Închide

Modă nouă la primărie: se cumpără și gard de sârmă ghimpată

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 17, 2016 0 782

O nouă licitație pentru achiziționarea de grad metalic a fost lansată de primărie, chiar dacă societatea civilă a condamnat practica prin care instituția aruncă cu bani publici pentru a îngrădi spațiile verzi și așa foarte puține din cartierele clujene. În plus, la pachet, autoritatea locală vrea să cumpere și gard de sârmă ghimpată. Explicația: să apere o zonă verde de…oi.

Milioane de lei s-au cheltuit din bugetul local, începând din 2006, pentru a se îngrădi și așa puținele spații verzi din cartierele clujene tradiționale, cu gard metalic. Fără o politică urbană, fără consultări, fără specialiști, la cererea asociațiilor de proprietari nemulțumite că tinerii nesimțiți calcă spațiul verde dintre blocuri sau că se rup florile plantate și se aruncă gunoiul pe verde. Împotriva gradurilor care dezbină spațiul public din cartiere s-a lansat anul trecut și o petiție on-line: „Spune NU gardurilor metalice care împrejmuiesc spațiile verzi” care a strâns deocamdată peste 440 de semnături, dar și comentarii împotriva politicii de îngrădire a spațiilor dintre blocurile din cartiere. Specialiști clujeni spun că antidotul la gardurile care îngrădesc spațiile verzi poate fi reprezentat de generarea unor proiecte pilot pornite și bugetate de administrație care să genereze altfel de spații verzi în cartiere.

După primul stoc de garduri metalice pe care primăria a început din 2006 să le monteze în oraș, specialiștii și arhitecții clujeni au atras atenția că practica este una aberantă, ilogică la care țările civilizate a renunțat de ani buni. Modelul fusese patentat la București, dar a fost preluat de Cluj fără probleme, fiind inițial o practică instituită pentru a proteja gardul verde de doar 50 de centimentri, ca el să se dezvolte. În realitate, banul public s-a scurs pentru a se îngrădi orice gard viu și spațiu verde din cartierele clujene. Mai mult, planurile primăriei de a îngrădi spațiile verzi n-au fost dezbătute public, nu s-a cerut nicio părere de la experți și s-a mers prin fidelizarea asociațiilor de proprietari care primeau ceva de la primărie și pe cheltuierea de bani publici fără sens. Pentru a se face educație cu graduri. Chiar dacă primăria a fost criticată pentru politica sa de a civiliza cartierele prin forța fiarelor, de multe ori periculoase, practica de a monta gard verde a continuat fără nicio problemă. Ba a și introdus garduri metalice vopsite în verde, ca să se integreze în peisajul verde.

În 2016 instituția avea cereri de la 14 asociații de locatari pentru funrnizarea de gard verde care să îngrădească zonele verzi, pe care le-a și onorat.

Acum, primăria a lansat o nouă licitație pentru a încheia un nou acord cadru de peste 100.000 de euro prin care să cumpere din nou gard metalic. În plus în contract este inclus și un gard metalic de sârmă ghimpată. Licitația este programată la finalul lunii, pe 22 noiembrie.

Reprezentanții primăriei spun că noul contract (acord-cadru pe doi ani de zile) nu vizează spațiile verzi din cartierele tradiționale ale orașului. „Cumpărăm gard de sârmă ghimpată pentru că avem probleme cu oile care calcă pădurea pe care încercăm să o tot plantăm și creștem pe Bulevardul Muncii. Vrem să îngrădim această pădure până se dezvoltă. Gardul metalic este destinat îngrădirii locurilor speciale pentru plimbat câinii din oraș. În total avem în vedere 20 astfel de locuri speciale pentru câini care se vor crea și îngrădi treptat”, au explicat reprezentanții primăriei.

Cât a cheltuit primăria pe garduri metalice din 2006 până în 2016: 

Educația gardului în cartiere. Se cheltuiește banul public ca “verdele” să nu fie călcat

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.