Închide

…dar cine eşti dumneata, domnule Cluj?!

Opinie by Mihai Prodan - iun. 24, 2014 60 51733

Clujul merită, Clujului i se cuvine, Clujul e superior şi clujenii au moţ.

De unde atitudinea aceasta de superioritate la clujeni, într-o ţară de la periferia Europei (ca nivel de trai, bineînţeles) copleşită, prin opoziţie, de complexul de inferioritate ba în raport cu Bizanţul, ba în raport cu Europa – în funcţie de anul din istorie şi de zona geografică?

O parte din … merit? vină? o au presa în general şi unii ziarişti în particular. De când sunt jurnalist în Cluj, de 11 ani, am găsit acest discurs superior în tonul presei de atunci şi până acum cu constanţă – ba chiar accentuat pe alocuri, când e vorba, de exemplu, de plata impozitelor către Capitală şi primirea înapoi a subvenţiilor şi alocărilor bugetare sau când vreun clujean iese în evidenţă prin realizările sale. Ca să nu vorbesc despre cum e lăudată civilizaţia clujenilor în raport cu plebea care populează restul ţării. Clujenii or fi lenţi, dar sunt civilizaţi! Nu se grăbesc, dar nu înjură! Fetele-s mai faine, studenţii-s mai petrecăreţi, şoferii-s mai răbdători, moţul Clujului e mai-cu-moţ. Clujul e mai.

Dar, atunci, hai să vedem câteva cifre:

Clujul nu are nici cel mai mare PIB din provincie – nici pe departe: e depăşit de Bucureşti, fireşte (142 miliarde lei în 2013), Timiş (30,6), Constanţa (25,6), Braşov şi Prahova (21,8, respectiv 21,7), chiar dacă acestea ultime două sunt la mică distanţă în faţa Clujului (21,1). PIB-ul pe cap de locuitor e cel mai bănos în Ilfov (12.012 euro în 2013), Timiş (10.507), Argeş (8.844) şi Braşov (8.681)– şi abia apoi în Cluj (8.222 euro pe cap de locuitor în 2013). Deci eventual clujenii se pot lăuda că sunt al cincilea sau al şaselea cel mai tare judeţ din ţară la acest capitol.

I s-a dat purcoi de bani europeni pe mână, doar să-i culeagă, şi s-a făcut că nu-i vede – doar, doar îi vor sări direct în portofel! Am reţinut în urmă cu o lună declaraţia directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Marcel Boloş despre banii alocaţi cu dedicaţie Clujului şi doar Clujului în toată regiunea Nord-Vest: “Clujul ca pol de creștere a avut o sumă rezervată de bani și nu a fost îngrijorat că are o competiție, și poate s-a lăsat într-o stare de confort. Din 478 milioane euro, 80 au fost la Cluj doar pentru faptul că este pol de creștere”. Că veni vorba de POR, e bine de ştiut că, în regiune, sunt alte oraşe şi judeţe mai prolifice la atragerea banilor europeni: ies în evidenţă în această direcţie Bihorul, Bistriţa-Năsăud şi chiar micul judeţ Sălaj. Toate au intrat în competiţie şi au atras bani, în vreme ce mamutul Cluj a aşteptat. Pentru că merită. Şi pentru că i se cuvine.

Gandul.info a realizat recent topul judeţelor din ţară cu cel mai bun nivel de trai – un clasament compozit unde au fost luate în calcul mai multe elemente, între care rata şomajului, PIB-ul pe cap de locuitor, speranţa de viaţă şi chiar suprafaţa spaţiilor verzi. Ghiciţi pe ce loc s-a clasat Clujul.

A fost depăşit de: Timiş (pe prima poziţie în topul calităţii vieţii), Bucureşti, Ilfov şi Sibiu.

Şi e, în mod cert, unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară.

Veţi spune că IT-ul. Că specialişti, că bani mulţi, că profituri mari pe contracte din străinătate. Şi voi răspunde că majoritatea acestor contracte vin în Cluj doar pentru că e forţa de muncă ieftină – în orice caz mai ieftină decât în restul Europei, că o bună parte din piaţă e doar IT support – adică băieţii pe care-i suni tu englezul sau finlandezul când ţi se strică imprimanta – că oraşul nici nu se năzăreşte pe harta marilor hub-uri de IT din lume şi că, în linii mari, informaticienii de azi sunt ce erau croitorii de ieri. România a fost “croitorul Europei”, e rândul Clujului să fie “băiatul de la IT” pentru bătrânul continent.

Influenţa imperiului austro-ungar? Doar capitalele fostelor mari imperii mai trăiesc din amintirile de acum două secole. Centrul oraşului e frumos, ne facem poze, lăudăm semipietonalele şi istoria multimilenară oraşului dar adevărul e că, de la majoritari în cetate, maghiarii au ajuns să fie minoritari, şi tendinţa continuă – şi oricum, lucrurile astea s-au întâmplat acum mai bine de 100 de ani. Şi chiar şi aşa, să fi contat Clujul în ecuaţia acestui imperiu, sau măcar a acestei provincii a sa, mai mult decât alte oraşe? Da, dar nu mai mult decât Braşovul şi Sibiul, oraşe de frontieră cu mai multe privilegii “de la împăratul” şi deci mai bogate.

Mediul academic? Poate. Nu-l cunosc, în general e tăcut şi ermetic. Ce e clar e că studenţimea stă în oraş, în general, câţiva ani – nu suficient cât să-şi pună amprenta asupra acestei atitudini mai bătrână decât ei.

Deci dragi clujeni, eu zic să coborâţi cu picioarele pe pământ şi să vă ridicaţi de pe patul de lauri pe care vi l-aţi aşternut. Clujul nu merită, Clujului nu i se cuvine. Clujul trebuie să demonstreze.

Şi deocamdată pe mine nu m-a convins.

 

PS Mi-am mai amintit ceva – am asistat în această seară la un eveniment de strângere de fonduri pentru un tânăr care şi-a pierdut vederea. Pentru eveniment s-au mobilizat o mulţime de oameni, între care Florin Piersic şi Marcel Pavel.

Poate sunteţi curioşi care e costul operaţiei.

Sunt 8.000 de euro pentru ca un tânăr să vadă din nou

Sunt clujeni – şi nu puţini! – care cheltuie banii aceştia într-un concediu.

60 comentarii

  • Poate ar fi bine sa va documentati mai mult. Nu confundati judetul Clujcu Polul de Crestere Cluj Napoca, stabilit prin hotarare de guvern. Sunt 7 poli de crestere in Romania, fiacare a avut bani alocati pentru ca li se cuvine! Se cuvine sa incurajezi dezvoltarea motoarelor economice ale tarii.

   • Am citit comentariile care sunt mai mult o statistica facuta in interesul unora sau altora, cred ca atunci cind incerci sa-ti croiesti drum in viata , oriunde o faci , functie de doza de noroc sau de sansa reusesti sau nu . Asta nu cred ca te face mai intelept sau mai indreptatit ca sa emiti pareri mai mult decit cu titlu personal , si asta intr-un cerc de prieteni. Dezbaterile de multe ori duc intr-o directie buna sau nu , acum sau creat ofense si impresii gresite, parerea mea referitoare la sectorul mult discutat IT , nu genereaza taxa pe valoarea adaugata, genereaza doar venituri peste medie pentru cei implicati in sistem, si asta nu inseamna ca sunt super-contribuabili la PIB , dar asta nu e treaba mea sunt altii care ar trebuii sa ii preocupe. Acest mesaj se adreseaza autorului , care nu s-ar fi aflat in postura de a scrie acest articol daca nu ar fi incercat sa-si creeze un drum in acest oras, si pentru mine este un paradox acest oras cu toate ca m-am nascut aici de unde se trage toata aceasta bunastare , industrie nu , servicii pentru cine , si atunci?

 1. Exista libertate iar daca nu-ti place Clujul se poate pleca linistit, in orice caz Clujul este unic cu oameni speciali, daca in 11 ani nu ai simtit vibratia acestora e destul de grav sa nu zic ignorant. Cat despre cifre nu stiu de unde le-ai luat dar sunt eronate, Clujul este pe locul 3 dupa Bucuresti si Timisioara, sa nu uitam ca banii se trimit in Capitala, iar in Timisoara vin si pleaca banii fiind mai aproape de Europa.

  • dacă eram maghiar şi criticam Clujul bănuiesc că mă trimiteaţi în Ungaria 🙂
   Înţeleg afirmaţia dvs – la care rezonează foarte mulţi – că oraşul e “unic cu oameni special” – dar spuneţi-mi: ce-l face aşa de unic? iar oamenii – de ce-s atît de speciali? “Vibraţiile” nu sunt un argument. Şi chiar dacă ar fi, una e entuziasmul constructiv de care bănuiesc că vorbiţi dvs şi alta e sentimentul de superioritate de care vorbesc eu.

   • De ce m-ai cenzurat anticlujeanule ? Pt ca mi-am exprimat parerea despre tine ?! Eu n-am voie, dar tu sa terfelesti Clujul si clujenii, ai ! Si de-aici se vede cine da in clujeni …

     • Comparandu-va cu un handicapat, mi-am expus o parere despre cine ar putea scrie asa enormitati grosolane despre Cluj si clujeni . Cu site-ul clujean v-a publicat tirada anticlujeana fara cenzura, normal era sa aveti puetrea de a faca la fel si cu comentariile trimise . Faptul ca va exprimati ” nu va permit acest limbaj „, dupa ce provoci clujenii cu tampeniile scrise, denota un caracter slab , genul omului care loveste din spate si fuge de la locul faptei , aratand ca e un fals viteaz, in realitate un fricos de doi bani .

     • domnule Vass, eu am adus argumente în vreme ce dvs m-aţi făcut handicapat (şi nu m-aţi comparat cu unul). Fiţi liniştit – şi le garantez tuturor celor care au participat civilizat la această dezbatere – că remarca dvs a fost şi singura care a fost ştearsă – la câteva ore după publicare, pentru că nu aţi oferit argumente, doar injurii.
      vă aştept cu interes argumentele pentru faptul că ceea ce am scris sunt „enormităţi grosolane” sau „tâmpenii” – ca să mă exprim cu cuvintele dvs.

   • Vedeti dumneavoastra nu are nici o treaba orgoliul cu realizatea, mergeti 1-2 ani in Bucuresti sau in alt oras si poate apoi veti aprecia cu adevarat orasul Cluj. Daca nici asa nu reusiti mergeti putin in zona Bascilor in Spania sau in Romagna din Italia si veti gasi similitudini cu atmosfera din Cluj.
    Cel mai important argument indiferent de parerile personale: Clujul este un oras iubit si atractiv pentru multi romani si straini, daca nu ar fi lumea nu ar mai veni aici, toti ar merge la Bucuresti, Timisoara, Iasi, Sibiu, Brasov sau alte orase..dar CLUJUL E CAPITALA TRANSILVANIEI!
    Cat despre sistemul universitar mai verificati pe ce locuri sunt universitatile din Cluj-Napoca la nivel national si european, USAMV si UBB-ul stau foarte bine. http://foodnews.ro/usamv-cluj-napoca-pe-locul-45-la-nivel-european-in-clasamentulu-multirank/

    • Nu mai exista demult transilvania ca entitate, de aceea „capitala transilvaniei” e o aberatie. Exista doar Romania unde capitala e Bucuresti(oricat de urat ar fi el desi are mai multe parcuri decat palma de pamant din centrul clujului care in ultima vreme a ajuns sa fie mai aglomerata duminica decat mall-ul). Sunt de acord cu cele zise in acest articol. Este un oras ok-ish dar doar pentru Romania. E un oras curat, cat de cat civilizat si cam atat. Restul comparatiilor sunt inutile. Este un oras micut, relativ gri si scump in draci.

     • transilvania este mult diferita de restul romaniei – face parte din west – cu bune si rele
      in Cluj industria de IT a depasit demult idea de call center – salariile sint la fel ca in bucuresti deci nici nu ar avea cum sa reziste pe piata cu asa ceva.
      nu inseaman ca nu exista call center-uri etc – sint.. dar sint si firme puternice care fac software la nivel de USA – deci peste europa.
      In rest este f civilizat si curat si cu oameni cam pictisitori.. Multi asa zisi aritsti, hipsteri d eimprumut maimutarind westul etc.. dar oricum cu MULT peste majoritatea oraselor europene – mari sau mici.
      Ai mai multa libertate ca in west si este chiar mai curat si mai sigur.. doar ca este un oras mic – nu este la fel de cosmopolitan ca orasele mari.. dar parerea mea este ca va intrece timisoara in urmatorii ani.. restul oraselor sint oricum nesemnificative ..
      Bucuresti Cluj si Timisoara sint singurele localitati in Romania care pot avea pretentii de oras .. Timisoara conduce la mentalitate fata de Cluj .. Oameni tot de treaba dar mai deschisi la minte .. Clujul in ultima vreme e cam napadit de parveniti de la sate sponsorizati de capsunari si pitipoance mai mult sau mai putin artiste.
      Dar pt Romania – in afara de faptul ca femeile lasa de dorit in Cluj in rest e ok.

  • Aroganta tipica a unor „clujeni adevarati” nu aduce nicun beneficiu in realitate. O parte din cei care sunt cu adevarat valorosi, vor urma cu siguranta acest sfat: vor pleca din Cluj spre alte orase care se misca intradevar, nu doar dau din gura despre o glorie demult apusa…

 2. Cum isi permite acest nimeni sa jigneasca o comunitate intreaga de profesionisti numindu-i operatorii call center a Europei, sa denigreze mediul academic, sa suceasca in mod josnic si pervers o campanie de strangere de fonduri si sa nihilizeze istoria si populatia acestui oras?! Acum cine e cel cu compleze de suerioritate?!

  • Stimata doamna, Clujl nu exista total de independent de restul lumii, pe o planeta indepartata. Prin urmare, „valoarea” Clujului se raporteaza excluziv la „restul lumii”. Si deocamdata cifrele ne arata ca Clujul nu e fruntas, nici pe plan economic, nici academic, nici macar in Romania. In Europa e undeva, marginal, la concurenta cu Kosice si Debrecen…La un singur aspect isi depaseste Clujul clar „concurenta”: mandria prosteasca bazata pe ignoranta (exista aici 2 comentarii care o dovedesc cu prisosinta)…

   • Domnule kalusenburg, te rog sa verifici rankingul universitatilor clujene atat national cat si international, poate asa ne scutesti de opiniile tale prost informate, UBB e pe locul 3 national, si USAMV pe locul 18 dar pe primul loc ca universitate de profil agricol din tara, si aceste rankinguri se fac in functie de nr de studenti, deci e normal ca universitatea din bucuresti sa fie pe primul loc, doar aduna sudenti din Moldova, Oltenia, Dobrogea, Banat si unii din Transilvania. Asa ca te rog scuteste-ne de comentarii ignorante, daca vrei sa-ti impartasesti opinia fa-o la modul pertinent cu comentarii valide, cat despre articolul tau Mihai, poate tu numesti asta presa, vb lui turcescu, e usor sa arunci cu rahat in ventilator si sa vezi pe cine improasca, dar Clujul e o idee, o stare de spirit, e acasa pentru multi dintre noi, ne mandrim cu ce realizeaza, ne dorim sa realizeze mai multe, si vrem sa fie un standard de civilizatie, ideea e nu ce nu se realizeaza, e ce vrem sa realizam si cum vedem viitorul Clujului.

  • Dna Elena, vă mulţumesc pentru comentariu vă răspund cu respect, ca un nimeni care am luat pulsul acestui oraş mai bine de un deceniu: ştiu că sună nepopular, şi mă aşteptam la astfel de reacţii, dar realitatea că foarte multe (vedeţi, eu nu generalizez vorbind despre întreguri) dintre investiţiile în IT din Cluj sunt nearshore: cu clienţii în Anglia, Germania sau Franţa şi forţa de muncă în România, întocmai ca lohn-ul din confecţii de acum câţiva ani. Despre campania de strângere de fonduri vă spun cu respect că aţi înţeles pe dos: să nu aibă clujenii mândri de statutul lor 8.000 de euro pentru ca un tânăr să poată vedea din nou, de e nevoie de această campanie de strângere de fonduri? Ba da îi au, dar preferă să-i folosească altfel. Iar despre mediul academic chiar nu văd unde credeţi că e denigrarea, dimpotrivă, am admis că e una dintre posibilele explicaţii. Acest mediu a pregătit nume mari, profesionişti excelenţi în domeniile lor – dar, din ce ştiu, aceştia nu au această atitudine de superioritate, în ciuda realizărilor lor.

   • Dle Prodan, Va multumesc ca mi-ati raspuns cu respect, insa respectul dvs nu trebuia manifestat fata de mine, ci fata de intreaga categorie de oameni la care faceti referire in acest articol.

    Privitor la domeniul IT, sunt de acord ca forta de munca e ieftina si ca multe dintre proiecte au clienti peste granite, dar munca depusa cu un efort greu de imaginat celui care nu trudeste intr-o asemenea companie nu trebuie redusa la aceea de „baiatul de IT”. Calitatea muncii lor nu merita sa fie etichetata in acest mod.

    In al doilea rand, mediul academic este inchis, ermetic si departe de a fi perfect. Daca nu il cunoasteti in profunzime, nu il aduceti in discutie si cu atat mai mult, nu puneti un semn de egal intre mediul universitar si studenti care vin si pleaca. El inseamna mult mai mult de atat. Inseamna studentii care raman. Si consider ca va inselati privitor la amprenta pe care acestia de pe urma o lasa asupra acestui oras. Daca petreceti mai mult timp in Cluj, atat pe timpul vacantelor, cat si in restul anului, veti intelege ca orasul are o anumita atmosfera cand e plin de studenti. Fie ca vin si pleaca, generatiile noi sunt mereu aici, sunt entuziasti, tineri si energici, au initiativa si se implica, iar acest lucru se reflecta.

    Cat despre strangerea de fonduri, consider ca aceasta situatie nu este o exceptie. Peste tot in tara oamenii mor in spitale cu CAS-ul platit fara sa aiba parte de ingrijiri si nimeni nu se sinchiseste de ei. In toate orasele romanesti exista oameni doldora de bani carora le pasa catusi de putin de tragedia altora. Nu mi se pare asadar demn de mentionat un astfel de aspect ca fiind un simptom al superioritatii clujene.

    Nu traiesc intr-o realitate proprie, nu cred ca acest oras trebuie pus pe un piedestal, dar am observat ca atacul la adresa Clujului a devenit un leitmotiv. Nu inteleg cum un roman se poate simti deranjat de un oras intreg, avand in vedere ca majoritatea strainilor stabiliti aici sau doar turisti il caracterizeaza ca un loc incredibil de prietenos, cu oameni deschisi si primitori. Si daca considerati ca Clujul are o imagine pozitiva pe care nu o merita, ce propuneti? Sa o desfiintam? Cati cetateni romani mai pot spune ca sunt mandri de orasul lor? Nici prea multa mandrie nu e buna…

    Probabil ca reactia mea a fost dura, insa ar fi fost total alta daca expunerea dvs ar fi fost una completa. Spuneti ca ati luat pulsul acestui oras de mai bine de un deceniu, si totusi nu ati gasit un aspect pozitiv, doar cateva pe care sa le includeti ca posibile explicatii. Oameni mai putin impulsivi ca mine v-au oferit in comentariile lor argumente solide. Mi-ar placea sa cred ca nu sunteti un nimeni, ci un om al presei care isi face temele si scrie cu valoare, scrie pentru a comunica informatii, pentru a hrani dorinta de cunoastere. Pentru asta, consider ca trebuie sa luam in calcul mai mult decat propria opinie.

    Va multumesc!

 3. Mihai are perfecta dreptate in partea de Post Scriptum:), asta nu inseama ca in restul articolului nu are, dar e parerea lui si o respect. Mai vreau sa spun ca din punctul meu de vedere, Clujul merita 100% titlul de Capitala Europeana a Tineretului si ca tinerii clujeni sunt minunati prin ceea ce fac in Cluj, pentru performante in studii, in sport, pentru implicarea lor ca voluntari in evenimente, pentru acele multe ONG uri pline de tineri… pentru toata implicarea lor. Dar, cred ca la acest moment, Clujul nu merita titlul de Capitala Culturala Europeana, bine ca nu il primeste in viitorul apropiat si atunci nu-mi ramane decat sa sper ca pana in 2021 vom fi capabili sa ne ridicam la un alt nivel, evident la unul pentru care sa meritam acest titlu.

 4. Sunt multe presupuneri/speculatii … studentii nu stau doar cativa ani in oras, ci majoritatea raman aici. IT-ul are si suport, dar are si o componenta solida de creare soft (sunt in domeniu si chiar stiu foarte multi care creaza soft, de fapt nu prea stiu persoane care fac suport desi stiu ca exista si dintr-astia). Mediul academic e cat se poate de solid, probabil cel mai solid din tara (suntem singurul centru universitar unde toate universitatile de stiinta de nivel 1 – adica cercetare avansata, celelalte universitati de stat sunt universitati de arta care nu intra aici). De fapt si topul ad-astra al universitatilor confirma ca avem cercetare universitara cat se poate de solida. Avem 5 spitale categoria 1, orice alt oras din provincie ori nu are spitale de categoria 1 (cum e cazul Brasovului, Craiovei sau a Sibiului si de fapt a majoritatii), ori are unul (Tg Mures sau Constanta) sau doua (la Iasi si Timisoara). Practic in toata provincia fara Cluj sunt 6 spitale categoria 1, iar Clujul are singur 5 spitale categoria 1. Mai mult, in acelasi top ad-astra de cercetare, la institutii medicale pe primul loc in Romania (in ultimul top realizat, pe 2011) e un spital clujean. Deci dominam si domeniul medical.

  Cat despre PIB, el e legat direct de nivelul de industrializare si exporturi … Timisul, Argesul, Brasovul au industrie mai multa si implicit si exporturi mai mari (de „lohn-ul” asta a uitat autorul sa zica), insa noi stam mult mai bine la servicii. Ce e mai bine, sa ai industrie multa (mai multi muncitori, mai multa poluare) sau servicii mai tari (mai multi angajati cu studii superioare, salarii mai mari)? De fapt se si vede in topul salariilor ca suntem primii din provincie ca nivel de salarizare. Si nu numai, si la depozite bancare. Adica avem mai multi bani ca altii, chiar daca stam mai prost la PIB. Si, culmea, platim si mai multe impozite la buget decat restul provinciei, cu tot nivelul mai bun de industrializare din Timis, Arges sau Brasov. Adica desi nu suntem cei mai tari la PIB si industrie, producem mai multi bani pentru bugetul tarii dar si pentru buzunarele noastre (salarii, depozite). O fi bine, o fi rau?

  Are sens sa comparam Clujul cu restul provinciei din punct de vedere cultural? Este un studiu, Vitalitatea culturala a oraselor, Clujul e pe locul 1. Si e normal sa fie asa, avem nu doar doua opere, teatre nationale, filarmonica, dar si cel mai mare festival de film (TIFF), cel mai mare festival foto, cel mai mare festival de film de comedie (Comedy Cluj), cel mai mare festival de muzica (Electric Castle), am luat in ultimii 10 ani de 5 ori premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru (la premiile UNITER), la ultima editie am luat si premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, tocmai am luat si premiul pentru cel mai bun solist de opera la Gala Premiilor Operelor Nationale, cel mai bun solist si cea mai buna solista de balet, in 2013 la Premiile Uniunii Scriitorilor am luat premiul national pentru literatura, premiul pentru cea mai buna proza, avem cei mai tari artisti plastici din Romania (Adrian Ghenie e cel mai bine cotat artist plastic contemporan) iar Fabrica de Pensule e cel mai important spatiu de creatie artistica din Romania, avem concerte internationale mari mai multe decat toate orasele de provincie la un loc (Iron Maiden, Deep Purple, Roxette, Scorpions, Billy Idol, James Blunt, Lord of the Dance, UB40, Smokie, Morcheeba, Vaya con Dios, Chris Norman, Patricia Kaas, Goran Bregovic, Emir Kusturica, Buena Vista Social Club, Nazareth, BZN, Edvin Marton sunt doar cateva nume internationale celebre venite in ultimii ani) … deci chiar nu are sens sa ne comparam din punct de vedere cultural cu restul provinciei, pentru ca dominam clar domeniul.

  Chiar si pe plan sportiv, avem 2 echipe in Liga 1 la fotbal (ca si Bucurestiul, sa nu uitam ca Iasi, Constanta sau Craiova nu au nici una), din care una merge constant in cupe internationale si ia si cupe nationale, avem echipa de top la baschet masculin sau handbal feminin, cu titluri luate in anii recenti sau participari in cupe europene, avem echipa campioana la fotbal feminin in ultimii 4-5 ani, avem echipa recent campioana la raliu, etc. Avem stadione de top si in curand si polivalenta de top, bazine olimpice, etc. Cine mai performeaza la atatea sporturi in paralel? Nimeni.

  Cam asta e realitatea si e usor verificabila. Adica exista motive pentru care ne mandrim cu Clujul, nu e doar o lauda fara acoperire. Stiu ca pe unii ii deranjeaza ca ne laudam (si nu ma refer la autor ci la altii din alte zone ale tarii), dar asta e realitatea.

  Pe de alta parte, criticile sunt bine venite atata timp cat nu pierdem din vedere realitatea. Avem multe locuri unde putem sa imbunatatim lucrurile (in special la aspectul orasului), chiar daca pe ansamblu dominam copios provincia (oricine isi inchipuie altceva, e naiv) si pe alocuri depasim si Bucurestiul (care, altfel, e greu de depasit fiind o diferenta semnificativa de populatie).

  • bună seara dl DanT, vă mulţumesc pentru observaţiile pertinente.
   chiar dacă per ansamblu aveţi argumente solide, dar aş avea şi eu câteva observaţii la ce aţi spus:
   deşi în Cluj vin foarte multe premii culturale, performanţa culturală afectează prea puţin clujeanul de rând (e de notorietate studiul IRES în acest sens).
   Clujul stă bine la depozite, dar aţi uitat să menţionaţi că acestea aproape egalează volumul creditelor (vorbim de persoane fizice).
   Iar despre servicii – în cazul multora e vorba doar de forţa de muncă ieftină – nu doar în IT, ci şi în contabilitate, recuperare de creanţe etc. Aveţi dreptate că e preferabil să excelezi în servicii decît în industrie, dar cînd motorul e de fapt forţa de muncă ieftină – salariile cresc, cum bine aţi subliniat, până la nivelul când acesta nu va mai fi un avantaj competitiv.
   aţi menţionat de cercetarea în universităţi, dar vă amintesc că, în ciuda a tot ce spuneţi, nicio universitate clujeană nu apare în clasamentul Shanghai, care măsoară tocmai output-ul.
   altfel, vă mulţumesc pentru comentariul foarte bine argumentat.

 5. bai…nu stiu, da mie mie se par foarte umili, prietenosi si ajutatori clujenii..nu stiu de unde ai tras tu concluzia de superioritate..si de ce ai generalizat in halul asta :)) fiecare padure cu uscaturile ei dar totusi.. nu stiu daca ai observat sau nu dar lucrurile in orasul ala sunt intr-o oarecare armonie si cred ca asta conteaza mai mult.merita clujul macar pentru contrastul pe care il are cu jegul de bucuresti si ma refer aici la jegul uman, nesimtirea caracterului de bucurestean…aici la bucale parca fiecare trage cu dintii mai mult pentru el, la Cluj macar am vazut ca sunt mai pe val toti, iti mai arunca o mana de ajutor parca..pare ca toti plutesc si nu ii doare sa plutesti si tu langa ei. ncc

  • Bravo domnule! Foarte corecte observatiile. Probabil ca individul are ceva frustrari si a vrut sa refuleze in public.. Cui nu-i place de noi, sa plece in alta parte!

   • Bravo, bravo! Asta e secretul succesului: sa ii trimitem pe toti de unde au venit. Foarte inteligent mesajul tau, „domnule”, desi cu siguranta domn nu esti…

 6. Nu inteleg sensul acestui editorial. Clujul si clujenii sunt cum sunt. Unora le place orasul si clujenii, altora nu. Printre alte calitati si defecte multi clujeni sunt mandri ca sunt clujeni si ardeleni. Asa suntem, sunt lucruri care nu se pot schimba

 7. […] Inainte cititi asta: o poastare despre de ce e gresita atitudinea clujenilor cand vine vorba de orasul lor. Ce am retinut eu: clujenii ar trebui sa se abtina de la a avea o atitudine pozitiva fata de oras deoarece acesta nu este fruntas. Si acum intrebare: cum poti construi ceva daca tu nu crezi in ceea ce faci? Cum poti ajunge sa fii mai bun daca nu faci nimic? Si mai ales, daca nici macar nu ai o atitudine de sustinere? […]

 8. Auzi baiete, de ce mai stai in Cluj? Hai fuguta in satul de unde ai aparut! Probabil ca nici nu esti ardelean. Du-te la tine si mori de foame. Clujenii adevarati si Clujul n-au nevoie de vinituri ca tine! Hai PA!

  • Uite, domnule Klaus, din cauza oamenilor ca dumneata, cu aceasta atitudine de ‘clujean adevarat’ suntem scarbiti. Am facut facultate aici, lucrez aici si platesc chirie aici de 5 ani. Clujul e frumos din cauza non-clujenilor, sau cum vreti dumneavoastra sa le spuneti, ‘vinituri’. Mi se pare nedrept sa fim catalogati in acest mod de oameni ca dumneata, care probabil ati fost adusi pentru a munci in fabrici, de prin satele marginase si care probabil ati primit apartamente aici, cu 2 sau 3 generatii mai in spate de pe vremea lui Ceasca. Ma amuz si ma gandesc oarecum la domnii ‘unsi ai lui dumnezeu’, pentru ca s-au nascut aici, nu pentru ca au facut ceva.
   Cu ce sunt eu mai inferior ca nu sunt clujean si ca n-am buletin de Cluj? Ca nu merg pe strazi sa strig ‘haide U’ si sa ma bat cu oamenii pe strada? Ca sunt ingrozit cand un taximetrist imi povesteste cum un tata si un copil de 6 ani s-au suit din fuga la el taxi ca-l fugareau U-istii iesind de la meci, pentru ca avea fular cu CFR?
   Stimate domn Klaus, in afara de U CLUJ-NAPOCA, clujenii dumneavoastra cu ce se remarca?
   Va spun eu cu ce. Cu simplul fapt ca aveti UBB si ca ati creat un mediu propice pentru a se intalni oameni faini din toata tara, care sa lege prietenii. Pur si simplu existati. Si tind sa cred ca principala ocupatie a CLUJENILOR ADEVARATI este sa-si dea apartamentele in chirie.
   Imi place Clujul, dar evit cu orice pret bastinasii ca dumneata.
   Numai bine

   • stimate domn, aveti perfecta dreptate! Clujul a fost una, Cluj-Napoca e alta! pana in 1974, cand a inceput dezastrul industrializarii socialiste, Clujul putea concura cu orice oras european la capitolul nivel de civilizatie; de atunci, s-a umplut de prostime, iar copiii acestei prostimi sunt cei pe care-i vedeti urland ca ei sunt rrrromani si u-isti, fiindca alte „calitati” n-au cum invoca; Clujul are elemente de forta, dar acestea nu sunt creatia boborului ci a unei minoritati de elita, cu o influenta nesemnificativa asupra restului cetatenilor.

    • Aveti perfecta dreptate, toate articolele anti Cluj sunt de fapt o miscare impotriva separarii transilvaniei de Romania deoarece cea mai posibila capitala ar fi Clujul. Aceasta miscare a fost intuita de regimul comunist si tratata ca atare prin migrarea culturii. Populatia locala are un cuvant din ce in ce mai mic de spus insa se aud voci din ce in ce mai pregnante care spun ca acea unire s-a facut cu baioneta in mana si mai putin cu vointa nationala. Aceste articole sunt doar o metoda de a prostii lumea ca suntem sub ocrotirea Bucurestiului. Ce gluma buna. As fi curios ce PIB ar avea bucurestiul la 5 ani dupa federalizarea economica. Cine ar mai plati pentru autostrazi sa mearga miticii la mare? Cine ar mai subventiona traiul opulent si ostentativ dus de orice analfabet din sleahta dumneavoastra de banditi. Domnule prodan, nu vei mai avea cerneala sa scrii in momentul cand nu-ti va mai fi subventionata de ardeal.

 9. Cunosc bine cateva orase austriece. Locuitorii de-acolo sunt la fel de mandri de orasele lor. Probabil la fel e peste tot. Se numeste patriotism local

 10. Cum sta Clujul la salarii?
  Nu conteaza PIB-ul per cap de locuitor, ca doar nu mananca oamenii Dacii pe paine, cat conteaza salariul mediu.
  Deci repet, cum sta Clujul d-le Mihai Prodan la salarii? Cat e salariul per capita comparativ cu Timisoara, Sibiu sau alte orase pe care observ ca le preferati desi painea o mancati de la Cluj, nu acolo.

  • bună ziua,
   nu am mai menţionat şi salariul mediu pe judeţe pentru că aceasta este o opinie, nu o analiză – dar dacă totuşi l-aţi precizat, atunci ştiţi două nuanţe – pornind de la realitatea că, după Ilfov, în provincie salariul mediu e într-adevăr cel mai mare în Cluj. Dar: 1 – diferenţele între judeţe sunt foarte mici (20 de lei pe lună faţă de următorul clasat, de exemplu, adică ceva mai mult de 1%) şi 2 – preţurile din Cluj-Napoca, unde e o întreagă analiză de făcut, sunt foarte mari comparativ cu alte oraşe. Ce e cert e că piaţa imobiliară e cea mai scumpă din provincie, fapt care grevează salariile cu chirii sau rate la bănci mai mult decât în alte judeţe. Deci aveţi dreptate, acesta e un indicator, dar mai important e nivelul de trai.

   • …MP sunteti din ce in ce mai ridicol la orice argument solid, pertinent, gasiti un :”dar” cat se poate de penibil…daca v-ati lipit de acest oras de 11 ani, incercati sa vedeti partea buna a lui si sa puneti umarul la mai binele lui si sunteti binevenit intre cei care de generatii construiesc aici, daca nu,… indreptati-va spre fruntasele Buc, Ilfov, Timis, Constanta, Ploiesti, Sibiu, etc. Cred ca va asteapta cu bratele deschise, tocmai pe dvs.

 11. Non-clujenii vin la Cluj cu respect, admiratie si emotie.
  Fac scoala sau facultatea sau amandoua, dupa caz, la Cluj si se stabilesc aici.
  Invata sa-si dea jos covorul de pe perete, sa nu se imbrace cu paiete si sa faca nunti ziua, nu noaptea, ca doar nu suntem la tara.
  Incep sa se simta si ei cu adevarat de la oras, nu dintr-un targulet mic si prafuit, iar Clujul nu li se mai pare asa mare branza ca si cu 5-10 ani in urma cand erau fascinati.
  Si deschid gura si incep sa scrie articole precum a scris acest Mihai Prodan.
  E momentul sa renuntati la complexe si sa intelegeti ce va ofera acest oras.
  Daca nu va place, stiti unde e Calea Turzii, Calea Floresti, Baciu si Traian Vuia, drumurile catre casutele voastre de bastina.

 12. Va rog sa verificati datele si sa le si ganditi. Motivele pentru care bucurestiul are un PIB atat de umflat cuprind a) raportarea institutiilor publice de la centru, care nu reflecta economia, ci efectul centralizarii politice, adica monopolul fiscal si administrativ care concentreaza resurse prin forta legii. Al doilea motiv este b) firmele mari, de la un anumit nivel de relevanta sunt obligate sa inregistreze sediul central la Bucuresti, desi o mare parte din activitati sunt desfasurate in toata tara (eg Orange etc.). Acest lucru tine din nou de monopolul politic, care distorsioneaza alocarea economica a resurselor. Deci Clujul are de castigat din orice diminuare a privilegiilor fiscale centralizatoare ale bucurestiului. Lipsa de documentare si de intelegere a violentei centralismului Capitalei este o insulta adusa inteligentei si buzunarelor locuitorilor Clujului, va rog sa nu insistati pe directia aceasta, sunteti pe ruta gresita a istoriei. Viitorul este al descentralizarii. Orice resursa plecata la Bucuresti este pierduta pentru zona noastra, si se continua efectul redistributiv care exploateaza Transilvania pentru a dezvolta infrastructura sudului precum si afacerile baronilor moldo-munteni.

  • bună ziua, dle Codrescu. Toată România se supune acestui cadru legislativ de care amintiţi, nu doar Clujul. Şi Timişul, Sibiul, Aradul, Craiova şi aşa mai departe sunt în aceeaşi situaţie. Tema acestei discuţii nu e descentralizarea ci dacă este sau nu legitimă această atitudine a clujenilor faţă de restul ţării (şi faţă de Bucureşti, dacă vreţi, dar nu exclusiv).

   • Faptul ca toata lumea se supune acestui cadrul legislativ nu il legitimeaza si nu are aceeasi semnificatie: depinde cat de mult contribui la bunastarea centrului. Observatia are legatura cu tema deoarece ati invocat ciferele Bucurestiului pentru a sugera ca, in realitate, Clujul nu este atat de prosper si de merituos cum se crede. Am vrut sa anulez doar sectiunea cu Bucurestiul> Subtextul este ca, in conditiile in care violenta confiscatorie a centrului ar fi atenuata, toti locuitorii Clujului ar deveni mai prosperi si mai liberi, iar dezvoltarea s-ar accentua. Daca autostrazile ar fi tinut de bugetul judetului autostrada spre Oradea, deci spre Occident ar fi fost terminata. Asa bucurestenii se dau pe autostrada in weekend> Pe de alta parte eu nu am perceput vreun orgoliu al clujenilor fata de cei din Bistrita sau Zalau. E clar ca atunci cand ne mandrim cu Clujul ii includem pe studentii si cei ce raman aici ca fiind crema Transilvaniei. Astfel ca esenta argumentului dvs. este o suparare pe proprietarii care incaseaza chirie. Hai sa vedem : imaginati-va ca toti acesti proprietari dispar. Atunci toti chiriasii dispar si ei, pentru ca vor trebui sa mearga inapoi acasa. Faptul ca chiria este mare e o functie a cererii si ofertei. Cel mai bun mijloc de a o scadea sunt constructiile, cresterea ofertei si scaderea cererii – piata va regla acest lucru.

    • Eu sunt salajean, am facut facultatea in Cluj, 4 ani, am locuit 10 ani in Cluj si nu am simtit pt un moment ca sunt vinitura cu se mai referan unii prin comentarii, am prieteni clujeni, salajeni, hunedoreni, valceni, suceveni etc. Tot tam-tam-ul asta porneste de la faptul ca ne mandrim cu orasul Cluj, si e adevarat clujenii se mandresc cu el, eu ma mandresc cu el, si nu ne mandrim cu ce nu s-a realizat, ne mandrim cu potentialul orasului de a fi fruntas, un potential dat atat de clujeni cat si de restul, ce-i veniti, care raman isi fac o viata in Cluj, si contribuie la dezvoltarea orasului, si daca tu nu intelegi Mihai de ce ne mandrim cu el, ne mandrim pt ca intr-o mai mica sau mai mare masura ce este Clujul azi este munca fiecaruia dintre cei care au locuit sau locuiesc in Cluj si e normal ca omul sa fie mandru de munca lui.

 13. Adevarat, frustarea poate fi mare, dar oare nu presa a avut o contributie majora, ardeleni sunt tot romani, Dumnezeu sa-i protejeze, dar din nefericire au trimis niste caricaturi de oameni sa guverneze, au trimis scursurile lor, pentru ca au fost inselati ca noi toti de altfel din orice regiune ne-am afla, un lucru este cert suntem romani si trebuie sa ramanem uniti….

 14. Despre ce PIB vorbiti domnule Prodan? Despre PIB-ul unei capitale intr-un stat de tip centralizat mafiot? Atacati intr-un mod virulent un oras saracit de politica centralizata, dau un singur exemplu desi sunt sute, Group Ama imediat dupa ce a cumparat BT asigurari. Toate pleaca la Bucuresti, ca ziarist ar trebui sa va puneti intrebarea de ce? Muzica, cultura, oameni de afaceri. Obiectivismul dumneavoastra, fara suparare, este unul de curtea scolii. Veniti dupa 24 de ani sa criticati atitudinea Clujului. Ati vazut ce s-a intamplat cand ultimul ziarist adevarat a scris un articol obiectiv despre dezechilibrul capitalei fata de provincie? A fost inchis pentru tradare de tara. Concluzia mea este ca dumneavoastra impreuna cu toata mass media din aceasta tara sunteti o gluma proasta la adresa populatiei. Parerea dumneavoastra, desi are putere avand in vedere circumstantele, nu conteaza. Multumesc

 15. Foarte slaba analiza. Vorbiti despre oras si folositi date la nivel de judet ca sa aratati ce prost sta Clujul. Poate faceti un mic efort si faceti comparatii intre orase, pe date, fara manipulari jenante. Inca un ziar on line de calitate inferioara. Pacat.

 16. Parerea mea e ca doar un frustrat care asteapta ca propriul oras sa faca ceva pentru el poate debita aceste argumente, vadit partinice, si o parte din ele eronate. Nu mai zic de faptul ca ai incurcat polul de dezvoltare cu judetul, apoi cu municipiul si nici tu nu mai stii de fapt ce compari. Plus ca ai analizat partinic orasul, fara sa iei in calcul bunatatea, civilizarea, bun simtul si prietenia oamenilor. Ai analizat totul din punct de vedere statistic, matematic, economic… Nu ai adus niciun argument legat de caracterul oamenilor, de modul de a se organiza ca si comunitate, de modul de a se implica civic si de emotia de apartenenta la oras. Ori tu spui ca ne purtam nasul in vant… Dar pe cine ai vazut tu din Cluj ca isi poarta nasul pe sus cand se plimba prin alte regiuni si ca e arogand doar ca e clujean? Nu cumva ceilalti ne-au creat acest „par de lauri” aka stereotip pozitiv, pentru ca au venit pe aici si ne-au cunoscut si ne respecta aproape mutual? PS: http://www.ziardecluj.ro/clujenii-la-fel-de-multumiti-de-orasul-lor-ca-cei-din-amsterdam

 17. „Clujul merită, Clujului i se cuvine, Clujul e superior şi clujenii au moţ. ”
  Cine a spune chestiile astea ? Clujenii ?…De cand….Articol fara rost.
  Ia uite fac o pauza de la sapat rosiile si dau peste articolul asta dar nu stiu cum naiba am ajuns la el. Am citit titlul si apoi pana la mijloc. Totusi ma atrag rosiile mai mult , stii de ce ?
  Asa-i ca nu stii ?
  PS : Probabil ca vrei sa fii constructiv dar trebuie sa mai „cauti”

 18. Vad ca multi ati inteles fix nimic din articolul asta. Ca sa sintetiz: Clujul e un oras care l-a votat majoritar pe Boc. PE BOC! Deci despre ce vorbim aici, domnule?

  • Poate tu nu stii despre ce vb, Clujul l-a votat pe boc pt ca el a fost cel care a deschis Clujul dupa perioada lui funar, daca lelea floare din cucuietii din deal ii urma lui funar la primaria Clujului, ea era cea aleasa pt postul de primar, dupa un primar prost unul mai putin prost ti se pare un primar bun si-l tot realegi 🙂

  • A-l vota pe BOC nu este nici pe de parte greseala in comparatie cu a-l vota pe Iliescu, Basescu, Geoana, Nastase. Greseala enorma a fost votarea lui funar, greseala la care contributia majora au adus-o clujenii noi, clujenii de conjunctura, clujenii ala prodan. Fara acei 12 pierduti azi chiar nu mai exista niciun termen de comparatie…

 19. Un simplu articol manipulator. Omul a avut nevoie de trafic, de commenturi pentru a face ziarul online mai cunoscut. S-a folosit de o tema sensibila pretutindeni, cea a patriotismului local. O tema falsa pentru ca jurnalistul uita ca oamenii isi iubesc locul in care traiesc in functie de alte criterii, nu in functie de principalul criteriu invocat : economia. Oamenii isi iubesc orasul in functie de retelele sociale dezvoltate, de istoricul de familie, de memoria locurilor. In acest fel, locuitorii unui oras (oricare) dezvolta o „aroganta” pozitiva fata de alte locuri(in special din aceeasi tara). Oricum faptul ca cel care a scris este locuitor al Clujului si nu al altui oras din Romania da masura adevarata a celor scrise. MP are posibilitatea sa lucreze in Craiova, Baraolt, Videle sau Bucuresti. Sau poate sa-si revendice un trai in spatiul natal. Intrebarea este: vrea? Raspunsul este : nu vrea pentru ca-i place Clujul, doar ca are nevoie de trafic la articole pentru a castiga mai multi bani.

 20. NU TE PUNE NIMENI SA VII SI SA LOCUIESTI LA NOI IN CLUJ-NAPOCA PLEACA DE UNDE AI VENIT NOI PUTEM TRAI SI FARA TINE.MAI MERGETI SI LA VOI ACASA SI LASATINE IN PACA VINITURILOR.

  • M-am distrat citind comentariile, pentru ca o gramada nu au facut decat sa intareasca tema articolului. Pana la urma, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul, iar fudulia e mare la Cluj. Nu intelegeti gresit, nu e vorba de patriotism local. Patriotismul local s-ar fi manifestat in actiuni concrete. Fudulia se manifesta doar in atitudine de rahat si atat. Mai sus un comentator rasist il facea pe autor vinitura si il izgonea din oras. Acum cateva zile Dinescu zicea ca il bate gandul sa se mute in orasul asta, fiindca oameni sunt mai faini – cum credeti ca a fost comentat pe Facebook? „Normal, doar suntem cei mai faini din tara!” „Ramai acolo!” Ce sa-i faci, e o boala grea, ii spune narcisism. Mai multe aici: http://proiectcluj.wordpress.com/2014/09/01/narcisism-de-napoca/

 21. Stati putin domnilor,eu sunt jumate dobrogean,jumate ardelean.Iubesc Cluj-Napoca,precum Constanta si precum Bucurestiul(nu oamenii,ci orasul),terminatii cu tampeniile astea cu regionalizarea voastra si cu crema „Transilvaniei”,traim in 2016,ce Dumnezeu?!
  Inteleg ca unii etnici maghiari sunt mai batuti in cap(cu regionalizarea,practic),si odata cu ei atrag si adepti „romani neaosi”…….totusi sa fii OM E LUCRU MARE,TOTI SUNTEM ROMANII,HAIDETI SA FACEM CEVA SA NE FIE BINE TUTUROR DIN TOATE ORASELE.

  Numai bine,sanatate!

 22. :-)))
  Na , v-ati terfelit singuri.
  Dacă acest articol era scris despre Tm.va asigur ca noi nu reacționam asa.
  Asta este frustrare.Urat din partea voastra
  🙂

 23. In ultimii anii s-a vorbit atat de mult despre realizarile Clujului incat cineva care vine prima data la aici s-ar putea simti dezamagit ca ,totusi,nu e ca-n occident.Si cu adevaarat nu e ca-n occident(in afara de centrul decent marile cartiere de blocuri comuniste nu-s o mandrie iar noile cartiere constrite dupa revolutie sunt chiar mai rau)Dar pt locuitorii ce vad schimbari in bine de la an la an sunt multe motive de mandrie:Cluj arena,polivalenta,P-ta Unirii,Tiff,Untold,Campionatul de gimnastica,de baschet,etc etc intr-un oras in care pana acum 20 de ani nu se intampla mai nimic cu relevanta nationala.Si de aici ,cred eu ,si mandria de clujean:ca uite aici se poate ,si se poate din cauza ca,cine stie?,poate suntem si noi putin mai altfel.Sigur ,cateodata mandria asta ia forme exageraate dar de cele mai multe ori e doar o mica bucurie zilnica de a trai int-un oras ce se schimba in bine.

 24. Cluj-Napoca…ce pot sa spun, un oras poluat, sufocat, nu vezi un copac pe sute de metrii, (intre strada si trotuar). Dar ti se ofera o sansa de a avansa doar din punct material, o sansa de a avea un loc de munca (aproape decent)…ca si gluma ‘decent’ in UE. In rest fara aer curat, fara zoo, fara ‘mers pe jos’ ci dependent de mijloacele de transport in comun defectuoase sau depenent de autoturismul personal, care toate polueaza si iti omoara organismul + copii tai pe zi ce trece. A si sa ma gandesc la anumite festivaluri? Asta chiar e tare de tot, festivaluri = circuri, galagie, bani cheltuiti fara a primi ceva relevant inapoi, asta imi ofera Clujul, niste circuri adunate mai ales in perioada verii? Ce sunt eu? Asa usor de cumparat cu niste mizerii de festivaluri? Un oras in care salariile sunt la nivelul de acum 15 ani, iar preturile sunt ca in occident. Hmmm stau si ma gandesc ce este Clujul in comparatie cu alte orase, din Romania si din vestul Europei. Sincer mai nimic, (o diferenta de 200-300LEI),impresia spune ca e undeva la mijloc, dar daca cantaresti toate variantele , observi ca e nicaieri, iti ofera doar niste locuri de munca; putin ft. putin mai bine platite decat de celelalte orase din Romania si extrem de putin, de fapt mult mai putin si slab platite fata de alte orase si regiuni din Vest, (occidentale).

 25. Domnilor nu mai aglomerati Clujul nu se mai poate traii in el noi suntem Clujeni avem dreptul sa traim aici unde ne-am nascut mai liber era Clujul pe vremea lui Ceausescu Nu mai vrem locuitori din alte judete in Cluj ca ese plin plecati la voi acasa Huo viniturilor !

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.