus TVA, este considerată „justă”.

 

Consultaţi AICI proiectul de hotărâre care va fi supus la vot în 22 decembrie

 

Menţionăm că antecontractul de vânzare – cumpărare între BT Leasing (în calitate de finanţator şi promitent vânzător), Unita Turism Holding (utilizator, promitent cumpărător şi vânzător) şi Intanshal, o societate cu sediu în Căpuşu Mare, înfiinţată în august 2014 (promitent cumpărător, care se angajase să reabiliteze clădirea) a fost încheiat în 3 octombrie. Intenshal s-a angajat ca la data semnării antecontractului să achite către BT Leasing un avans de 5.000 de euro plus TVA. O altă clădire de pe Cetăţuie a fost preluată pentru sediu propriu de biroul de proiectare Arhimar.

 

La Cluj, chiar şi planurile durează mai mult de doi ani

 

Încă din 2012, primăria a promis concurs de soluţii pentru reabilitarea Cetăţuii, organizat în parteneriat cu OAR, demers care însă nu s-a mai concretizat.

Primăria a iniţiat din februarie 2012, în mandatul edilului Radu Moisin, o serie de dezbateri publice pentru valorificarea Dealului Cetăţuii. Specialiştii au arătat că se impune realizarea unui plan urbanistic de zonă protejată, că sunt necesare intervenţii de stabilizare a versantului şi legături mai bune cu oraşul şi că ar putea fi amenajat aici un teatru de vară. Tot în 2012, Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România a organizat în zonă şi o şcoală de vară pentru studenţi. Din analizele participanților a reieşit starea degradată în care se află Dealul Cetăţuii, invadat de vegetaţie şi cu monumentele care necesită intervenţii de restaurare. Mai mult, studenţii au făcut propuneri de intervenţii care se pot realiza, dar şi sugestii de utilizare a locului: zona ar putea primi un punct de informare turistică, spaţii de cultură, există posibilitatea de amenajare a unei scene şi a unei zone de spectacol în sistem de amfiteatru în aer liber. Intervenţiile majore pe care le reclamă Cetăţuia pot fi stabilite doar în urma unui concurs de idei, prin propunerile unor specialişti, au subliniat arhitecții. Prin contractul de uzufruct aprobat de consilierii locali în noiembrie 2012, Primăria Cluj-Napoca și-a asumat sarcina de a executa reparații de întreținere și și-a arogat dreptul de a executa reparații capitale pe un platou de 2.600 de metri pătrați de pe Cetățuie. În plus, autoritățile locale au promis și demararea unor negocieri cu proprietarii terenurilor din zonă pentru a dobândi drepturi asupra unui areal cât mai extins, care ar fi urmat să fie inclus într-un program de reabilitare.

 

Haosul de pe Cetățuie și noul deadline-minune: primarul promite o soluție pentru toamnă

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.