Închide

UPDATE USR îi cere lui Tișe să rezilieze contractul cu firma GOTO, care administrează parkingul din incinta Aeroportului: Firma nu și-a respectat obligațiile contractuale

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 30, 2023 4 357

Decizia Consiliului Județean Cluj de a concesiona terenul din incinta Aeroportului avea la bază un proiect major de investiții, de peste 45 de milioane de euro, care prevedea construcția unui parking suprateran, a unui hotel, precum și a unei parcări terane. Dintre aceste obiective s-a realizat doar parcarea terană, deși au trecut peste 12 ani de când a fost atribuit contractul de concesiune. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, evită să-și asume răspunderea pentru rezilierea acestui contract de concesiune, prefăcându-se că responsabilitatea n-ar fi în ograda instituției pe care o conduce, deși conducerea Aeroportului a solicitat în mai multe rânduri să fie reanalizate clauzele contractuale, iar terenul să revină în administrarea regiei aeroportuare.

Consilierii județeni USR au cerut în ultima ședință să înceapă demersurile pentru rezilierea contractului cu firma GOTO (în spatele căreia se află omul de afaceri Andrei Cionca). Călin Sălăgean arată că GOTO  a ajuns să impună propriile legi în parcarea Aeroportului, fără ca administrația județeană să reacționeze în vreun fel.

„E tot mai evident că CJ e captiv în contractul cu GOTO. CJ doar asistă și pare legat de mâini și de picioare”, a spus Cătălin Sălăgean, semnalând cele mai recente nereguli în privința practicilor acestei firme:

-taxează locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități, chiar dacă legea impune ca acestea sa fie gratuite;

-au desființat locurile de drop-off pentru microbuze, deși toate marile aeroporturi au amenajate astfel de spații;

– s-au executat lucrări în apropierea terminalelor, fără să fie respectată zona de securitate aeroportuară.

„Înțeleg că GOTO e o societate comercială orientată spre profit, însă nu trebuie să ne scape din vedere că aeroportul este un serviciu de interes public și trebuie să primeze interesul cetățenilor”, a spus Cătălin Sălăgean, cerând și rezilierea contractului cu GOTO.

De asemenea, consilierul USR Mihai Iepure a subliniat în cadrul ședinței de Consiliu Județean importanța impunerii concesionarului a obligației respectării legislației cu privire la persoanele cu dizabilități și a insistat pentru respectarea tuturor obligațiilor contractuale ale GOTO.

Licitația privind concesiunea terenului din incinta Aeroportului a fost câștigată inițial de de UTI Facility Management, din București, care ulterior a intrat  în insolvență, procedură de care s-a ocupat Casa de Insolvență Transilvania (controlată de omul de afaceri Andrei Cionca). După dispariția UTI Facility Management, Cionca a pus bazele unei noii firme, Goto Parking, care în prezent este administratorul de drept al parcării. Din contractul de concesiune care prevedea investiții de peste 45 de milioane de euro, de abia dacă s-au realizat investiții de 1 milion de euro, însă Consiliul Județean n-a făcut niciun demers pentru reevaluarea indicatorilor și obiectivelor care au stat la baza acestei concesiuni, astfel încât să determine dacă acest contract de concesiune se mai justifică.

UPDATE 31.05.2023, ora 10:57

Compania UTI Facility Management a transmis un drept la replică prin care arată că GOTO Parking (fosta UTI PARKING & HOTEL MANAGEMENT), care a fost o companie a Grupului UTI, era o societate profitabilă în momentul vânzării ei către actualul proprietar.

Informațiile prezentate despre compania noastră sunt false întrucât societatea UTI Facility Management nu a intrat niciodată în insolvență și nu a dispărut de pe piață. Ba mai mult, s-a dezvoltat constant și a ajuns în prezent, sub denumirea UTI Construction and Facility Management, o companie de top în domeniul construcțiilor și serviciilor de facility management, cu o cifră de afaceri estimată în 2023 la aproximativ 77 milioane de euro.

4 comentarii

  1. Buna ziua!
    Pentru echidistanta informarii publicului, ar trebui sa verificati din mai multe surse informatiile publicate. In acest articol ati denaturat adevarul. Sunt convins ca nu a fost o chestiune voita si ca veti reverifica informatiile si veti reveni.
    O zi frumoasa!

  2. Buna ziua, oare de ce nu scrieti despre mita de la aeroport si anume ca acelasi director care cere reanalizari i a fost confiscata o vila luata ca mita legat de activitatea de aeroport insa el nu si da demisia! Isi doreste sa elimine orice privati de acolo ca sa poata lua el mai multa mita! De ce nu scrieti cum acolo la aeroport este o conjuratie a penalilor? Directorul penal, directorul juridic un fost magistrat condamnat penal si exclus dib magistratura? Cine v a inchis gura?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.