Închide

Urbanism de bun simț? Voi ce ziceți?

Opinie by Kristina Reştea - iul. 03, 2014 9 1498

 

Urbanism de bun-simț nu e atunci când lângă blocul de trei etaje ți se face unul de 6, nici atunci când în zona ta de clădiri P+2 ți se ridică imobile de peste 8 niveluri, nici atunci când apar case în câmp, nici atunci când se dezvoltă așa zise cartiere cu apartamente înainte să se facă drumuri și când nici la mulți ani după nu apar servicii. Urbanism de bun-simț nu e atunci când dispar spații verzi și nici atunci când se aglomerează construcții pe mal de lac. Urbanism de bun simț nu e atunci când ai un oraș traversat de un râu, dar îl ignori (și pe râu, și pe oraș), urbanism de bun simț nu e atunci când ai un concurs de amenajare de spațiu public o dată la zece ani, nici atunci când „centre de cartiere” aprobate cu indici „investor-friendly” nu oferă comunității decât poate un magazinaș ori un spațiu de joacă de 1 mp.

 

Și urbanism de bun simț nu se creează atunci când primarul țipă în ședința Comisiei de Urbanism încercând să convingă publicul că el decide în funcție de bunul simț. De fapt, aș crede chiar că el a inventat sintagma, fiindcă eu cel puțin nu am mai auzit înainte de Emil Boc că există o astfel de regulă și, cu mare regret o spun (o scriu), nu am văzut în ultimii zece ani orașul ridicându-se pe bun-simț, nici înainte de mandatele lui Boc, nici între ele, nici în timpul.

 

În ședința din această săptămână de la Urbanism, primarul Emil Boc a făcut show. Cu „bunul simț”. Pe scurt: șeful de proiect pentru noul PUG, Adrian Borda, a venit în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism pentru un aviz. Clientul lui vrea niște clădiri pe platforma fostului patinoar din Gheorgheni, în zona celor două facultăți cu profil economic. Fostul arhitect șef Adrian Iancu zice că Borda, datorită poziției privilegiate de lucrător la PUG (la cel nou, care nu e încă în vigoare, dar pe care îl așteptăm cu toții de vreo 4 ani), e în conflict de interese. Boc își dă seama că și el e de acord cu asta și cere ca Borda să renunțe la prezentarea proiectului pentru a-și lăsa un coleg din firmă să îl susțină. Ca să nu avem un conflict de interese „așa pe față(?!). Buuun. Se schimbă proiectantul și problema devine acum proiectul: apartamente și birouri ar fi de neacceptat în zona care e acum încadrată în PUG (cel realizat în 1999, încă în vigoare) ca fiind “campus universitar”

 

Dacă ne uităm mai aproape o să constatăm că în zona asta, de “campus universitar”, sunt două facultăți și un cămin studențesc. În rest, în ultimii ani, proprietarii de terenuri și dezvoltatorii au înghesuit, în stil mare (a se citi în CUT mare”) cam tot ce au vrut. La câțiva metri, e în construcție un bloc de 10 etaje (proiectul Riviera), iar lângă ar urma să se mai construiască un hotel. De cealaltă parte a străzii sunt alte câteva blocuri înghesuite (dintre care cel puțin o parte au primit avize pe când dezvoltatorii susțineau că fac cămine private). S-a mai construit un complex comercial (mall și birouri) de 155.000 mp, inaugurat în 2007 și e acum în construcție o clădire de birouri (tot a Iulius Group) de zece etaje, pe malul lacului. Tot aproape de mall s-a mai construit un bloc de 11 etaje (al spaniolilor de la Herce, care aveau pe o parcelă de aproximativ 3 ha un proiect cu cinci astfel de blocuri-gigant). Borda, dar și colegii lui Borda (de birou, de afaceri sau de PUG), membri CTATU, încearcă să explice că zona nu mai e de mult campus universitar”. Dar Emil Boc e supărat. E foarte supărat. Vorbește repede, ridică tonul și zice că „el nu aprobă. Punct”, dar că va solicita părerea Consiliului Local. Punct? Cum așa „punct”? “Nu schimb destinația unei zone, fiindcă așa vor trei arhitecți (Adrian Borda, Șerban Țigănaș, Eugen Pănescu, ultimii doi membri CTATU, n.red.)”. Păi.. altă dată aceștia erau „domnii profesori”, “domnii arhitecți”, „specialiștiiinvitați să își spună părerea de experți pentru binele orașului. Sunt membri în comisia de urbanism a PRIMĂRIEI, sunt cei care lucrează la noul PUG al ORAȘULUI. O fi bine? Nu o fi bine? Asta s-a mai discutat, se va mai discuta… Dar bucata cu adevărat savuroasă din „dialoge alta: „Nu aprob un astfel de proiect între cămine studențești. Punct. Cred că nu mă înșeală bunul simț. Merg pe bun simț”. BUNUL SIMȚ! Doamnelor și domnilor, dragi cetățeni ai Clujului, stimați investitori, dragi arhitecți, constructori, iubiți vecini ai monștrilor urbani, da: în Cluj se lucrează/se construiește sau se va construi după un criteriu clar, omologat, decent, obiectiv și asumat: BUNUL SIMȚ. În caz că nu ați observat sau în caz că vă îndoiți că așa se va întâmpla de acum înainte…

 

Nu e prima dată când primarul, care conduce ședințele de urbanism, folosește această sintagmă în dezbateri de proiecte, dar „conceptul” e destul de recent. Și marea mea nedumerire în fața acestei retorici populiste are o explicație simplă: domnul primar Emil Boc nu e primar al municipiului de ieri. Nu e primar de săptămâna trecută. Nu e primar de jumătate de an. Nu e nici măcar la primul mandat de primar. Sigur, nu e el responsabil de tot ce s-a cosntruit în oraș în ultimii ani, dar e, fără îndoială, un factor cu putere de decizie. Iar în echipa de specialitate, în echipa responsabilă de avize, documentații și aprobări din primărie sunt oameni care nici ei nu sunt tocmai nou veniți. Dl Iancu, de pildă, a fost arhitect șef (unii ar zice că, într-un anumit fel, încă mai este), e încă membru în Comisia de Urbanism și e cel ale cărui opinii dl primar și le însușește fără prea mari ezitări (vezi exemplul conflictului de interese). Deci nici consilierii, consultanții, „avizatorii” din echipa primăriei nu sunt de ieri, de săptămâna trecută sau de jumătate de an.

 

Ce să zic? E bine că măcar acum vorbim de bun simț. Putem să fim de acord că, într-adevăr e mai bine mai târziu decât niciodată, e desigur binevenită dezbaterea (mai avem campus universitar sau nu?), e desigur bine să se exprime și alții, nu doar „cei trei arhitecți”. Ar fi interesant poate și să se analizeze propunerea: 183 de apartamente, birouri, clădiri de până la 8 etaje? Dar în urbanismul lui „Nu aprob. Punct!” și al ieșirilor val-vârtej, în urbanismul bătăilor cu pumnul în masă nu prea văd unde e loc de bun simț. Și cu atât mai puțin de analize competente și de dezbateri reale. Și ar mai fi o problemă cu credibilitatea bunului simț în urbanism a primarului. Să nu mergem atât de departe în trecut, în analize de mall-uri, blocuri de zece etaje, invadarea de construcții a ceea ce cândva era desenat a fi Parcul Est. Să dăm un exemplu din 2013. Pentru un teren situat peste drum de zona FSEGA-fost patinoar, în zona “campusului universitar”: anul trecut, dezvoltatorii de la Iulius Group au obţinut şi autorizaţia de construire pentru un imobil de birouri de 10 etaje, pe malul lacului din Gheorgheni. Primarul era chiar bucuros la inaugurarea părculețului pe care dezvoltatorii l-au amenajat în vecinătate (și după inaugurarea căruia, la cinci zile, primeau autorizația pentru birouri pe zece etaje). Sau aici era tot bun simț, fiindcă s-a „negociat” urbanistic un părculeț? Ce să mai înțelegem? Când e vremea lui „nu aprob. Punct”? Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că ar avea dreptate „cei trei arhitecți(nici nu e treaba mea să o fac, nici nu am competențe să o fac), dar, spre deosebire de primar, „cei trei arhitecțisunt.. ei bine, da, sunt arhitecți. Iar în „dialogul” lui „nu aprob. Punct” nu prea e loc de argumente și contraargumente. Asta nu are cum să iasă bine. Nu? Desigur, primarul zicea că va cere opinia consilierilor locali pe subiect. Să vedem câtă democrație (de partid) va fi acolo. Le dăm o șansă, nu?

 

Corect e însă să menționăm și că prin șantierele dezvoltatorilor rar dai de bun simț , iar lanțul celor care luptă împotriva sau pentru decență e lung, desigur, iar primarul e doar una dintre verigi: proprietari de terenuri, proiectanți, autorități (care fac reguli, decid sau dau avize), constructori, cumpărători. Când înghesui mulți metri pătrați pentru câțiva euro în plus pe cam oriunde poți, cam greu poți să vorbești de bun simț. Desigur, dezvoltatorii nu construiesc gratis, iar o economie trăiește din principiul profitului. Dar profit se poate face și cu decență și corect și respectând reguli (atunci când le ai, desigur) și lăsând o șansă cumpărătorilor și vecinilor lor să trăiască civilizat. Aici sunt multe verigi pe traseu. Dar primarul e veriga care semnează autorizații de construirea și e tocmai veriga care conduce ședințe de urbanism.

 

Și acum mai am două P.S-uri personale (desigur tot ce am scris până acum se încadrează la Opinii personale, că doar de-aia e trecut în secțiunea de Opinii). Dar P.S.-urile chiar sunt personale.

 

P.S.1: Bucata cu blocul de 6 etaje lângă unul de 3 etaje e exemplul meu personal și chiar s-a întâmplat. Un PUZ generos de acum șapte ani l-a făcut posibil în 2014 (iar plângerea prealabilă depusă de mine și de vecinii mei sesizând probleme nu a avut desigur niciun efect). Deci… blocul e sus, nu prea mai am ce să fac, dar bunul simț mi-a spus că trebuie să scriu și asta, ca să fie tabloul complet.

 

P.S.2: Pot să fiu surprinsă în fața unui primar de Cluj vorbind despre bun simț în urbanism, în primul rând fiindcă pot să spun, fără ezitare, că știu cum arată bunul simț. Și nu în Clujul construit l-am văzut. Ci acasă la părinții mei (nu zic „acasă la mine”, că eu se prea poate să mă fi contaminat şi cu alte influenţe în anii recenţi). Pentru mine, bunul simț arată ca la părinții mei acasă. Așa arată. Nu ca în ședințele CTATU ale domnului primar Emil Boc & Co.

9 comentarii

 1. Foarte bun articolul,felicitari.La exemple de bun simt ale primarului se mai pot enumera :aprobarea unui ansamblu de 14 blocuri de 6 si 10 etaje pe un teren de 1.6 hectare situat intre case pe strada Macesului 13-15.Din prea mult bun simt primarul a inchis ochii la desfiintarea unui curs de apa natural in zona pt a face loc blocurilor.Tot din prea mult bun simt a semnat aprobarea acestui proiect desi stia ca 60% din terenul in discutie era incadrat ca zona verde.Iar dupa ce locuitorii din zona au reclamat in instanta acest abuz,primarul ,din exces de bun simt cumulat cu solidaritate confesionala si prin concursul functionarilor corupti din primarie fac tot posibilul sa sprijine constructorul in actiunile sale ilegale ba mai mult incearca sa convinga cetatenii sa renunte la proces altfel vor intampina dificultati atunci cand vor avea nevoie de aprobari din partea administratiei locale.

  • Buna ziua! Subiectul cazului de pe strada Macesului a fost abordat si de ActualdeCluj.ro, care va continua sa urmareasca situatia de acolo (si de pe alte strazi asaltate de constructii). Multumim ca ne cititi 🙂

 2. e trist ce s-a intamplat in cluj in materie de urbanism. nu inteleg de ce voi presa nu dezvoltati mai multi pugul amanat de 5 ani de zile datorita intereselor locale. orasul e slutit iremediabil. europa buna ziua , campului arata la fel ca si florestiul ( doar ca nu au miros de pui ). strazile inguste nu vor deveni niciodata bulevarde, ,blucurile de 8 etaje vor umbri pe veci curti. acum vad ca se distruge si zona intre lacuri.. t mihali e deja iremediabil distrusa. e nevoie de o presa activa in lupta asta…. sanctionarea prin vot nu ajuta la nimic. aceasi arhitecti si membri ctatu sunt de pe vremea lui funar.

  • Despre situatia aceasta ampla am incercat sa prezint o bucata si aici; desigur ca amanarea dezbaterii si aprobarii noului PUG e parte a problemei si a lasat la randul sau tot felul de „portite”. Am mai scris, si eu si colegii de la Actualdecluj,ro, vom mai scrie 🙂 Multumim ca ne urmariti! 🙂

 3. articolul este corect dar ma intreb cat de sincer este ? la experienta celui ce l-a scris sunt sigur ca mai exista multe informatii nedivulgate si de aceia ma intreb cat este de sincer ? imi permit sa fac o paralela intre PUG cu proiectul DUCT CITY (mutarea in subteran a cablurilor de pe stalp) ? pentru cei ce nu isi aduc aminte va precizez a demarat in tromba si s-a iinecat vreo cativa ani pana cand brusc a repornit gurile rele dupa realizarea unei intelegeri. In mod similar revedem aceasta strategie reflectata in urbanisimul orasului? Unde e similitudinea? Chiar nu se vede ? E aceiasi atittudine si conflict mutata intre arhitectii responsabili CTATU+PUG si interesele diversilor antreprenori al carui reprezentant este din nefericire un om cu „mult bun simt”, punct, dovada fiind aceasta „polita platita”. deci ne putem pregati de tepe (socotind dupa marimea lui edilului cu mult bun simt, ori fi scobitori, dar sa nu uitam orasul e plin de scobitorile precum o tava plina cu masline)

  • Buna ziua! Subiectul dezvoltarii haotice a orasului este unul extrem de generos; am incercat doar sa deschid aici, prin aceasta Opinie, o dezbatere, pornind de la un caz si dand cateva alte exemple din zona respectiva. Iar mentionarea exemplului din zona in care locuiesc a venit tocmai in ideea sinceritatii – nu am considerat ca e cazul sa il dezvolt aici, dar am incercat sa subliniez ca nu doar ca am vazut numeroase astfel de exemple aduse de cititorii nostri (si la publicatia unde am lucrat anterior, si la Actualdecluj.ro), ci am „experimentat” personal subiectul.

   Acest text este doar un text de opinie (care a pornit de la un caz concret si de la o sedinta CTATU) si prezinta desigur doar o parte dintre numeroasele cazuri de haos din urbanism care se pot da; nu e un articol exhaustiv. Dar Actualdecluj.ro va continua sa urmareasca subiecte legate de urbanism, iar in masura in care aveti informatii, propuneri, exemple, va asteptam oricand cu sugestii. Multimim ca ne cititi! 🙂

 4. Vreti sa va spun ceva? Boc nu are dreptate, dar nici nesimtitul de Borda. Cineva ma rugat sa verific ce se poate face pe amplasamentul vechiului patinuar, pentru a cumpara terenul. Am verificat in viitorul PUG, propunerea de prin martie si era o anumita zona. In aprilie deja aparea altceva in noul PUg. Ca dupa stirea asta sa aflu de ce. Nesimtitul de Borda a prins lucrarea si ca sa aibe sanse la realizarea ei, a schimbat zona si in viitorul PUG, ca sa se potriveasca cu propunerile beneficiarului. Nu e asta conflict de interese? Daca nu prindea lucrarea o lasa ca si campus!!!! De ce credeti ca o tot lungesc cu noul PUG? pt ca sunt corupti, asteapta bani pt modificari de zone si mai ales de CUT pt a creste valoarea unor zone! Mie mi se pare penal ce face acest Borda. Despre Iancu as prefera sa nu spun pt ca rosalul ar avea mult de lucru cu el pt a curata acest gunoi ce se crede mare si tare, dar care de fapt e complicele lui Bogart, Apostu la toate porcariile aparute in cluj in ultimii ani!!!!

 5. Hai sa zicem ca la arhitectura nu se pricepe Domnul Boc, dar cred ca a dezvoltat recent un feeling pentru afaceri cu firmele care vor sa-si faca reclama pe spatiul public! ACEASTA este, cred eu, doamnelor si domnilor, adevarata masura (si maiestrie) a „bunul simt urbanistic”! Adica: cum sa inghesui cat mai multe cadre metalice de 1, 2, 3 si 5 metri patrati cu reclame pe trotuare, zone pietonale, statii de transport public, in sensurile giratorii si intersectii, in fata institutiilor si magazinelor, la intrarea in ganguri si pasaje, pe peticele verzi dintre strazi si garduri, in fiecare locsor pe unde mai respira orasul! Eu nu inteleg, chiar nimeni nu-si da seama ca nu mai poate inainta prin acest oras? Se pare ca asa „merge inainte” Clujul!

 6. Doresc doar sa amintesc si de mizeriile de blocuri intre 2 case de la intersectia 7 strazi. Acolo tpt Primaria a aprobat un PUZ-PUD jegos si au rasarit 2 blocuri intre case.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.