Închide

Unde sunt bazele de date publice pe care le tot promite Primăria? Clujenii critică echipa Băncii Mondiale având în vedere că cere oamenilor să prioritizeze proiectele dar oferă date trunchiate despre situația reală din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 02, 2021 0 496

„Câte gaze cu efect de seră emitem acum? Câte procente ale cetățenilor utilizează acum autoturismul? Cât de sustenabilă e acum mobilitatea noastră urbană? Intuiesc că ar trebui să știu aceste lucruri – doar m-ați întrebat din ele. Dar nu le știu”, a arătat un activist din Cluj după ce echipa Băncii Mondiale, cea care pregătește Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, a chemat clujenii să prioritizeze proiectele strategice ale orașului. Acesta a deplâns felul în care echipa Băncii Mondiale face consultarea online a clujenilor și le cere să prioritizeze proiectele orașului, fără să ofere date concrete privind poluarea, mobilitatea, reziliența, zonele verzi etc, situația de la care se pornește și situația la care se dorește să se ajungă.
„Ca parte a procesului de pregătire a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 pentru Zona Metropolitană Cluj, vă invităm să contribuiți la identificarea priorităților pe termen mediu pentru Cluj. În acest sens, am pregătit două chestionare, disponibile pentru completare până pe 30 aprilie 2021.
Primul chestionar include obiectivele și prioritățile majore ale SIDU 2021-2030 și poate fi completat aici: https://www.surveymonkey.com/r/ClujObiective
Cel de-al doilea chestionar vizează selectarea proiectelor preferate: https://www.surveymonkey.com/r/ClujProiecte
Dacă nu veți regăsi proiectul preferat în această listă, vă rugăm să ne transmiteți propunerile dumneavoastră până pe 30 aprilie 2021, la adresa: sidu2030cluj@gmail.com”, a arătat echipa Băncii Mondiale care realizează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului 2021-2030.
Un clujean a arătat că se simte onorat că a fost invitat, alături de tot orașul Cluj-Napoca, să contribuie la identificarea priorităților pe termen mediu pentru Cluj, dar că, cu părere de rău, cele două pagini unde se realizează consultarea, cele de pe site-ul surveymonkey.ro (https://www.surveymonkey.com/r/ClujObiective și https://www.surveymonkey.com/r/ClujProiecte), cu obiectivele strategiei și cu proiectele orașului sunt chinuitoare. El a mai semnalat că de cei 810.000 euro cât plătește Primăria din Cluj echipei Băncii Mondiale pentru această strategie puteau fi prezentate mult mai clar obiectivele și proiectele orașului cu date reale – cifrele de la care pornește orașul la toate capitolele și cele la care tinde să ajungă în 2025 sau în 2030, după aplicarea strategiei.
„Uite, chiar primul titlu din surveymonkey-ul dumneavoastră pe obiective.”Sprijinirea tranziției la o mobilitate urbană sustenabilă, multimodală și cu emisii reduse de gaze cu efect de seră, care să se concretizeze într-o scădere cu 10 procente procentuale a ponderii cetățenilor care utilizează autoturismul până în anul 2030”. Să știți, pe mine mă onorază și când îs băgat în samă preț de-o întrebare, și deci vă jur: eu CHIAR aș vrea să dau cu părerea informată. Dar nu le știu pe astea, Domne. Nu le știu.Parcă aud: „Dă domne un goagăl, că-s acolo pă net!” Să știți, io chiar dau goagăle. Dar ca să fac asta pentru fiecare poziție din cele două surveymonkey-uri – ceea ce pare că-mi cereți, sincer, e un efort care mă depășește. Dar stai! Există o soluție! Cu siguranță le știți pe astea chiar dumneavoastră! Că dumneavoastră chiar ați lucrat din aceste date! Deci le aveți deja pe toate, frumos, ordonate. Oare n-ați vrea să ne ajutați un pic? Ca să dăm cu părerea într-o oarecare cunoștință de cauză?
Ați binevoi, concret, să ne dați niște linkuri către documentele publice pe care le-ați utilizat – în cazul citat, la strategia pe mobilitate urbană, la câteva studii pe poluare ale orașului, gen?
Ne-ați ajuta oare, să avem măcar șansa să simtim și noi că răspundem informat – că tot ne-ați întrebat? Măcar powerpointurile alea frumoase, prezentate public la prelegerile de la „CIIC”, măcar alea nu ni le-ați mai arăta odată?”Hai domne dă cu scrollu că-s în video?” Really? Ne puteți ajuta cu o listă a videourilor?”Hai domne că-s pe pagina primarului?” Really?
Domnule Primar, vă rog să nu vă supărați, dar pentru 810.000 Euro dați pentru Strategie, umil subsemnatul mă aștept la ceva mai mult. Domnule și Doamna Banca Mondială, vă rog să nu vă supărați, dar pentru 810.000 Euro luați pentru Strategie, umil subsemnatul mă aștept la un ceva mai mult”, a arătat Isvan Szakats pe Grupul Clujul Civic.
El a mai arătat că al doilea „surveymonkey” prin care echipa Băncii Mondiale cere ordonarea”proiecte de interes municipal, care cad în sarcina Primăriei Cluj-Napoca” nu oferă decât o listă de 116 titluri care nu înseamnă nimic pentru cine nu cunoaște beneficiile aduse de ele pentru oraș peste 10 ani – reducerea poluării, îmbunătățirea mobilității, creșterea deplasărilor cu biciclete, degrevarea străzilor din oraș de trafic etc. „Mă uit la o listă de 116 titluri. O sută șaisprezece avioane trec pe cer. Domnule Primar, dumneavoastră, cu atât de mult respect pentru cetățean, sigur nu avizați așa ceva – ce pentru unii cetățeni ar putea să arate așa, de la o poștă, a manipulare.Domnule și Doamna Banca Mondială, dumneavoastră, cu atât de mult profesionalism, sigur nu v-ați permite profesional să iasă ceva de sub mâna dumneavoastră – ce arată așa, de la o poștă, a cacealma. Sigur trebuie să fie ceva eroare acolo. Sigur sunt niște linkuri acolo – numai că nu se văd din cauza unei erori de redactare. Sigur e acolo un link către o bază de date publice – numa’ nu se vede dintr-o eroare de CSS. Am toată încrederea că o veți corecta”, a mai spus activistul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu