Închide

USR PLUS penalizează activitatea Poliției Locale. E o mașinărie de dat amenzi, nu și una care propune rezolvarea problemelor Clujului – depozitările deșeurilor, cerșetoria sau construicțiile ilegale

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 22, 2021 0 983

Consilierii USR PLUS au oferit un vot de blam pe raportul de activitate pentru 2020 prezentat de Poliția Locală a Primăriei, discutat la ședința Consiliului Local din 22 februarie.

Liderul grupului de consilieri, Adriana Cristian, a arătat că raportul prezintă o înșiruire de contravenții, însă nu vine și cu propuneri de măsuri pentru rezolvarea problemelor care au generat aceste amenzi. Ca domenii a menționat gunoiul, cerșetoria sau construcțiile ilegale unde orașul are probleme serioase și unde chiar raportul Poliției Locale așa cum e el prezentat arată asta. Mai mult, Cristian a mai arătat că prin felul în care poliția locală își prezintă realizările anuale arată cât s-a lucrat și nu câte probleme ale orașului a rezolvat și că situația ar trebui să se prezinte raportat și la anii trecuți. Primarul Boc a ținut să îi spună că nu are experiență în administrație și că poliției locale i se datorează faptul că orașul e în topuri europene și că are un grad ridicat de siguranță. Dar a recunoscut că e deschis la măsuri complementare, în afară de aplicarea legii și sancționare. Viceprimarul Tarcea a asigurat-o că șeful Poliției Local, Marcel Bonțindean, și-a notat observațiile și va ține cont de recomandări când va face raportul pe 2021.

Obiectivele poliției locale nu sunt nici măsurabile, nici smart, a arătat liderul consilierilor USR, Adriana Cristian. Aceasta a anunțat că cei din USR vor da un vot negativ raportului de activitate pe anul trecut al poliției locale deoarece el, așa cum e prezentat Consiliului Local, e o înșiruire de contravenții și nicio propunere de măsuri pentru a rezolva problemele sancționate.

Dacă ne uităm în detaliu vom vedea cât de multe contravenții a dat poliția locală, dar problemele nu s-au rezolvat”, a explicat Adriana Cristian. Aceasta a oferit ca exemplu practica tichetelor de sesizare și un exemplu propriu. Ea a spus că a deschis 3 tichete pentru a sesiza problema gunoiului de pe strada Semenicului. Toate au fost închise, s-au aplicat sancțiuni, însă „gunoiul e tot acolo și stă nemișcat de mai bine de un an de zile”, a mai arătat consiliera, cu mențiunea că situația este la fel în tot orașul și că oamenii spun că sesizările lor sunt închise.

Pe lângă gunoi, o altă probemă a orașului este cerșetoria. Adriana Cristian a spus că raportul poliției locale arată că în cazul acesteia sancțiunile aplicate sunt inutile având în vedere că cifrele arată că din amenzi de 285.000 de lei s-au încasat doar 1000 de lei și că la acest capitol este clar că e nevoie și de alt set de măsuri.

„Ceea ce reproșez cel mai tare acestui raport de activitate este că nu arată niciuna din problemele Clujului și nu arată soluțiile cu care vine poliția locală, altele decât contravenții”, a explicat consiliera locală USR PLUS.

O altă problemă a orașului pe care a semnalat-o este cea a construcțiilor ilegale care au luat amploare.

„Din raportul de activitate nu se poate vedea câte clădiri fără autorizație sunt. Câte clădiri de acest fel sunt de toate în Cluj-Napoca. Știm că s-au dat 700 de contravenții în 2020, dar nu știm specific care este scopul pentru fiecare dintre ele și nu știm câte construcții fără autorizație există în acest moment”, a semnalat Cristian.

În replică, primarul Emil Boc a acuzat lipsa de experiență admnistrativă a consilierului local, aflat la primul mandat, și a arătat că de la aplicarea sancțiunii până la încasarea ei există un drum administrativ care poate dura și mai mult de un an. El a mai ținut să spună că susține munca poliției locale și că datorită ei Clujul este printre orașele de referință la nivel european în materie de siguranță și de calitate a vieții.

„Lucrurile sunt și mai complicate la lucrările din construcții. Sunt diverse stadii de lucru. Chiar și la un panou publicitar unde se poate dispune dezafectarea lui. Și acolo depinde dacă este pe domeniu public. Dacă e pe domeniu public poți să îl ridici după ce s-a sfârșit perioada. Dacă este pe domeniul privat trebuie să mergi în instanță și să obții o sentință definitivă în acest sens. Să nu mai vorbim și de alte lucrări mai complexe unde trebuie să verificăm dacă poate intra în legalitate și atunci există un termen, uneori până la 180 de zile în care polițiștii cu departamentul de urbanism verifică dacă se poate intra în legalitate, după plătirea amenzii. De aceea nu se finalizează procesul verbal în anul în care s-a aplicat amenda. Alteori se contestă procesul verbal și din nou se duce în două nivele de instanță”, a arătat primarul.

Boc i-a mai sugerat liderului de grup USR PLUS să citească cifrele și datele și prin prisma faptului că orașul e în topuri naționale și europene.

„Rezultatul poliției se vede în gradul de siguranță al orașului. Nu zic că e raiul pe pământ, dar Clujul este un oraș de referință în țară și în UE în materie de siguranță și calitatea vieții. Clujul este într-un loc onorat, alături de mari metropole deținute din UE datorită muncii pe care poliția cu alte autorități ale statului o fac. Faptul că trebuie măsuri complementare pentru un domeniu, sunt cu totul de acord, dar legea nu trebuie contestată în aplicarea ei. De aceea vă rog să verificați toate analizele în privința gradului de siguranță. Clujul este un oraș sigur din acest punct de vedere. Nu zic că nu este loc și de mai bine dar dacă nu ar exista acest corp bun al poliției locale vă asigur că orașul ar fi sub asaltul cerșetorilor și ale altor categorii sociale, din nefericire”, a mai spus Boc.

Cristian i-a răspuns primarului că, în ciuda lipsei sale de experiență, orice raport de activitate trebuie să arate o evoluție, nu o prezentare din care să rezulte cât de mult s-a muncit – așa cum e raportul prezentat cu sancțiuni de 12 milioane de lei aplicate în 2020, cam la același nivel cu 2019 – ci care să aducă și soluții de rezolvare a problemelor.

Viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința, a arătat că șeful Direcției Poliției Locale e prezent la ședință și a asigurat-o că și-a notat observațiile și va ține cont de ele la elaborarea raportului de activitate pe 2021.

Raportul poate fi consultat AICI.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu