Închide

„Părintele spațiilor verzi din Capitală” mai bifează un contract cu primăria lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 13, 2017 0 673

Firma Ro-Verde Landscaping va furniza primăriei gard metalic și gard de sârmă ghimpată de maxim 417.636 lei. În acționariatul societății, potrivit mediei centrale, nu este nimeni altul decât „părintele spațiilor verzi din Capitală”, Ionuț Olteanu, cel care prin firma Garden Center Group a reușit să scoată Rosalul pe linie moartă și să intre la Cluj-Napoca pentru a se ocupa de întreținerea zonele verzi ale orașului pentru administrația locală.

 

Milioane de lei s-au cheltuit din bugetul local, începând din 2006, pentru a se îngrădi și așa puținele spații verzi din cartierele clujene tradiționale, cu gard metalic. Fără o politică urbană, fără consultări, fără specialiști, la cererea asociațiilor de proprietari nemulțumite că tinerii nesimțiți calcă spațiul verde dintre blocuri sau că se rup florile plantate și se aruncă gunoiul pe verde. Împotriva gradurilor care dezbină spațiul public din cartiere s-a lansat anul trecut și o petiție on-line: “Spune NU gardurilor metalice care împrejmuiesc spațiile verzi” care a strâns deocamdată peste 440 de semnături, dar și comentarii împotriva politicii de îngrădire a spațiilor dintre blocurile din cartiere. Specialiști clujeni spun că antidotul la gardurile care îngrădesc spațiile verzi poate fi reprezentat de generarea unor proiecte pilot pornite și bugetate de administrație care să genereze altfel de spații verzi în cartiere.

După primul stoc de garduri metalice pe care primăria a început din 2006 să le monteze în oraș, specialiștii și arhitecții clujeni au atras atenția că practica este una aberantă, ilogică la care țările civilizate a renunțat de ani buni. Modelul fusese patentat la București, dar a fost preluat de Cluj fără probleme, fiind inițial o practică instituită pentru a proteja gardul verde de doar 50 de centimentri, ca el să se dezvolte. În realitate, banul public s-a scurs pentru a se îngrădi orice gard viu și spațiu verde din cartierele clujene. Mai mult, planurile primăriei de a îngrădi spațiile verzi n-au fost dezbătute public, nu s-a cerut nicio părere de la experți și s-a mers prin fidelizarea asociațiilor de proprietari care primeau ceva de la primărie și pe cheltuierea de bani publici fără sens. Pentru a se face educație cu graduri. Chiar dacă primăria a fost criticată pentru politica sa de a civiliza cartierele prin forța fiarelor, de multe ori periculoase, practica de a monta gard verde a continuat fără nicio problemă. Ba a și introdus garduri metalice vopsite în verde, ca să se integreze în peisajul verde.

Reprezentanții primăriei spun că noul contract (acord-cadru pe doi ani de zile) prin care primăria vrea să i se furnizeze gard metalic și gard de sârmă ghimpată nu vizează spațiile verzi din cartierele tradiționale ale orașului. “Cumpărăm gard de sârmă ghimpată pentru că avem probleme cu oile care calcă pădurea pe care încercăm să o tot plantăm și creștem pe Bulevardul Muncii. Vrem să îngrădim această pădure până se dezvoltă. Gardul metalic este destinat îngrădirii locurilor speciale pentru plimbat câinii din oraș. În total avem în vedere 20 astfel de locuri speciale pentru câini care se vor crea și îngrădi treptat”, explicau reprezentanții primăriei.

Contractul pentru achiziția de grad metalic și de sârmă ghimpată a fost semnat la finalul anului trecut cu firma Ro-Verde Landscaping din Corbeanca, Județul Ilfov la valoarea de 417.636 lei. Societatea, după cum a relat gândul.info aparține omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit părintele spațiilor verzi din Capitală, cel care a întreținut sau a amenjat spații verzi la mai multe primării de sector, pe milioane de lei. Și cel care a făcut dinozaurii de buscus pentru fostul primar Piedone în sectorul IV din București.

Potrivit viitorulilfoveanu.ro,  firma Ro-Verde Landscaping a fost înfiinţată în 2011 şi are 24 angajaţi. În 2013 a raportat un profit de peste 330.000 de euro, deşi cu un an în urma avea un profit de numai 3.300 de euro. Până în decembrie 2013, firma a fost deţinută de Iuliana Madlen Lazăr (90%) şi de Marius Cătălin Vişan (10%). Lazăr a fost consilier prezidenţial în mandatul preşedintelui Ion Iliescu și era asociată în firma Eco Distribution cu Ionel Olteanu.

Prin Gardean Center Group, Ionuț Olteanu a reușit să scoată din cărți firma Rosal din Cluj, abonată a primărie Cluj, și să preia în 2015, pe 4 ani, întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca. Contractul este în valoare de peste 52,5 milioane lei.

Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici. În 2009, Curtea de Conturi a semnalat faptul că cealaltă firmă a lui Olteanu, Eco Horticultura a umflat prețurile pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din sectorul 1 București.

De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținut de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile”, arăta gândul. O investigatie incognito “Romania Libera” a aratat ca reprezentantii firmei Eco Horticultura detinuta de Ionut Olteanu erau dispusi sa umfle preturile pentru produsele achizitionate de o primarie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifreaza la 10% din valoarea contractului, in timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat sa primeasca 15-20% din bani.

 

Educația gardului în cartiere. Se cheltuiește banul public ca “verdele” să nu fie călcat

Modă nouă la primărie: se cumpără și gard de sârmă ghimpată

Oficial, Rosal a pierdut spațiile verzi din Cluj. Primăria a semnat contractul cu firma “tătucului” spațiilor verzi din București

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.