Închide

Ce soluții cer specialiștii pentru reducerea insulelor de căldură din Cluj. Un viitor magazin Lidl din Apahida pus să aibă măcar un copac la 5-10 locuri de parcare

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 02, 2021 0 1638

O propunere de amenajare a unui magazin de retail în Apahida, pe un teren de circa 1 hectar situat la intesecția străzilor Libertății și Constructorilor, a fost acceptată de specialiștii din Comisia de Urbanism a Județului și de arhitectul șef. Arhitecții din comisie au cerut însă proiectanților să aibă în vedere măsuri pentru reducerea insulelor de căldură generate de spațiile de parcare care vor deservi magazinul despre care proiectanții au anunțat că va fi operat de cei de la Lidl. Aceasta după ce s-au interesat asupra orizontului de timp în care beneficiarul își propune să păstreze acolo magazinul. Arhitecți mai idealiști au cerut un copac la trei locuri de parcare. Arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, a cerut beneficiarului să planteze un copac măcar la 5-10 locuri de parcare.

 

Planul Urbanistic de Detaliu pentru noul magazin propus să fie amenajat în Apahida a fost inițiat pentru a modifica o documentație deja aprobată în respectiva zonă pentru amenajarea a două corpuri de clădire cu scop de alimentație publică, cazare, funcțiuni industriale. Beneficiarul, Grandoil SRL, dorește acum reducerea indicatorilor urbanistici și amenajarea unei singure construcții care să deservească un magazin de retail dar și a unei zone de piață volantă. Proiectul a fost făcut de Atelier Schmidt. Arhitectul Michael Schmidt a arătat că noul proiect păstrează și condiționările impuse de proiectul centurii pentru strada Constructorilor, chiar dacă aceasta nu mai e văzută ca o legătură între strada Libertății și viitoarea centură. Adică prevede teren pentru lărgirea arterei de la 9 la 10 metri și, în plus, încă o fâșie de teren e dedicată asigurării unei benzi suplimentare pentru a asigura virajul la stânga pentru clienții viitorului magazin. În zona de intersecție a arterelor, pe parcelă, urmează să se creeze și o zonă verde dar și una care să deservească o viitoare piață volantă.

Pe planșe, Schmidt a configurat un magazin operat sub bradul Lidl și a confirmat că asta se intenținează să se realizeze.

Arhitectul șef al Județului a recomandat o repoziționare a ultimelor locuri de parcare din zona dedicată clienților viitoarei unități de retail, în așa fel încât să se folosească mai bine spațiul și să se mai asigure o suprafață suplimentară fie pentru zona verde, fie pentru piața volantă.

În plus, arhitectul Octav Olănescu s-a interesat asupra orizontului de timp în care beneficiarul dorește să păstreze acolo magazinul. Proiectantul l-a informat că nu e la curent cu această informație dar că, de obicei, astfel de investiții se calculează pe o perioadă de zece ani. Olănescu a motivat că nu dorește să încarce beneficiarul dar a propus măsuri pentru reducerea impactului marii parcări care va deservi magazinul prin plantarea unui copac la 3-5 locuri de parcare, arătând că există deja o preocupare la nivel internațional pentru reducerea insuslelor de căldură generare de astfel de suprafețe betonate pentru parcări.

Arhitectul șef la Județului, Claudiu Salanță a cerut ca măcar la 10 locuri de parcare să fie prevăzut în proiect câte un copac. În final, proiectul a primit aviz favorabil.

La ședința precedentă a comisiei de urbanism a județului, arhitecții au respins din nou propunerea de amenajarea a unui magazin Lidle în comuna Florești. O altă unitate dorită în Turda a fost receptată mai bine.

În cazul magazinului din Florești avizul s-a solicitat pentru aplasarea lui pe un teren situat în zona Oncos Florești unde se pregătește un mare ansamblu imobiliar. Și în cazul acestuia, proiectanții au prevăzut o zonă pentru o piață volantă. Arhitectul Vlad Negru din comisie a arătat că și așa traficul în zonă este aglomerat și că doar un  sens giratoriu suspendat ar putea să funcționeze ca soluție atât pentru viitorul magazin cât și pentru ansamblul imobiliar, mai ales că el ar avea neapărat nevoie și de o grădiniță în incintă.

Vezi și: Nou magazin Lidl în Florești dorit pe E60, întors din drum de urbaniștii de la Județ. Va pune probleme serioase celor 72.000 de persoane care tranzitează drumul național

În ceea ce privește unitatea propusă la Turda într-un proiect cu un asamblu imobialia pe terenul fostei Fabrici de bere, comisia a respins intenția de a se construi locuințe, însă arhitectul șef al județului a susținut amenajarea unei unități de retail, mai ales că ea va genera locuri de muncă și venituri pentru Primăria Turda, administrație care are nevoie de fonduri ca să ducă la sfârșit proiectele turistice inițiate în localitate. În Fabrica de Bere administrată de Fundația Rațiu funcționează un muzeu interactiv, Fabrica de Știință. Proiectanții au arătat că banii obținuți din proiectul magazinului și al ansamblului imobiliar propus pe terenul din spate, ar putea fi utilizați de beneficiar pentru restaurarea clădirii monument a Fabricii de Bere. Arhitecții din comisie nu au susținut propunerea arătând că o unitate de retail lângă o clădire istorică nu face decât să distrugă zona. Salanță s-a arătat mai tolerant, dar a cerut reconfigurarea proiectului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.