Închide

Verdict în lupta „Mașină versus Verde”, pe malul Someșului: cad 97 de victime-copăcei :(

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 27, 2015 3 1166

Cum rămâne cu verdele de pe malul Someșului? Ca-n proiect. Adică există aviz de mediu pentru afectarea unui număr maxim de 97 de copăcei pe Splaiul Idependenței, potrivit primarului Emil Boc. Din lotul actual de verde de pe mal, dacă numărătoarea făcută de societatea civilă este corectă – total de 110 copaci, rămân în picioare 13 arbori norocoși. S-a putut pe strada Horea unde s-au tăiat teii inegali, cu condiția asumată a replantării copacilor tăiați, se poate și pe malul Someșului.

Compromisul pentru Someș a fost „bătut în cuie”, după proteste și discuții cu societatea civilă nemulțumită de proiectul primăriei de pe Spaliul Independenți, sub forma unui plan de sistematizare a benzii, ca spațiu pietonal și pentru bicicliști, delimitat cu circa 400 de stâlpișori. Săptămâna aceasta a începutu șantierul de pe malul râului cu lucrări de excavare a malului cu verde. S-a săpat un șanț, cu excavatoare, pentru a face loc zidului de sprijin pentru banda nouă cu asfalt. Adică a început măcelul verde. Societatea civilă e nemulțumită de rezulat și a anunțat în spațiul virtual – Facebook – proteste joia aceasta și o acțiune în instanță împotriva proiectului de tramă stradală al primăriei, din care fac parte și lucrările de pe malului Someșului, cele de pe artera Splaiul Independenței. La primărie e resemnare completă în fața acestui proiect care va rade complet verdele de pe malul Someșului în favoarea unei benzi cu asfalt prospăt susținut din bani europeni pe Splaiul Idependenței.

Vedere din șantierul de pe Splaiul Idependentei - sursa Somesul nostru (Facebook)

Vedere din șantierul de pe Splaiul Idependentei – sursa Somesul nostru (Facebook)

Cum vede primarul noile reacții din mediul virtual contra șantierului primăriei

Prima întrebare: Nu s-a putut face mai mult pentru Someș și verde, în condițiile în care, prin dispoziție de șantier, s-au mai modificat proiecte pe bani europeni?

Răspunsul primarului Emil Boc a fost: „Se salvează cât se poate. Nu știu ce altceva am mai fi putut face. Am afișat și planșele rezultate în urma consultărilor. Nu a fost soluția mea, dar a rezultat în urma discuțiilor cu societatea civilă, să avem spațiu pietonal și pentru bicicliști și nu bandă auto. Am ținut cont de dorința lor”

A doua întrebare: Societatea civilă invită clujenii să protesteze împotriva proiectului ilegal al primăriei de pe malul Someșului. Nu vă deranjează că se spune ilegal despre un proiect al primăriei?

Răspunsul edilului: „Societatea civilă este liberă să se exprime. Nu potem opri pe nimeni să spună cum dorește, să protesteze sau să meargă în instanță. Este un drept democratic. Noi, în schimb avem toate avizele și autorizațiile pentru acest proiect. De acum doi ani. Autorizație, aviz de la comisia de monumente. Aviz de la mediu”

Ultima întrebare. Dar înseamnă că n-ați comunicat bine sau n-a fost primăria transparentă de vreme ce există suspiciuni că proiectul n-ar fi legal. În plus, n-ați pus la dispoziție nici autorizația, nici avizele ci ați extins termenul legal la 30 de zile pentru a pune la dispoziției aceste acte publicului care le-a solicitat…
Răspunsul primarului: „Avem toate avizele, altfel vă dați seama că n-am fi putut face acest proiect cu bani europeni. Sunt cutii întregi de documentație pe proiectul de tramă stradală. Splaiul Idependenței e o parte din proiect. E imposibil de la o zi la alta să pui totul la dispoziție. Am spus, cine vrea să consulte autorizațiile și avizele, să vină în concret la primăria să le consulte. Nu se ține nimic la secret. Există acest aviz de la mediu dat pentru copacii care vor fi afectați de lucrări. Cred că pentru maxim 97”

Rețeta patentată de tăieri-copaci cu bani europeni

Deci, din 110 copaci contabilizați de societatea civilă pe malul Someșului aferent Splaiului Idependenței se vor afecta 97. Rămân în picioare 13 copăcei, paradoxal, norocoșii afacerii. Restul vor fi replantați, la final. Deci rețeta de lucrări susținute din bani europeni cu care ne-a obișnuit primăria se aplică în acest caz, nu peste noapte cum s-a întâmplat pe strada Horea, ci după două săptămâni de discuții și explicații pentru cei care au contestat intenția a a rade vegetația de pe malul râului. Adică tot se rade verdele.

Pe strada Horea, arteră pe care s-au făcut lucrări tot în cadrul proiectului de trama stradală, s-au tăiat teii. Sub ochii cetățenilor care s-au scandalizat. După ce oamenii s-au revoltat, primăria a anunțat că aceștia vor fi replantați, chiar cu bonus. În plus, a fost avansat numele firmei Planwerk (de către primărie) ca o justificare a intervențiilor de îndepărtare a copacilor, aceasta aducându-și aportul la noua față verde propusă pentru artera Horea, în calitate de consultant pentru proiectantul din București care s-a ocupat de trama stradală (după cum Planwerk a confirmat). Și a mai făcut consultanță și pe proiectul orașul comoară de pe arterele Memorandumului și Moților, unde, la fel, au fost operate tăieri de copaci. Sursele noastre au menționat că intervenția Planwerk a fost necesară pentru că firma din București nu reușea să obțină avizul de la monumente necesar pentru lucrările de pe respectivele artere.

„Soarta nefericită” a copacului de Cluj: a fost maltratat, acum se taie. Strategia: „Numărul arborilor va fi sporit, nu e vorba doar de înlocuiri”

Ca un pattern pentru o parte din străzile pe care se lucrează cu bani europeni prin grija primăriei, generat și garantat de Planwerk, s-a propus asigurarea unui aliniament coerent de arbori cu dimensiuni similare „din aceeași generație”, prin indepărtarea unei părți din copacii existenți din calea rețelelor și viitoarelor piste de biciclete și replantarea unora noi, cu specificații clare – coronament și înălțime între 5 și 7 metri. Potrivit cifrelor anunțate de primărie, pe Horea și în Piața Gării urmează să fie plantați circa 160 de astfel de copaci, tei sau platani. Per total, toamna aceasta sunt programați să fie plantați circa 400 de copaci pe respectivele străzi – Horea, Barițiu, Emil Isac, Memorandumului, Moților, Brătianu, Avram Iancu.

În cazul arterei Splaiul Independenței, Planwerk nu a lucrat ca și consultant, după cum bine au declarat arhitectul Eugen Pănescu, care a ținut ca numele firmei de proiectare să nu fie asociat cu acest tronson. Deci, nu se știe dacă politica a aliniament coerent stă sau nu în picioare și pentru malul Someșului sau dacă aceasta există.

sursa foto: Somesul nostru (Facebook)

Vezi cum pornit lupta pentru verde și Someș:

Au dispărut gradenele de lângă Someș. Urmează copacii de pe Splaiul Independenței. Luați-vă ADIO, faceți ultimele poze!

Scrisori și petiții pe mal de Someș. “Stimate domnule primar”, Opriți masacrul verde!

Someșul mai are o șansă. Primăria a oprit lucrările de pe Splaiul Indepenței și face dezbatere

UPDATE FOTO/VIDEO A început dezbaterea pentru Verde pe malul Somesului

PLANȘE. Ce a obținut societatea civilă pentru viitorul Someșului: circa 400 de stâlpișori și un mal cu asfalt, însă pietonal și cu pistă de biciclete

Încă un protest aștepta la Cluj, joi: jos buldozerele, sus copacii de pe malul Someșului

3 comentarii

 1. sunteti nebuni, sa mor eu.
  parca doritiu sa incitati la ura, va vedeam ziar mai serios.
  taie 110 copaci planteaza 97, deci care e problema?
  oricum ar face nu e bine, parca sunteti hateri
  si aia cu societatea lor civila unde erau duminica cand oprea trebuia demis?
  ne certam cat de lunga sa fie bordura si altii ne omoara cu zile la propriu

Scrie un comentariu