Închide

Universitățile de medicină solicită să le fie transferate cele 15 spitale ale Ministerului Transporturilor . Guvernul a anunțat că le dă autorităților locale. Ce argumente au rectorii pentru crearea „rețelei de spitale universitare”

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 14, 2023 0 257

Universitățile de medicină solicită să le fie transferate cele 15 spitale ale Ministerului Transporturilor, susținând crearea „rețelei de spitale universitare”. Demersul a fost lansat de rectorul UMF din Târgu Mureș și s-au aliat acestuia și rectorii universităților de medicină din București, Iași și Cluj.

Premierul Nicolae Ciucă a decis, într-o întâlnire la Palatul Victoria cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea Ministerului Transporturilor către autoritățile locale, urmând ca prima etapă să fie demarată prin intermediul unui comitet interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a informat Executivul în 3 martie.

„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele”, a declarat premierul, citat în comunicatul Guvernului de g4media.ro.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunțat, luni, că susţine iniţiativa de înfiinţare a unei reţele naţionale de spitale universitare prin transferul a celor 15 unităţi medicale de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii către universităţile de specialitate şi autorităţile locale.

„Decizia Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de a face transferul celor 15 spitale aflate în subordinea sa la universităţile de medicină şi farmacie şi la autorităţile locale reprezintă o oportunitate de a crea o reţea naţională de spitale universitare, precum cele care există deja în toate sistemele medicale performante din întreaga lume. Universităţile de Medicină şi Farmacie din cadrul Alianţei Universitare G6-UMF, prin parteneriatul dezvoltat cu Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, îşi pot asuma misiunea de a contribui la consolidarea şi dezvoltarea capacităţii de pregătire profesională a resursei umane şi de tratament al pacienţilor din aceste spitale”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de UMF Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu