Închide

Rafila: Proiectarea spitalului regional din Cluj ar urma să fie gata cel târziu în luna mai

SănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 14, 2023 0 387

Proiectarea spitalului regional din Cluj, de care se vorbește de ani întregi, ar urma să fie gata cel târziu în luna mai, spune ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Acesta a declarat ieri că proiectarea Spitalului Regional Iaşi va fi încheiată în această lună, iar unitatea medicală trebuie finalizată până în 2027, și că proiectarea pentru Spitalul Regional Cluj se va încheia în aprilie-mai, iar cea pentru Spitalul Regional Craiova, în noiembrie – decembrie. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă în care Rafila a prezentat câteva detalii tehnice despre Spitalul Regional Iaşi.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. Noul spital regional de urgență va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj. ”Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile”, arată memorandumul.
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. ”Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a
structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, după cum explică inițiatorii proiectului.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și altele. Costurile sunt estimate să depășească o jumătate de miliard de euro, mai exact 539,6 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile operaționale, în valoare netă de 1,5 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu