Închide

Scrisori și petiții pe mal de Someș. „Stimate domnule primar”, Opriți masacrul verde!

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 02, 2015 3 888

Hashtag: Someșul în pericol.

La câteva zile de pregătirea șantierului pe mal de Someș, în zona Splaiul Independenței, societatea civilă se grupează „pe malul” râului. Având în vedere perspectiva înlăturării unei porțiuni de spații verzi pentru lărgirea arterei de circulație, clujenii cer oprirea lucrărilor, dezbatere și transparență pentru un astfel de proiect cu impact asupra orașului. În vreme ce excavatoarele se adună lângă apă, pentru luni a fost anunțată o manifestare pro-Someș și pro-spațiu verde.

Mai multe asociații și câțiva arhitecți au lansat o petiție în care cer întreruperea lucrărilor de extindere a carosabilului care se apropie de malul Someșului. Totodată, președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, care este de asemenea membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, a adresat o scrisoare deschisă primarului, pe aceeași temă.

Citește mai multe despre subiect:

Au dispărut gradenele de lângă Someș. Urmează copacii de pe Splaiul Independenței. Luați-vă ADIO, faceți ultimele poze!

De ce se rade verdele de pe malul Someşului? Pentru că nu contăm…

Sub denumirea „Someșul în pericol”, o petiție a fost lansată pe portalul de-clic de către Asociaţia Centrul Pentru Mediu Construit, Asociaţia PLUSMINUS, SOS Parcurile Clujului, Proiectul Aproape de Someș, Fundaţia AltArt, MiniMASS, La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur. La demers s-a alăturat și reputatul arhitect Șerban Sturdza, în numele asociației Pro Patrimonio.

 

scrisoare

 

Redăm cererea (și cererile) inițiatorilor petiției:

„În ultimele zile membri ai societății civile clujene au observat efectuarea unor lucrări de excavare pe malul drept al Someșului. În urma unor anchete de presă s-a aflat că acesta, începând de la Teatrul Maghiar până la Cluj Arena, va fi sacrificat împreună cu copacii săi pentru a face loc unei noi benzi auto. În urma solicitărilor, Primăria încă nu a pus la dispoziția publicului proiectul tehnic, ba mai mult, lucrătorii din zonă afirmă că luni, 5 octombire 2015, vor fi tăiați toți copacii de pe acest segment.

Prezența unui curs de apă în oraș oferă oportunități economice, ambientale, sociale și imobiliare unice. În acest sens teritoriul urban aferent Someșului are potențial regenerator imens comparativ cu soluția lărgirii infrastructurii carosabile.
Având în vedere că tendința orașelor europene (Londra, Hamburg, Graz) este de a favoriza traficul pietonal și nemotorizat în apropierea râurilor, intenția dumneavoastră contravine acestor tendințe.

Având în vedere că orice problemă de trafic poate fi rezolvată cu măsuri bazate pe stimularea alternativelor (transport în comun, bicicletă, mers pe jos), solicităm reanalizarea măsurilor ținând cont de oportunitățile mai sus amintite, altele decât suplimentarea cu o bandă de circulație, soluție care doar va atrage mai mult trafic în zonele centrale.

Lărgirea infrastructurii rutiere nu ajută la fuidizarea traficului. Lărgirea infrastructurii rutiere este o soluţie din anii ’60 care, în timp, şi-a demonstrat pe deplin limitele şi chiar efectul distructiv”.

Ce se dorește?

„Stimate dl. primar Emil Boc,

Noi, semnatarii acestei petiții ne exprimăm dezacordul faţă de:

– distrugerea malului înierbat al Someșului și tăierea copacilor prin proiectul de extindere a Splaiului Independenţei cu încă o bandă de circulaţie auto
– modul netransparent în care acesta este derulat şi
– declaraţiile lacunare ale administraţiei pe marginea acestui subiect.

Prin urmare solicităm:
1.   Întreruperea imediată a lucrărilor de extindere a carosabilului şi gândirea unor soluţii de amenajare care să pună în valoare contextul existent şi să contribuie la creşterea calităţilor ambientale ale zonei.
2.   Proiectul să fie făcut public şi dezbătut într-un mod transparent, zona fiind una de interes major pentru întregul oraş”.

Redăm, de asemenea, scrisoarea deschisă formulată de președintele OAR:

„Stimate domnule Primar Emil Boc,
Stimați consilieri locali ai Municipiului Cluj-Napoca,

Vă adresez această această scrisoare deschisă din cauza derulării rapide a evenimentelor și cu rugămintea de a acționa de urgență și de a analiza în profunzime și în ansamblu lucrările începute recent pe malul Someșului, probabil parte a unui proiect mai vechi de transformare a străzii adiacente. Motivul pentru care vă rog să faceți această analiză responsabilă înainte să înceapă defrișarea malului și alte lucrări ireversibile este îngrijorarea multor cetățeni în legătură cu aceste lucrări, la care se atașează și puncte de vedere ale mai multor specialiști din cadrul profesiei pe care o reprezint.

De mulți ani, comunitatea de profesioniști din domeniul dezvoltării și gestiunii urbane și un număr important de activiști au atras atenția, prin mijloace specifice fiecăruia, asupra șansei pe care o are orașul nostru de a se întoarce cu fața spre râul Someș, care i-a dat practic naștere. De la Planul Urbanistic General, Strategia de Dezvoltare a Municipiului, recent adoptată, și până la Someș Delivery, din iunie a acestui an, toate vocile spun că Someșul este o axă de dezvoltare și coeziune a întregului oraș. Proiectul de lărgire a străzii de pe malul sudic, de pe tronsonul paralel cu Parcul Simion Bărnuțiu și Cluj Arena, realizat cu aproape 10 ani în urmă și executat parțial, este în opinia multora depășit de dezvoltările ulterioare conceperii sale și trebuie reanalizat critic. Planul Urbanistic General, realizat ulterior, Studiul de Mobilitate Integrată, încă nefinalizat, Concursul pentru Masterplan-ul de dezvoltare pe cursul râului Someș, aflat în pregătire de către Primăria municipiului sunt doar câteva studii și acțiuni menite să clarifice potențialul actual și rolul pe care trebuie să îl acordăm axei vitale a orașului.

În acest context, vă rog insistent să opriți lucrările pentru o foarte rapidă și pertinentă analiză, care să conducă la cea mai bună decizie pentru cazul pe care l-am semnalat. Am convingerea că o astfel de atitudine va permite să formulați soluția justă, beneficiind de sprijinul și de aportul cetățenilor și, mai ales,
al profesioniștilor. Maturitatea la care a ajuns municipiul nostru impune un astfel de moment, chiar dacă aparent inconfortabil, de a analiza un proiect a cărui filosofie ne apare depășită acum, la mai mulți ani după inițierea lui și care admite, fără îndoială, măsuri și soluții alternative.

Vă mulțumesc anticipat pentru atitudinea constructivă și colaborarea
de care avem nevoie cu dumneavoastră, reprezentanții responsabili ai comunității clujene”.

3 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare