Închide

Veste proastă pentru floreștenii cu gunoaie în stradă: soluția Primăriei pentru rampa de deșeuri e în zona de protecție a sursei de apă pentru Cluj-Napoca

Administrație by Actual de Cluj - ian. 13, 2017 1 423

Veste proastă pentru zecile de mii de locuitori din cea mai mare comună din țară, Florești, care sperau ca problema lor cu munții de gunoaie neridicați cu săptămânile să se rezolve printr-o rampă de stocare: Primăria din Florești are o singură opțiune pentru teren, iar pentru acesta primarul a aflat ieri că nu primește unul dintre avizele esențiale.

Problema gunoaielor din Florești e veche și complicată – un episod recent s-a consumat la Instituția Prefectului, în urmă cu două zile, unde autoritățile s-au certat dar în final s-a venit și cu o soluție cu trei componente – majorarea taxei de salubritate, capitalizarea firmei de colectare a gunoaielor și colectarea taxelor neplătite, căci trebuie spus că aproape jumătate dintre abonați nu și-au plătit-o.

În plus, pentru deșeuri trebuie găsită o rampă de stocare iar primarul Horia Șulea spune că a găsit terenul. Surpriză, însă, ieri la o emisiune în direct la TVR Cluj – acestuia i s-a citit un răspuns al Administrației Bazinale Someș-Tisa, al cărei aviz e esențial în demararea lucrărilor, în care se recomandă Primăriei să găsească un alt amplasament. Motivul – Terenul e în zona de inundabilitate a Someșului și în perimetrul de protecție hidrogeologică a sursei de apă ce deservește orașul Cluj-Napoca. Dacă pentru primul impediment Șulea spune că are soluții – realizarea unui dig, pentru a doua ridică din umeri – în plus, spune el, nu are alte variante de teren în cazul în care pentru acesta nu primește avizele. „Aplicând principiul precauției în luarea deciziei, Administrația Bazinală Someș-Tisa a propus Primăriei Florești identificarea unui alt amplasament unde poziția și activitatea desfășurată să nu pună în pericol protecția resurselor de apă ale populației”, se arată în răspunsul către TVR Cluj, adăugând că până ieri instituția nu primise alte variante – de altfel acestea nu există, după cum spune și Șulea.

 


 

1. Amplasamentul propus este situat, din punct de vedere hidrologic, între Canalul Hidroelectrica (ce face legătura între Acumularea Gilău şi Acumularea Floreşti) şi cursul natural al râului Someșul Mic. În urma consultării harţilor de inundabilitate elaborate în cadrul Planului pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor, pe cursurile de apă cadastrate din Bazinul Hidrografic Someș–Tisa rezultă că amplasamentul propus se află în zona de inundabilitate.
2. De asemenea, amplasamentul vizat, se afla în perimetrul de protecţie hidrogeologică a sursei de apă subterană a municipiului Cluj-Napoca, conform HGR nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică. Gestionarea perimetrului de protecţie hidrogeologică a sursei de apă subterană a municipiului Cluj-Napoca aparține Companiei de Apă Someș SA, care la solicitarea avizului de amplasament de către Primăria Comunei Florești a cerut acesteia să realizeze și să prezinte un studiu de impact asupra mediului, concluziile acestuia urmând să servească la fundamentarea oportunității realizării acestui obiectiv.

Aplicând principiul precauţiei în luarea deciziei, Administraţia Bazinală de Apă Someș-Tisa a propus Primăriei Comunei Florești identificarea altui amplasament, care prin poziţia şi activitatea desfăşurată să nu pună în pericol protecţia resurselor de apă și sănătatea populației.

Până la această dată, Primăria Comunei Florești nu a propus și prezentat un alt amplasament.


 

Avizul ABAST e unul dintre cele necesare pentru ca Agenția de Protecția Mediului Cluj să-și de acordul pentru funcționarea rampei de gunoaie – de altfel directorul instituției, Grigore Crăciun spune că până acum n-a primit nici măcar un act. „Declar sus și tare că n-am primit niciun act”, a spus ieri Crăciun, în emisiunea „Transilvania la zi” de la TVR Cluj. Între aceste acte trebuie actul de proprietate a terenului, un aviz emis de Consiliul Județean, un altul de la Administrația Bazinală Someș-Tisa, de la Garda Forestieră, de la Hidroelectrica și de la Direcția de Sănătate Publică. „Dosarul e la Apele Române, aștept avizul favorabil”, a spus Șulea înainte să afle că avizul e unul negativ.

https://youtube.com/watch?v=OEAVq96sBp8%3Fstart%3D1353%26end%3D1516

 

Citește și:

Care e soluția în criza gunoaielor din Florești. Șulea fabulează și nu-l înteresează o rezolvare. În schimb, salvarea vine de la primăria Gilău

 

Un comentariu

  1. cum sa fie surpriza?
    cum dracu sa depozitezi gunoaie in lunca unui rau?
    penibil. asta e vrajeala. probabil intentionat a vrut acolo ca sa ii fie respins

Scrie un comentariu

Articole similare