Închide

Nou magazin Lidl în Florești dorit pe E60, întors din drum de urbaniștii de la Județ. Va pune probleme serioase celor 72.000 de persoane care tranzitează drumul național

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorizedUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 21, 2020 0 3399

Un proiect de supermarket Lidl dorit în Florești pe DN 1 – E 60 (strada Avram Iancu 354-356) a fost respins de Comisia de Urbanism a Județului având în vedere soluția de acces propusă. Magazinul urmează să se amenajeze în zona viitorului ansamblu imobiliar al Oncos. Proiectanții de la Atelier Schmidt au adus un studiu de trafic care arată ca magazinul va încărca drumul național doar cu 100 de mașini pe oră și cu 300 de pietoni pe oră. Aceasta în condițiile în care sectorul de drum e tranzitat zilnic de 69.000 de vehicule și are capacitatea de trafic depășită cu 38 %. Specialiștii din comisie au spus că soluția unui nou semafor propusă pe drumul național prin acest studiu rezolvă problemele de trafic al viitorului magazin și al viitorului proiect imobiliar, însă va pune probleme serioase celor 72.000 de persoane care tranzitează drumul național și au cerut proiectanților să discute cu cei de la Oncos să vină cu o variantă de acces secundar, prin spatele proprietăților.

Planul Urbanistic Zonal prin care s-a cerut transformarea a 8764 mp din comuna Florești de pe strada Avram Iancu 354-356 (DN 1 -E60) din zonă de locuințe în zonă cu caracter economic pentru amenajarea unui magazin Lidl a fost discutat la comisia de urbanism a județului la ședința din 10 septembrie. Arhitectul Michael Schmidt, din partea proiectanților, a spus că zona e bine deservită de transportul în comun și că viitorul magazin va avea un acces prin partea de est pe un drum aflat în proprietate particulară care preia în principal circulația aferentă zonei de comerț și de producție a Oncos. El a arătat că prin studiul de trafic se propune o intersecție semaforizată cu drumul național care să deservească viitoarea investiție. Magazinul urmează să aibă 124 de parcări.

Specialiștii din comisie au spus că și așa, fără un eventual viraj la stânga spre investiție, e o isterie în traficul din Florești, pe E 60 formându-se de multe ori o coloană până în Mănăștur în Cluj-Napoca. O astfel de abordare, au spus cei din comisie, nu ar face decât să înrăutățească și mai mult situația pentru cei care tranzitează comuna. „Magazinul, viitoarea dezvoltare imobiliară Oncos își rezolvă problemele de accesibilitate însă cele 72.000 de persoane care vor tranzita drumul național vor avea probleme serioase”, a apreciat arhitectul județului Claudiu Salanță. Acesta a adăugat că nimic din documentație nu convinge utilitatea unei astfel de investiții mai ales că e la 1,5 km de mall-ul din Florești, că în comună mai există o astfel de investiție dar și foarte multe magazine Profi sau Mega Image.

Arhitectul Vlad Negru din comisie a sugerat o corelare a documentației cu cea a ansamblului imobiliar Oncos, despre care a spus că a fost realizată de Dico și Țigănaș.  El a apreciat că respectivele PUZ-uri ar trebui corelate tocmai pentru a rezulta o soluție integrată, o premieră pentru comuna Florești.

(proiect Oncos, sursa Facebook, PUZ avizat în 2017 de Consiliul Local din Florești care apare în 2018 ca de vânzare)

Cei din comisie au sugerat un acces la viitoarea investiție prin spatele drumului național și strada Abatorului.

Prin studiul de trafic (realizat de RMS Road și Interactive Transport Planning) prezentat de arhitectul Mihai Schmidt se arată că drumul național DN 1 -E60 strada Avram Iancu din Florești e tranzitată zilnic de 68.000 de vehicule, are capacitate de trafic depășită cu 38 %. Viitorul magazin ar încărca traficul cu 300 de pietoni pe oră (mai ales deoarece zona e bine deservită de mijloacele de transport în comun și are și stații în proximitate) și cu 100 de vehicule pe oră.

Ca soluție de acces s-a argumentat amenajarea unei intersecții semaforizate între str. Avram Iancu DN1 E60 și strada de acces de pe latura estică,arteră care deservește terenurile celor de la Oncos.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.