Închide

Dezmir e noul ghetou din Cluj, după Florești. Arhitecții au cerut Consiliului Județean să se implice pentru a se mai salva ce se poate din această zonă

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 02, 2021 1 5752

Un proiect de case individuale și colective mici cu câte două unități locative propus pe un teren de peste 1,1 hectare de pe strada Trandafirilor din localitatea Dezmir din comuna Apahida a fost prilej pentru specialiștii din comisia de urbanism a județului să tragă un semnal de alarmă privind felul în care se dorește să se construiască în această zonă. Ei au arătat că ghetoul Florești s-a mutat aici și va continua să se extindă dacă nu se vor lua măsuri. Proiectul de amenajare a locuințelor în Dezmir se află la faza de oportunitate iar specialiștii au recomandat proiectantului, arhitectul Alexandru Greceniuc de la Urbanpoint Arhigram, să extindă studiul pe o suprafață mai mare și să prevadă dotări și spații verzi pentru locuitorii din respectiva zonă. Arhitectul șef al județului a promis că va încerca să conștientizeze administrația locală să inițieze un Plan Urbanistic Zonal în Dezmir care să rezolve problemele de circulații, rețele, dotări, în așa fel încât să se mai salveze ce se mai poate din respectiva zonă.

 

Dezvoltarea propusă de Urbanpoint Arhigram în Dezmir pe terenul de peste 1 hectar cu acces de pe strada Trandafirilor a fost criticată de toți specialiștii din comisia de urbanism a județului la ședința din 1 aprilie. Proiectanții au cerut pentru doi beneficiari privați avizul de oportunitate și au arătat că prin proiect au propus 9 locuințe colective mici cu subsol, demisol, parter și etaj și câte două unități locative plus încă 8 locuințe individuale de aceeași factură, toate pe parcele de câte 600-700 de mp. Ansamblul urma să fie deservit de o clădire de servicii (subsol, demisol, parter și două etaje) pusă pe un teren care asigura și zona verde comună pentru viitoarea dezvoltare (loc de joacă), într-unul dintre colțurile ansamblului, pe o parcelă de peste 600 de mp, insufiecintă pentru a răspunde nevoilor unei viitoare comunități.

Arhitectul Alexandru Greceniuc, cel care a prezentat și semnat proiectul, a fost întrebat dacă dorește să creeze o comunitate. Acesta a răspuns că, pe regulement, zona e suficientă pentru viitorii locuitori. În schimb, specialiștii din comisiei l-au contrazis și i-au recomandat să studieze o zonă mult mai extinsă care să fie dezvoltată unitar din punct de vedere al rețelelor, al străzilor, al spațiilor verzi și al dotărilor pentru viitorii locuitori.

 

Dezvoltarea nu a fost văzută ca una sustenabilă de specialiștii din comisie care au arătat că ea este pe modelul deja consacrat în comuna Florești având mare potențial să contribuie la ghetoul care deja s-a format în Dezmir. „Nu sunt de acord cu o astfel de dezvoltare”, a arătat arhitectul Silviu Olănescu. Colegii săi de comisie, Horațiu Răcășan sau Vlad Negru, au fost și ei de acord că în zonă se va crea un ghetou ca în Florești dacă se va continua cu astfel de dezvoltări, fără rețele de drumuri capacitate și posibilități de extindere a rețelelor sau crearea de dotări și servicii pentru viitorii locuitori. Toți specialiștii au cerut arhitectului șef să se implice să salveze ce se mai poate din această zonă din comuna Apahida, Dezmirul, care a călcat serios pe urmele urbanismului floreștean.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a configurat pe planșe mai multe zone care ar trebui studiate (cu albastru, cea minimă iar cu galben cea maximă). El a promis că va sensibiliza autoritatea locală din Apahida să inițieze un PUZ public pentru această zonă din Dezmir – zona maximă configurată cu galben pe o hartă Google Earth.

 

Între timp și proiectantul s-a angajat că va lua legătura cu proprietarii din zona mică albastră pentru a încerca să extindă zona de studiu propusă prin proiectul său. A promis că ia legătura și cu proiectanții PUG-ul comunei, cei care încă lucrează la noile reglementări.

Arhitectul șef al județului a oferit un exemplu de „Așa NU” la capitolul urbanism și a acuzat recent că, pentru profit, administrația locală din comuna Apahida încalcă legea și a acceptat construirea de blocuri în Dezmir, fără documentații de urbanism.

Primarul Grigore Fati a spus și el că e preocupat de dezvoltarea comunei și că încearcă să țină cont de recomandările făcute de forul județean.

Detalii:

Dezmir este noul Florești. Arhitectul județului semnalează situația gravă din comuna de lângă Cluj unde, cu girul celui care conduce serviciul de urbanism, se construiește haotic

 

Un comentariu

  1. Tutusi ghetou este un termen cam fortat; aia ar presupune ca oamenii aia sunt tinuti cu forta acolo, fara prea mari posibilitati de a circula liber, sau au libertati partial ingradite. Deci, cata vreme se pot misca liberi si nu-i obliga nimeni, cu forta sa ramana acolo, nu prea e ghetto…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.