Închide

Cea mai lungă petiţie la Cluj: 150 de metri, în desene şi cuvinte, pentru Verde pe malul Someşului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 05, 2015 1 991

Varianta 1: Conturul unui copac creşte lin pe banda albă de hârtie desfăşurată pe mal de Someş. În continuarea lui (şi legat de el), urmează un omuleţ care stă pregătit să te îmbrăţişeze. Omuleţul nu e rupt, nu e separat, nu are tălpi care îl leagă de sol – linia care îl desenează curge, pur şi simplu, din copac. Omul şi copacul sunt una, vine explicaţia. Sau: varianta 2: o maşină lângă o maşină lângă o maşină. Şi o tăietură de mal, iar alături – apa. „E sau/sau. Cam aceste variante există”, sintetizează arhitectul Horaţiu Răcăşan, din spatele desenului pe mal de Someş. Câteva zeci de persoane (organizatorii au numărat 200) s-au adunat azi alături de apă, lângă podul Elisabeta, formând un lanţ uman de-a lungul unei bucăţi de apă de unde urmează să se radă ce e verde. Asta pentru a face loc unei noi benzi de circulaţie auto pe Splaiul Independenţei. În spatele protestatarilor e săpat deja un șanț care marchează dispariția vegetației de pe malul râului. Când excavatoarele au apărut pe malul apei şi după ce au dispărut de acolo gradenele de şezut ale Someş Delivery, câteva organizaţii şi prietenii lor s-au mobilizat şi au anunţat protest. Pentru transparenţă şi anti-tăieri de copaci. Primăria a suspendat temporar lucrările, iar miercuri are loc o aşa numită dezbatere pe această temă. Până atunci, cei care au ieşit să apere malul Someşului au ieşit în stradă ca să atragă atenţia asupra subiectului. Cât despre planuri şi planşe cu ceea ce urmează să se întâmple aici – asta nu pare să fi putut afla nimeni, nici trimiţând întrebări către administraţie, nici către consultanţi. Nici Actualdecluj.ro n-a primit planșele, chiar dacă le-a solicitat înainte de dezbatere, tocmai pentru a prezenta opiniei publice situația propusă pe Splaiul Independenței.

Deocamdată, lumea s-a adunat, în ploaie, cu căţei şi copii ascunşi în pelerine, să ceară drepturi pentru pietoni. O fâşie albă de 150 de metri s-a desfăşurat pe mal de Someş, ridicată de susţinători. Pe ea s-au scris şi desenat mesaje. Cu ce am vrea pe mal de râu care traversează un municipiu.

„Să se taie copacii ar fi o crimă!”, zice hotărât un domn ajuns lângă Podul Elisabeta. Şi semnează şi petiţia. Fiindcă există şi o petiţie – „Someşul în pericol! Cere primăriei să oprească distrugerea”. Online, ea a adunat deja peste 1600 de semnături. Poate fi consultată şi/sau semnată AICI.

După ce au stat, desenat, au scris şi au semnat în ploaie, clujenii şi neclujenii de pe mal au adunat hârtia. Sulul de 150 de metri a fost strâns. „Îl ducem la dezbaterea de la primărie, miercuri. Între timp, adunăm semnături pentru petiţie şi avem şi un chestionar,cu ajutorul căruia vrem să vedem ce îşi doresc oamenii de la Someş. Până acum, numai 3% zic că ar vrea trafic auto. Cei mai mulţi vor spaţii verzi, locuri de plimbare şi agrement. Sigur, important este să avem acces la planşe şi să vedem exact care e planul”, spune arhitectul Mihai Racu, unul dintre iniţiatorii petiţiei. Arhitectul Dragoș Dascălu merge mai departe și își imaginează un viitor, chiar cu mașini pe Splaiul Independenței, cu condiția ca promenada de pe Someș să rămână și să fie dublată de un traseu pentru bicicliști. „E loc pentru toțí, dacă primăria vrea și mașini pe aici”, completează acesta.

 

„Miercuri o să cerem, în principiu, să avem un pietonal aici, pe Someş şi, dacă este posibi, ne-am dori ca parcul să fie legat de râu prin stoparea traficului auto, în aşa fel încât râul să fie mai uşor accesibil pentru cetăţeni. Şi foarte important este să vină din parte primăriei o declaraţie fermă de sprijin financiar pentru un concurs de proiecte care să ducă din 2016 la un Someş pentru oameni”, sintetizează Adi Dohotaru, alături de petiţia uriaşă. Un Someş „navigabil” de către pietoni, aproape de apă.

 

Aproape de Podul Elisabeta, protestul s-a încheiat în mai puţin de o oră. A rămas petiţia de 150 de metri, iar „lupta” continuă în lumea www, până la întâlnirea cu administraţia, de la mijlocul săptămânii. Dezbaterea este programată miercuri, 7 octombrie, de la ora 15.00 în Sala de Sticlă a primăriei clujene, de pe Moților 1-3.

 

(Neoficial) Ce se pregătește: Zalăul va fura Someșul

Ca la orice protest, aflăm că există lucruri și mai grave pe care autoritățile le pregătesc pentru Someș și pentru clujeni. În timp ce societatea civilă clujeană militează pentru promenadă pe Someș, cu vedere la Apă, Compania de Apă Someș pregătește un proiect cu bani europeni pentru a alimenta și județul Sălaj cu apă din Tarnița. „Asta va duce la scăderea considerabilă a debitului Someșului și puteam rămâne doar cu o albie goală. Noi am făcut observații în faza de consultare publică a acestui proiect care se va depune pentru fonduri europene”, spune Andrei, venit și el să facă parte din lanțul uman pro verde pe Someș.

Text şi foto: Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

 

Citiţi şi:

Au dispărut gradenele de lângă Someș. Urmează copacii de pe Splaiul Independenței. Luați-vă ADIO, faceți ultimele poze!

De ce se rade verdele de pe malul Someşului? Pentru că nu contăm…

Scrisori și petiții pe mal de Someș. “Stimate domnule primar”, Opriți masacrul verde!

Someșul mai are o șansă. Primăria a oprit lucrările de pe Splaiul Indepenței și face dezbatere

Scrie un comentariu