Închide

VIDEO. Clujul la pixul lui Dragnea. Primăriile au pierdut milioane de lei prin falsa depolitizare a alocărilor de bani pentru echilibrare și dezvoltare locală

PoliticaTop News by Luminiţa Silea - feb. 05, 2015 0 326

Algoritmul nou intrudus de Guvern de alocare a banilor pentru echilibrare și dezvoltare locală este o tâlhărie marca PSD și o înșelătorie marca ministrului Liviu Dragnea, acuză senatorul Alin Tișe. Localitățile din Cluj au fost văduvite de sume importamte de bani, urmând să primească anul acesta cu 37-50% mai puțini bani din cotele defalcate și impozitul pe venit. Situația este una fără precedent deoarce, în loc să se depolitize modul de alocare a banilor s-a politizat și mai tare având în vedere că banii pentru dezvoltare vor fi dați doar în cadrului unui program național, gestionat de ministerul lui Liviu Dragnea.

„Prin noul algoritm introdus de HG 14/2015, comunitățile locale nu pot să-și acopere decât cheltuielile de funcționare din banii de la Guvern, iar practic pentru dezvoltare au de așteptat să primească bani prin programul național de dezvoltare locale gestionat de ministerul lui Dragnea. Este cea mai mare tâlhărie pe care a făcut-o PSD. Un alt sistem tranparent, să nu fie dependente de Guvern și de Ministerul Dezvoltării. Viclenea lui Dragnea e fără limite. El nu a făcut decât să mintă partidele și populația că va da criterii clare de alocare, dar practic ele sunt făcute să favorizeze clientele de partid. În loc să să depolitizeze și să se descentralizeze s-a procedat fix invers”, a subliniat senatorul Alin Tișe.

El a spus că algoritmul propus lăsă 17 localități mari din Cluj fără sume importante de bani, ele urmând să obțină fonduri pentru echilibrare cu 37-50% mai mici ca în 2014. „Sunt 450.000 de locuitori din Cluj afectați de această situație. Practic ce îți dă Guvernul și Ministerul Finanțaleor pentru echilibrare nu-ți ajunge decât să funcționezi ca primărie, nu să te și dezvolți. Iar banii pentru dezvoltare se dau din pixul ministrului Dragnea, criteriile efixate pentru progrmaul național de dezvoltare fiind subiective, din cele 15 fixate trebuie îndeplinit cel puțin unul ca să primești fonduri. Practic, banii se pot aloca oricui și oricum dorește PSD. Toată dezvoltarea României este acum a lui Dragnea. Toți am susținut criterii pentru alocarea banilor și depolitizarea sistemului, însă cei de la PSD l-au gândit în așa fel încât să favorize tot clientele lor și lovește în comunitățile care chiar au nevoie de fonduri. Ne-au indus în eroare când s-a votat și nu ne-am dat seama de această viclenie. Rezultatele alegerilor prezidențiale sunt oglinda alocărilor de fonduri, adică sunt favorizare localitățile care au votat masiv PSD. În 2014, Ministerul lui Dragnea a direcționat 1 miliard de lei pentru dezvoltarea comunităților, masiv în campania electorală”, a menționat Tișe.

Parlamentarul clujean a cerut Guvernului modificare HG 14/2015 prin care s-a stabilit algoritmul de alocare a fondurilor pentru echilibrarea și dezvoltarea comunităților locale, în așa el încât comunitățile locale să primescă măcar sumele din 2014. „Voi uza de toate pârghiile de parlamentar pentru a corecta nedreptatea care s-a făcut prin noua legislație”, a adăugat Tișe.

 

PSD continuă alocarea banilor după criterii politice

PSD pedepseşte comunele cu populaţie numeroasă, în special din zona metropolitană, care au votat masiv cu Klaus Iohannis şi instituie astfel o regulă în vederea alegerilor din 2016, a sintetizat Tișe. El a adăugat că 17 Unităţi administrativ -teritoriale din judeţul Cluj, printre care muncipiile Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, oraşul Huedin şi comunele Aghireşu, Apahida, Baciu, Bonţida, Floreşti, Iara, Iclod, Jucu, Luna, Mihai-Viteazu, Poieni şi Săvădisla nu au primit finanţare de la Bugetul de Stat pe anul 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.