Închide

Arafat la 30 de ani de SMURD Cluj: ”E păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici. Eu i-aș îndemna pe toți studenții la medicină să vină ca voluntari la SMURD”

Sănătate by Actual de Cluj - iul. 05, 2024 1 275

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, care a înființat serviciul de prim-ajutor SMURD și care a fost prezent ieri la marcarea a trei decenii de la înființarea la Cluj, spune că sistemul e de un real ajutor pentru viitorii medici, ”e păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici”.

Arafat i-a îndemnat ”pe toți studenții la medicină” să vină ca voluntari la SMURD. Ieri Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a marcat 30 de ani de activitate ”și sute de mii de vieți salvate”. ”Din păcate, nu îl avem alături de noi la ceremonie pe Bernard Muller, care s-a stins din viață. Fără el și insistența sa, SMURD Cluj nu ar fi existat”, a spus Arafat.

Bernard Muller a fost un paramedic din Koln, care s-a mutat în anii ’90 la Cluj pentru a spijini pompierii clujeni cu ambulanţe, echipamente şi mai ales cu experienţa sa. ”Aportul lui, adus ani la rând, a fost esenţial pentru dezvoltarea SMURD atât pe plan local cât şi naţional. Pasiunea şi implicarea lui directă au fost determinante pentru ca SMURD să evolueze rapid şi să dezvolte unul cele mai durabile programe de voluntariat de voluntariat din ţară. Bernard Muller a activat personal în cadrul SMURD Cluj până a decis să se întoarcă în Germania”, a spus în urmă cu cinci ani șeful ISU Cluj Ion Moldovan la aniversarea a 25 de ani ai serviciului în Cluj. Muller a decedat în iulie 2018.

 

”Foarte multă lume a pus umărul la construcția SMURD Cluj, la fel cum s-a întâmplat și pe plan național. Întotdeauna am avut sprijin să progresăm, dar și piedici, peste care am trecut. Aici, voluntarii reprezintă una dintre cele mai importante componente. E păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici. Eu i-aș îndemna pe toți studenții la medicină să vină ca voluntari la SMURD. Am sărbătorit 30 de ani la Bihor și la Sibiu, iar la anul marcăm 35 de ani la Mureș. Acestea sunt primele patru județe care au influențat restul României, pentru a ajunge cu SMURD-ul peste tot”.

La ceremonia de ieri a fost prezent și colonelul doctor Constantin Florea, prim adjunctul inspectorului general al IGSU. ”Îmi aduc aminte că în 1996, alături de domnul general Moldovan, am fost în practică la Cluj. Eram la Colina și vedeam în fiecare zi acea mașină roșie, respectiv ambulanța cu care lucrau prietenii din Germania. În jurul lor se aflau foarte mulți studenți și era o atmosferă foarte frumoasă. Acel spirit s-a păstrat și astăzi”, a spus acesta.
SMURD Cluj, denumit inițial SMUR, a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj, UMF Cluj-Napoca și Organizația orașelor Partenere Köln – Cluj-Napoca. Mașinile de intervenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln.

Primul apel al SMUR Cluj a fost primit in dispeceratul pompierilor în 1 iulie 1994. Începând cu anul 2000, partea medicală a SMURD este finanțată de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD

Din 1 august 2007 sunt operaționalizate încă 4 echipaje SMURD – unul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) aflat la subunitatea de Pompieri Colina din Mănăștur, și trei echipaje de prim ajutor în Dej, Huedin și Turda. În aprilie 2008 au devenit operaționale două ambulanțe de prim ajutor în Gilău și Aghireșu. În 2010 s-a inaugurat echipajul de prim ajutor în Băișoara.

Câte un echipaj de prim ajutor funcționează, din septembrie 2013 în localitatea Mociu, iar din noiembrie 2016, în Florești. Două motociclete SMURD, pentru intervenția rapidă în mediu urban, au fost operaționalizate în 30 august 2017, pentru cazurile critice pe raza municipiului Cluj-Napoca.
Ultimele două echipaje de prim ajutor care au fost operaționalizate pe raza județului Cluj sunt ân Gherla – din aprilie 2022, respectiv în Jucu – din aprilie 2024.

Un comentariu

  1. Adică vine un palestinian și face o structură militarizată în România? Să i-o spună lu’ mutu’.
    Care-i întîmplarea să fi fost coleg în anii 1980 cu alt străin ce-i în spatele rețelei Regina Maria?

Scrie un comentariu